Portalul care te protejează de falsuri

Consilierul Sergiu Rența afirmă că s-a vaccinat în România. Însă certificatul său de vaccinare îl dă de gol

29 martie 2021 3928
Articole
Sergiu Rența, consilier raional din Cahul
Sursa: Facebook.com

Sergiu Rența, consilier raional din Cahul, ales pe listele „Partidului Nostru”, a postat pe Facebook o imagine în care se laudă că deja s-a imunizat împotriva Covid-19 cu vaccinul Pfizer. La scurt timp, însă, imaginea a fost ștearsă. Reamintim că în ultimele două zile în spațiul public au apărut mai multe informații că unii funcționari și aleși locali s-au vaccinat cu Pfizer din loturile destinate lucrătorilor medicali. Sergiu Rența le-a spus jurnaliștilor de la postul de televiziune TV8 că s-a vaccinat în municipiul Galați din România în calitate de cetățean român, unde chipurile se eliberează certificate de vaccinare cu inscripții în limbile română și rusă. Portalul Stopfals.md a verificat afirmațiile consilierului raional din Cahul Sergiu Rența și a constatat că ele sunt false.

Sunt câteva indicii clare că Sergiu Rența nu s-a vaccinat la Galați. Astfel, certificat de vaccinare, publicat de el în rețelele sociale și ulterior șters, este emis de autoritățile sanitare din Republica Moldova, nu de cele din România.

IDNP în loc de CNP

În certificatul lui Rența este indicat numărul de identificare al persoanei, cunoscut în actele emise de autoritățile moldovenești drept IDNP. Aceleași date în România sunt exprimate prin termenul Codul Numeric Personal sau C.N.P., adică codul numeric unic format din 13 cifre, atribuit persoanei fizice la înregistrarea nașterii în actele de stare civilă.

Inscripțiile în limba română sunt traduse în rusă și engleză

În imaginea certificatului de vaccinare prezentat de Rența sunt inscripții în limba română, rusă și în engleză. Însă în adeverința de vaccinare emisă de autoritățile din România sunt inscripții doar în limbile română și în engleză. Acest lucru ne-a fost confirmat la „linia verde” din România, adică la numărul unic național – 021.414.44.25, unde sunt oferite date referitoare la procesul de programare și vaccinare din țara vecină. Operatorul a confirmat că se eliberează certificate după un model unic aprobat la nivel național după un model european, în limbile română și engleză.

 

Certificat de vaccinare în loc de adeverință de vaccinare

În imaginea de mai jos este o adeverință de vaccinare eliberată de autoritățile din România unei persoane care s-a imunizat în județul Iași la 28 martie curent. Se vede cu ochiul liber că sunt două acte diferite. În Republica Moldova documentul se numește certificat de vaccinare împotriva Covid-19, iar în România – adeverință de vaccinare.

 

 

Certificatul „de la Galați” este identic cu cel de la Cahul

Certificatul de vaccinare prezentat de Sergiu Rența (eliberat, din spusele lui, la Galați) este identic cu documentele emise de instituțiile medicale de la Cahul. Portalul Stopfals.md a găsit o persoană care s-a vaccinat la Cahul, iar modelul de certificat care i s-a eliberat după imunizare este identic cu cel „de la Galați” al lui Rența. 

Consilierul raional Sergiu Rența nu a răspuns la mesajul transmis de Stopfals.md cu întrebarea unde totuși s-a vaccinat, nu a răspuns nici la apelurile telefonice repetate.

Update la 30 martie 2021: La solicitarea portalul Stopfals.md, o operatoare de la Direcția de Sănătate Publică Galați ne-a spus următoarele: „Se eliberează acele adeverințe, dar nu certificate. Este o adeverință care se eliberează după ce se face și rapelul. E un model luat dintr-un program, mai exact din Registrul național de vaccinare. Adeverințele sunt eliberate la centrele de vaccinare. Nu se eliberează nici un certificat. Dacă susține, să susțină așa, dar să aibă și o bază de susținere, o motivare în scris: cine i-a eliberat, de unde, de la care centru. V-a spus asta? Cert este că la noi nu se numește certificat”, ne-a confirmat operatoarea. Aceasta a mai precizat că, niciodată, aceste adeverințe nu au conținut înscrisuri în limba rusă.

 

În ultimele zile, în rețelele sociale au fost publicate informații că în unele raioane, cum ar fi Edineț și Ungheni, funcționarii și aleșii locali, dar și rudele acestora au fost vaccinate din loturile destinate cadrelor medicale, în condițiile în care la această etapă sunt imunizate doar persoanele care activează în instituțiile medicale sau de profil.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

29 martie 2021 3928

Relevant

Comments 0