Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

24 aprilie 2019 44
FALS: Laboratoare secrete și testarea armelor biologice în Republica Moldova
18 aprilie 2019 383
Minciuni în jurul leului. Cum au facut canalele lui Vladimir Plahotniuc legatura între caderea leului și politica. Ce nu este în regulă aici?
16 aprilie 2019 150
FALS: Maia Sandu amenință cu blocarea asistenței financiare pentru Republica Moldova
13 aprilie 2019 522
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE 1-12 APRILIE 2019
8 aprilie 2019 349
FALS: Interpreta Dara promovează un produs pentru slăbit
26 martie 2019 373
FALS: Numărul furturilor din apartamente a crescut considerabil în Chișinău
25 martie 2019 1085
Fals: R. Moldova, „în topul” țărilor cu cele mai multe catastrofe aeriene
14 martie 2019 2319
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
14 martie 2019 200
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
13 martie 2019 2485
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
13 martie 2019 203
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
11 martie 2019 549
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 259
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 399
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 764
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51

Cauza bolii unui copil, falsificată de un site cu profil religios

16 noiembrie 2018 1016
Articole
Colaj

La 9 noiembrie curent, site-ul cu profil religios Aparatorul.md a publicat articolul Se întâmplă la noi în ţără: COPIL DISTRUS DE VACCINURI. Documente și dovezi”, în care se relatează despre un băiat din R. Moldova care ar fi fost paralizat din cauza administrării unor vaccinuri. Mama copilului neagă această informație și spune că băiatul are probleme de sănătate, deoarece ar fi fost traumatizat la naștere. Aparatorul.md publică frecvent articole în care dezaprobă vaccinarea, promovează mesaje denigratoare în adresa altor culte religioase decât cel ortodox, a minorităților sexuale ș.a.

În articolul de pe site-ul Aparatorul.md, autorul prezintă un diagnostic grav al copilului, cauzat chipurile de vaccinuri. În textul care abundă în greșeli gramaticale se afirmă că: „Băiatul a fost paralizat cerebral de vaccinurile administrate în Republica Moldova. Acesta nu își mai poate mișca deloc corpul și nici măcar capul, devenind ca o legumă. Celulele creierului sunt total distruse și nu mai poate raționa deloc. Vaccinurile introduse recent în Moldova conțin mercur toxic și neuro-toxine interzise în foarte multe țări. Acestea atacă sângele și distrug practic lichidul cefalo-rahidian care transportă sângele la creier, ajungând ca un copil de doar patru ani, precum Mihail, să aibă creierul atrofiat și distrus ca unii bătrâni cu Alzheimer, demență, Parkinson sau chiar Schizofrenie. Acest genocid legal este aprobat și ocultat. Nimeni nu spune adevărul de ce în Moldova este o explozie de copii cu autism, cu toate că rudele acestora – toate au fost și sunt sănătoase”.

Același diagnostic, dar cauze diferite

Textul continuă cu mesajul mamei copilului care roagă oamenii să o ajute cu bani, să-și poată trata copilul, deoarece ar fi început deja tratamentul în orașul Istanbul din Turcia. Cu toate că mama acestui copil nu spune că problemele de sănătate ale băiatului au fost cauzate de administrarea unui vaccin, totuși, autorul articolului precizează, fără a prezenta statistici oficiale, că: ”sunt mii de cazuri de copii bolnavi de epilepsie, Autism, ADHD (n.r: tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie), paralizie cerebrală, cancer sau chiar uciși de tot în urma vaccinurilor actuale din Republica Moldova. Situația este similară în Ucraina și aproape identică cu cea din România, după ce aceste țări nu mai produc nici un vaccin și le aduc din alte țări pe post de cobai și experimente criminale pe copii”.

În realitate, mesajul mamei a fost luat de pe site-ul Caritate.md (platformă online de colectate a fondurilor pentru oameni bolnavi sau familii cu situație financiară precară). Aici cazul acestui copil este prezentat cu totul altfel, și anume că băiatul ar avea probleme de sănătate de la naștere, iar mama acestuia roagă oamenii să contribuie cu bani pentru tratamentul micuțului. „Mihăiță s-a născut prematur, a îndurat multiple complicații sub diferite forme de boală, aflându-se luni întregi în sala de reanimare. A fost salvat, dar după o perioadă scurtă de timp, medicii l-au diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă”, se spune în text, fără a specifica faptul că boala băiatului ar fi fost cauzată de vaccin, cum afirmă Aparatorul.md.

Expert în imunizări: „E o tactică religioasă de a promova aceste aberații”

În Republica Moldova nu există date statistice care ar confirma că vaccinurile provoacă asemenea efecte adverse. Ala Siric, medic la Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, specialistă cu experiență în reabilitarea copiilor cu tulburări psiho-motorii, a declarat pentru portalul Stopfals.md că paraliziile cerebrale infantile nu sunt provocate de vaccinuri, dar în majoritatea cazurilor au consecințe genetice. „Numărul copiilor cu paralizie cerebrală care s-au născut prematur este de 6 ori mai mare decât al celor născuți în termen. Au fost formate și comisii de medici care au dezbătut această problemă, dacă paralizia cerebrală ar avea o legătură cu vaccinurile. Nu există dovezi în acest sens”, a specificat specialista.

La rândul său, expertul  în imunizări, Nicolae Furtună, director interimar în cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică, califică informațiile mediatizate drept false și regretă că unele platforme care se declară religioase promovează dezinformări, fără argumente științifice. „Este un fals total. Reacțiile post vaccinare nu provoacă astfel de tulburări sau decese. E o tactică religioasă de a promova aceste aberații”, a conchis medicul.

Informații eronate publicate de autori necunoscuți?

Portalul Stopfals.md a căutat autorul articolului de pe Aparatorul.md. La numărul de telefon indicat pe site a răspuns o doamnă, care a spus că ea oferă doar asistență juridică și nu face parte din echipa redacțională. A refuzat să spună numele autorului textului sau al redactorului acestui site, precizând că solicitarea poate fi expediată doar prin poșta electronică și că „cineva” va răspunde.

Am scris un email, solicitând autorului să ne spună pe ce argumente s-a bazat atunci când a menționat cauza bolii copilului, atât timp cât pe altă platformă, mama copilului nu dă vina pe vaccin. La scurt timp, am primit următorul răspuns: „Informaţia din articolul dat a parvenit în adresa redacţiei noastre de la un domn din România, care cumva s-a implicat în cazul dat, respectiv tot a avut o discuţie cu mama acestui băieţel, în care dânsa afirmă că în urma vaccinării copilul său a început să aibă probleme de sănătate. Tot mama acestui băieţel i-a prezentat poze cu carnetul de vaccine acestui domn, ca dovadă că problemele se trag de la vaccinare. Tot acest domn ne-a prezentat şi alte cazuri asemănătoare, de pe Caritate.md”.

Mama copilului: „Băiatul meu a fost traumatizat la naștere”

Mama copilului, Diana Bagrationi, care este în prezent la tratament la o clinică din orașul Istanbul, a negat că feciorul ei ar fi fost paralizat din cauza administrării unui vaccin. Ea confirmă că băiatul s-a născut prematur și ar fi fost traumatizat la naștere. Femeia a ținut să precizeze că a fost contactată recent pe o rețea de socializare de un bărbat, care a întrebat-o ce vaccinuri i-au fost administrate copilului, iar femeia i-a prezentat lista cu acele imunizări pe care le primesc toți copiii când sunt mici. „Nu i-am spus că băiatul are aceste probleme de sănătate din cauza vaccinului. Și aici în Istanbul medicii mi-au confirmat că a fost traumatizat la naștere, dar nu de la vaccin”, a specificat femeia, prezentând mesajele primite de la un domn, numit Vlad Pușcaș. Ea a argumentat că bărbatul insista să argumenteze că de fapt vaccinurile au adus copilul în acea stare. De notat, că aceeași persoană distribuie intens pe rețelele sociale informații publicate pe site-ul Aparatorul.md.

Colaj

Site care propagă discriminarea și intoleranța

Site-ul Aparatorul.md se prezintă ca fiind Pliantul Mișcării Juriștilor Ortodocși din Moldova”. Majoritatea articolelor au tentă religioasă și transmit mesaje denigratoare în adresa minorităților sexuale, a Uniunii Europene, dar și articolele defăimătoare despre alte culte religioase decât cel ortodox. De asemenea, pe site sunt publicate și alte articole care dezaprobă vaccinarea, fiind prezentate cazuri de îmbolnăviri și decese care, chipurile, ar fi fost provocate de vaccinuri.

Site-ul Aparatorul.md a fost creat în anul 2012, în prezent fiind înregistrat pe un server din Franța. Nu există date accesibile despre persoane sau companii care au înregistrat aceste resurse web.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

16 noiembrie 2018 1016

Relevant

Comments 1

P
Pavel Cireș 5 luni în urmă

Voi cei de la Aparatorul.md, nu că nu aveți minte .....! Păi cine poate să facă asemenea ”știri”?