Portalul care te protejează
de falsuri

Cronica site-urilor de știri false: Maia Sandu majorează pensiile cu 30%, de la 1 decembrie se închide Piața Centrală, iar de la 1 ianuarie Rusia nu mai livrează gaz Republicii Moldova

25 noiembrie 2020 5315
Articole
Colaj: Stopfals.md

Rezultatele alegerilor prezidențiale din R. Moldova i-a inspirat pe autorii de falsuri. Cele mai multe dezinformări din ultima săptămână au vizat-o pe Maia Sandu, președinta aleasă a R. Moldova. Astfel, autorii de falsuri au scris că „Maia Sandu va mări pensiile cu 30 la sută”, iar „chiriile pentru locuințe vor fi mai mici cu 50%”. O altă dezinformare este că „piețele din Moldova se închid începând cu 1 decembrie”. În toate cazurile, informațiile sunt false și au fost distribuite pentru a acumula vizualizări și distribuiri.

FALS: Maia Sandu majorează pensiile cu 30%, de la 1 decembrie

La o săptămână după ce majoritatea moldovenilor au ales-o în calitate de președintă pe Maia Sandu, în mediul online au și apărut dezinformări care îi atribuie Maiei Sandu competențe pe care președintele Republicii Moldova nu le deține. Site-ul de știri false Jurnalstiri.site a titrat că „Maia Sandu declară: majorarea pensiilor cu 30%, de la 1 decembrie”. Afirmațiile sunt false. Nu doar că președinta aleasă, Maia Sandu, nu a făcut asemenea declarații, dar și competențele șefului statului nu includ asemenea atribuții. Potrivit Legii sistemului public de pensii, pensiile se indexează în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie, iar coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern și este aprobat de Parlament.

FALS: Maia Sandu va obliga proprietarii să scadă prețul la chirie cu 50%

Și site-ul de falsuri Ziarulmoldovei.site i-a atribuit Maiei Sandu o declarație falsă. Site-ul a titrat „Maia Sandu va obliga proprietarii să scadă prețul la chirie cu 50%”. În text se spune că „președintele nou ales prin vot direct va face mai ușoară viața celor care sunt nevoiți să închirieze apartamente. Astfel, din 1 ianuarie, proprietarii vor fi obligați să scadă plata pentru chirie cu 50%”. Maia Sandu, nu a făcut asemenea declarații. Ca și în cazul anterior, președintele nu este autoritatea abilitată să ia decizii privind tarifele la chirii.

FALS: Câte 5.000 de lei pe lună pentru moldovenii care revin de peste hotare

Un alt site care publică deseori dezinformări, e vorba de 24h-news.site, anunță că „cetățenii care se întorc acasă de peste hotare vor primi de la stat lunar timp de 6 luni câte 5.000 de lei pe lună. Proiectul „Diaspora acasă” va fi pus în aplicare din 1 ianuarie 2021”. Și această afirmație, care la fel i-a fost atribuită președintei alese, Maia Sandu, este falsă.

FALS: Rusia nu mai livrează gaz Moldovei de la 1 ianuarie 2021

Același site a decis să exploateze un subiect sensibil, în speranța să mai obțină niște vizualizări: „Putin a declarat că Moldova ar putea fi deconectată de la gaz din 1 ianuarie 2020 din motiv ca „au ales Europa”. Și aceasta este o afirmație falsă. Președintele Federației Ruse Vladimir Putin nu a declarat așa ceva.

FALS: Toate piețele din Moldova se închid de la 1 decembrie

Site-ul de falsuri Jurnalstiri.site a scris că „Toate piețele din Moldova se închid de pe 1 decembrie”, deoarece se instituie „carantină strictă în toată Moldova”. În textul care conține multe greșeli gramaticale și stilistice se spune că inițiativa este a premierului R. Moldova, Ion Chicu care este „nemulțumit că administrația pieței nu ar asigura respectarea regulilor sanitare”. Această informație este falsă, iar deciziile de închidere a piețelor din țară sunt luate individual de către comisiile raionale și municipale extraordinare de sănătate publică. Până la data de 25 noiembrie 2020, asemenea hotărâri nu au fost emise. Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău nu a emis vreo decizie de închidere a Pieței Centrale din Chișinău, după cum au dezinformat site-urile de știri false, iar internauții au distribuit acest fals de peste 7.000 de ori. Directorul interimar al Î.M. „Piaţa Centrală”, Ion Pîntea, a confirmat pentru portalul Stopfals.md că piața lucrează în regim obișnuit.

Alt site, aceeași dezinformare. „Piața Centrală se închide de pe 1 decembrie, din nou”, a dezinformat și Portal-news-24h.xyz. În text se spune că decizia a fost luată „după ce premierul Ion Chicu a declarat că piețele sunt cel mai mare focar de virus din Moldova”. În text, se face referire la o postare reală, făcută de Ion Chicu pe pagina de Facebook încă pe 3 iunie 2020. Ca și în cazul precedent, știrea abundă de greșeli gramaticale și stilistice. Această informație nu a fost confirmată de nicio sursă oficială, totodată nicio instituție media credibilă nu a relatat despre închiderea piețelor.

În toate cazurile, internauții pot citi informația de pe aceste site-uri obscure numai dacă distribuie conținutul pe Facebook.

ATENŢIE:

Jurnalstiri.site, Ziarulmoldovei.site, 24h-news.site și Portal-news-24h.xyz sunt site-uri de știri FALSE. Nu distribuiți conținutul acestora pe rețelele sociale pentru a nu intoxica publicul cu dezinformări!

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri se maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

 

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

25 noiembrie 2020 5315

Relevant

Comments 0