Portalul care te protejează
de falsuri

Cine și cum provoacă panică pe rețelele de socializare din cauza exercițiilor cu participarea militarilor din SUA

20 septembrie 2023 3887
Articole, Gândește critic!
Colaj

Pe Facebook a fost publicată o înregistrare video, autorul căreia a provocat un scandal cu implicarea unor militari din Moldova și SUA. Imaginile au fost filmate în satul Munteni, raionul Cimișlia, unde se desfășoară exerciții militare multinaționale. Un bărbat cu un copil în brațe înjură militarii, cerându-le „să plece de pe pământul său”. Peste șase mii de persoane, inclusiv politicieni, au distribuit acest video. Unii oameni au scris în comentarii că „vom avea un război ca în Ucraina”, „americanii sunt deja în Moldova” și că autoritățile Republicii Moldova sunt vinovate de toate. Ministerul Apărării a comentat acest incident, precizând că astfel de exerciții sunt organizate începând cu anul 2007.

Autorul spotului a insultat militarii și le-a cerut să plece

Autorul spotului, care s-a prezentat Andrei Dobrovolschi, a publicat pe pagina sa de Facebook patru înregistrări video, care au apărut la 18 septembrie. În una dintre înregistrări, el s-a apropiat de militari și i-a întrebat ce fac aceștia pe pământul său. I s-a explicat că se desfășoară exerciții și că acestea nu au loc pe un teren privat. Bărbatul le-a cerut ultimativ soldaților să plece. De asemenea, autorul imaginilor le-a solicitat militarilor din SUA să-i arate încărcătoarele automatelor, ca să verifice dacă gloanțele sunt oarbe. A început să-i înjure și să-i insulte. Pe toată durata înregistrării, bărbatul ținea în brațe un copil și manifesta un comportament agresiv.

Sursa: Facebook

În scurt timp, imaginile video au devenit virale. Acestea au acumulat peste 200 de mii de vizualizări. Și deputatul Alexandr Nesterovschi, care a plecat din Partidul Socialiștilor și a aderat la Partidul „Renaștere”, a postat imaginile pe pagina sa de Facebook. El a publicat un fragment cu mesajul: „Un moldovean le-a spus militarilor americani Go Home. Americanii sunt deja pe teritoriul Moldovei” și a semnat înregistrarea: „Iată Moldoveanul adevărat, din astfel de oameni e compusă națiunea noastră! Mă mândresc că trăiesc cu astfel de oameni în aceeași țară!”.

Sursa: Facebook

În comentariile la această înregistrare, unii oameni au scris: „Unde e America, acolo e război”, „Este un război nedeclarat al autorităților împotriva poporului” etc.

 

 

Sursa: Facebook 

Ministerul Apărării: Astfel de exerciții sunt organizate de mai mulți ani

Am solicitat un comentariu al Ministerului Apărării. Ala Diaconu, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a declarat că organizarea exercițiilor a fost anunțată din timp, inclusiv pe rețelele de socializare și că acestea nu s-au desfășurat pe un teren privat. Astfel de exerciții se organizează de mai mulți ani, a adăugat Ala Diaconu.

 „Exercițiul multinațional combinat „Scutul de Foc/Rapid Trident - 2023” se desfășoară în perioada 10-22 septembrie curent, în diferite centre de instruire ale Armatei Naționale. La exercițiu participă circa 500 de militari moldoveni, români și americani. La fel, sunt implicate unități de tehnică, armament de infanterie și sisteme de artilerie din dotarea Armatei Naționale. „Scutul de Foc/Rapid Trident” se desfășoară conform planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2023. În cadrul exercițiului, contingentele de militari moldoveni, români și americani execută trageri de luptă din armamentul de infanterie și sisteme de artilerie, pe timp de noapte și zi, cu implicarea unităților de tehnică din dotarea Armatei Naționale.

Ministerul Apărării a informat repetat populația că în perioada desfășurării exercițiului, vor avea loc deplasări ale unităților de tehnică militară pe traseele din țară și pe terenurile adiacente localităților. Totodată, în perioada iulie-septembrie curent, au fost expediate primăriilor scrisori cu titlu informativ despre aceste aplicații. S-a discutat și cu reprezentanții primăriilor, consilierii locali, cetățenii din satele și comunele vizate în privința deplasării tehnicii pe terenurile adiacente localităților.

Ce ține de videoul filmat recent de către un cetățean din satul Munteni, raionul Cimișlia, vă informăm că militarii moldoveni și americani se antrenau pe terenul adiacent și nu în grădina sau curtea persoanei. „Scutul de Foc” este organizat anual, începând cu 2015, iar la exercițiul „Rapid Trident”, militarii moldoveni participă din anul 2007.

Ministerul Apărării vine cu un apel repetat către locuitorii satelor care se află pe itinerarul de deplasare a unităților de tehnică militară. Stimați cetățeni, vă rugăm să vă abțineți de la distribuirea imaginilor în spațiul online, pentru a nu genera dezinformări!”, a menționat Ala Diaconu.

Falsul despre „acapararea Moldovei” nu este nou

Anterior, portarul Stopfals.md a demontat de mai multe ori falsurile despre „acapararea militară a Moldovei”. În mai multe cazuri, politicienii proruși din Moldova au distribuit informații false și manipulatoare despre acest subiect. Mai multe publicații de acest gen au apărut de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Prin informațiile false, au răspândit panică printre oameni.

În luna decembrie a anului trecut, am relatat, într-un articol publicat pe Stopfals.md, despre un fals despre venirea militarilor NATO în Moldova și că aceștia s-ar afla aici ilegal. Atunci, au fost organizate exerciții la care participau militari din Marea Britanie și Irlanda de Nord. Au mai fost răspândite falsuri despre NATO și România, care ar fi invadat Moldova, despre tehnica militară din Germania, elicopterele „militare” din Ucraina, „pregătirile de războiul” cu regiunea transnistreană și altele. În niciunul dintre aceste cazuri, informațiile făcute publice de autori nu au fost confirmate, ci aveau doar un caracter manipulator.

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

20 septembrie 2023 3887

Relevant

Comments 0