Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE 1-14 SEPTEMBRIE 2018

19 septembrie 2018 942
Articole
Colaj

În primele două săptămâni ale lunii septembrie 2018, internauții au fost speriați de două „știri” care anunțau despre prăbușirea unor avioane cu cetățeni moldoveni și români la bord.  Informațiile au fost publicate de trei site-uri de falsuri care distribuie astfel de invenții pentru a ”vâna” vizualizări. Pentru a da mai multe greutate minciunilor, se face trimitere la unele surse media și persoane din străinătate, însă și aceste citate sunt false. Nu există nicio confirmare oficială a acestor ”catastrofe aviatice”.

Mesaj fals #1: „Ştire de urgențã! Avionul de pe ruta Chișinău-Moscova prăbușit la pământ de armata ucraineană...”

Site-ul de știri false Actual-news.xyz a scris că: „Un avion de pasageri Moldoveni având la bord 120 de persoane, care zbura de la Chișinău spre Moscova, a fost atacat de armata ucraineana și s-a prăbuşit la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, afirmă surse citate de Reuters. Consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gherașcenko declară, făcând referire la informații ale serviciilor secrete de la Kiev, că doar patru militari au avut accesul la sistemul de rachete Buk-M1, cu care ar fi doborât avionul, cu 120 de persoane la bord, în estul Ucrainei. La bordul avionului, prăbuşit în Ucraina, se aflau 25 de copii, a indicat  delegatul rus pentru drepturile copilului Pavel Astahov. „25 de copii, inclusiv doi nou-născuţi, se găseau în avion", a afirmat Astahov”. Acest „articol” a fost distribuit intens și de un alt site de știri false Fazebune.net. Un asemenea accident aviatic nu a avut loc și nicio altă instituție abilitată sau sursă media citată, nu a distribuit astfel de informație.

Mesaj fals #2: „Accident aerian în Italia - Un avion cu 146 moldoveni și 69 români sa prăbușit în apropiere de Milano...”

Despre o altă „tragedie aeriană” a anunțat site-ul de știri false Expert-news-romania.info care a scris că „Aeronava decolase de la aeroportul din Milano pentru un zbor Chișinău. După ce au fost alertate, autorităţile au trimis echipe de salvare la faţa locului și numeroși pompieri, la momentu de față se știe că au supraviețuit 79, dar căutările încă continuă. „Circumstanţele acestui accident nu au fost încă determinate”, a adăugat poliţia. Victimele nu au fost identificate oficial”. Ca și în primul caz, nici informația despre un asemenea accident aviatic nu a fost confirmată.

Antecedente

Anterior, site-urile Actual-news.xyz și Fazebune.net au mai speriat internauții cu știri false despre alte accidente aviatice sau feroviare, iar Expert-news-romania.info a distribuit recent informația falsă despre decesul actorului moldovean Gheorghe Urschi.

Site-ul Actual-news.xyz a fost înregistrat, anul trecut, pe un server din Federația Rusă, iar site-ului Expert-news-romania.info a fost înregistrat, acum o lună, pe un server din Franța. Site-ul Fazebune.net a fost înregistrat anul trecut, în luna aprilie, în Budapesta, Ungaria. Instrumentul online de verificare a locaţiei serverelor resurselor web Whois.domaintools.com nu are date despre persoane sau companii care au înregistrat aceste resurse web.

 

Câteva indicii că informațiile de mai sus sunt false:

La accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „ştirii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;

Atenție la denumirile site-urilor: o instituție media serioasă, de regulă, nu are o denumire sofisticată;

Nicio instituție media credibilă nu a informat despre aceste „accidente”;

Titlurile afectează emoţional şi induc panică;

Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;

Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și greșeli de alt sens.

 

ATENŢIE, PERICOL DE INTOXICARE INFORMAŢIONALĂ!:

Actual-news.xyz, Fazebune.net și Expert-news-romania.info sunt site-uri de ştiri false.

Nu le accesaţi şi nu distribuiţi conţinutul acestora!

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

 

Rodica Malic

Stopfals.md

 

 

 

 

19 septembrie 2018 942

Relevant

Comments 0