Portalul care te protejează de falsuri

Ce presupun modificările legislative despre „trădarea de patrie” și cum sursele pro-Kremlin manipulează pe această temă

6 iulie 2024 9125
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Parlamentul R. Moldova a aprobat extinderea noțiunii de „trădare de patrie” din Codul Penal, iar aceste modificări au servit temei pentru unele surse media și politicieni pro-Kremlin să manipuleze, sugerând că reglementările vor fi folosite pentru suprimarea vocilor critice. Experții sugerează că autorii speculațiilor exagerează sau încearcă să dea o tentă politică personalizată modificărilor. În același timp, ei atenționează asupra riscurilor de abuz pe care le-ar putea genera noile prevederi.

Ce prevede noua definiție extinsă a „trădării de patrie” din Codul Penal

La 24 mai 2024, Parlamentul anunța că noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislație, în baza unui amendament elaborat de deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac. La 6 iunie, cu votul majorității parlamentare PAS, amendamentul a fost aprobat în lectură finală. În aceeași zi, președinta Maia Sandu a promulgat legea.

Proiectul de lege completează cu noi forme noțiunea juridică a infracțiunii de „trădare de patrie” din articolul 337 al Codului Penal și domeniul de aplicare a acesteia, care până acum se aplica doar pe timp de război. Principala modificare se referă la acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.

Astfel, articolul 337 capătă următorul conținut:

„(1) Trădarea de Patrie, adică fapta săvârșită intenționat de către un cetățean al Republicii Moldova împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, al unei organizații străine, al unei entități anticonstituționale sau al reprezentanților lor, exprimată prin:

a) trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat;
b) spionaj;
c) divulgare a secretului de stat;
d) acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului, se pedepsește cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

(2) Faptele prevăzute la alin. (1) săvârșite din interes material sau de o persoană publică, de o persoană cu funcție de răspundere, de o persoană cu funcție de demnitate publică, se pedepsesc cu închisoare de la 15 la 20 de ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

(3) Faptele prevăzute la alin. (1) sau (2) care au provocat decesul persoanei, se pedepsesc cu închisoare de la 16 la 20 de ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani”.

Articolul conține și un al patrulea alineat, care se referă la condițiile de liberare de răspundere penală.

Conform vechilor prevederi, infracțiunea de trădare de patrie se pedepsea cu de la 12 până la 20 de ani de închisoare. Noua redacție prevede aceeași pedeapsă, însă vine cu o completare care vizează funcționarii publici, în cazul cărora se va aplica și privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Noile reglementări nu se referă și la dezinformare

Redacția aprobată în lectură finală de Parlament nu conține expres dezinformarea ca acțiune ce poate fi calificată ca „trădare de patrie”. Au fost eliminate câteva paragrafe din nota informativă a amendamentului votat la 30 mai în lectura a doua și criticate de experți și opoziție. Acestea prevedeau, printre altele, că acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului se exprimă și prin „campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale de a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății (...)”.

Paragrafele eliminate au fost substituite în nota informativă a proiectului de lege cu textul „acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului urmează, inclusiv, a fi interpretată în coroborare cu prevederile articolului 4 din Legea securității statului”. Președinta Comisiei juridice numiri și imunități din Parlament, Veronica Roșca, a precizat că excluderea paragrafelor și substituirea lor cu alt text a fost făcută „pentru a nu fi îngustată platforma de aplicare a normei”.

Manipulări ale politicienilor și canalelor de dezinformare

Extinderea noțiunii de „trădare de patrie” a servit drept temei de speculații și dezinformări pentru politicieni și surse media pro-Kremlin.

Într-un video publicat la 12 iunie pe Youtube și intitulat „Trei aspecte care trebuie înțelese prin trădarea Patriei” (în original: «Три момента которые нужно понимать под предательством Родины»), deputatul socialist Bogdan Țîrdea a sugerat că cetățenii vor fi pedepsiți pentru critica guvernării sau a reformelor acesteia. „Unu - dezinformarea este un atac periodic asupra vectorului țării. Doi – dezinformarea este critica periodică a reformelor. Și al treilea aspect este atunci când vedem încercarea de a difuza informații false și incorecte pentru a semăna neîncredere, a știrbi din rezistența oamenilor și din încrederea lor în instituțiile statului” (în original: «Раз – дезинформация это периодические нападки на внесении вектор страны. Два – периодическую критику реформ. И третий момент когда мы видим попытки распространять лживую и не верную информацию в целью посеять недоверие, навредить устойчивости людей и их доверию государственным институтам»), a declarat Țîrdea.

Într-un alt video, publicat înainte de votul în lectura finală a modificărilor, Țîrdea a afirmat că în Codul Contravențional sunt introduse amenzi mari pentru critica guvernării pe Internet. Acest video a fost distribuit pe Facebook și pe site-ul newsmd.md.

Controversatul om de afaceri fugar Veaceslav Platon a comparat modificările operate la Codul Penal cu o lege adoptată în 2023 în Zimbabwe, care interzicea criticarea Guvernului înaintea alegerilor prezidențiale și legislative, încălcarea interdicției putând fi pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare.

Alexei Lungu, președintele partidului „Șansă”, afiliat oliarghului fugar Ilan Șor, a scris în aceeași zi, pe canalul său de Telegram, că „acum fiecare cetățean al Republicii Moldova este amenințat” și că „dacă deschizi gura împotriva Maiei Sandu, mergi la închisoare”, mesajul său fiind distribuit de alte canale de Telegram.

Iar canalul Gagauznews a scris că noua lege „prevede 20 de ani de închisoare pentru critica guvernării” (în original: «предусматривает 20 лет тюрьмы за критику власти»). Mesaje similare au apărut pe alte canale de Telegram și pe grupuri de Facebook., dar și pe pagina consilierului fracțiunii socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, Alexandr Odințov, care a calificat legea drept „dictatură”.

În realitate, toate aceste afirmații sunt falsuri și manipulări, întrucât critica la adresa guvernanților nu este un obiect al noilor reglementări legale, așa cum nu este nici dezinformarea.

Expert: „Nimeni nu va veni să ne spună că trădăm patria dacă vrem relații apropiate cu Federația Rusă sau China”

Expertul politic Ion Tăbârță a declarat pentru Stopfals.md că prin speculațiile lansate se încearcă atribuirea unei tente politice personalizate noilor modificări ale Codului Penal și că, de fapt, cetățenii și politicienii care critică guvernarea nu vor cădea sub incidența noilor prevederi privind trădarea de patrie. „Una este să-ți exprimi propria părere și să critici guvernarea, și cu totul altceva este să acționezi în interesul unor forțe politice ostile intereselor Republicii Moldova, pentru că avem astfel de grupări și personaje care acționează contra intereselor naționale. Domnul Țîrdea încearcă să interpreteze prevederile legale și să le dea o tentă politică personalizată. El simplifică prevederile unei legi pentru a o discredita din start. Nimeni nu va veni să ne spună că trădăm patria dacă vrem relații apropiate cu Federația Rusă sau cu China. Dacă analizăm mai atent, poziția domnului Țîrdea vine pe linia unor narațiuni din Federația Rusă precum că guvernarea încearcă să impună cenzură, dictatură, rusofobie”, a spus Ion Tăbârță.

Directorul executiv al Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, afirmă că sunt speculative și declarațiile cu referire la amenzi și pedepse majorate. „În amendamentul votat la Codul Penal nu este vorba despre amenzi. Acolo se prevăd pedepse cu închisoare, pedepse destul de dure, care nu au fost majorate față de redacția veche a legii. Pentru trădare de patrie, actuala legislație prevede clar pedepse de la 12 la 20 de ani de închisoare. Iar afirmația cum că scopul acestui amendament este de a distruge psihic oamenii este cel puțin stranie”, a spus Veaceslav Tofan pentru Stopfals.md.

Preocupări în legătură cu riscurile pe care le pot genera modificările

Cu toate acestea, directorul executiv al Amnesty International Moldova consideră că modificările la Codul Penal pe subiectul trădării de patrie oferă posibilitatea unor interpretări abuzive în baza cărora poate suferi oricine, indiferent dacă face parte din actuala putere sau opozitie. „Amendamentul deschide ușa pentru niște interpretări abuzive și poate suferi oricine, indiferent de cine va fi la putere și opoziție. Domnul Țîrdea leagă acest amendament de un anumit partid, acum la guvernare, adică de PAS. Noi însă vedem acest articol ca fiind riscant nu în contextul actual și nu în contextul puterii actuale sau a partidului care se află la guvernare”, a spus Veaceslav Tofan.

Îngrijorări similare despre riscurile interpretării abuzive a noilor prevederi a exprimat și directorul de program al Asociației Promo-Lex, Vadim Vieru. El a mai accentuat că modificările la Codul Penal ce vizează reglementarea mai clară a trădării de patrie trebuiau consultate cu societatea civilă înainte de aprobare. „Eu nu știu dacă în cazul acestei inițiative au fost consultați, de exemplu, profesorii universitari. Noi nu avem atât de mulți specialiști, profesori universitari și doctrinari în Codul Penal, dar avem suficienți astfel încât ei să vină cu o opinie foarte bine documentată și echilibrată pe aceste modificări”, a declarat avocatul pentru Radio Chișinău.

 

Mihai Avasiloaie,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

6 iulie 2024 9125

Relevant

Comments 0