Falsuri recente
Cu cât mai mult ne apropiem de campania electorală cu atât mai multe informații distorsionate și manipulatorii vor apărea în mass-media. Dacă autoritatea de reglementare (Consiliul Coordonator al Audiovizualului) nu-și va face treaba și nu va sancționa televiziunile care manipulează, singura soluție de informare rămâne presa de alternativă și jurnaliștii de investigație care își vor face onest meseria și vor scoate adevărul la suprafață. La o întâlnire cu consumatorii de media din Soroca, organizată de API la 26 octombrie curent în cadrul Campaniei STOP FALS!, jurnalista Natalia Morari a povestit despre pericolele la care sunt expuși din partea unor instituții media controlate politic. La întâlnirea găzduită de biblioteca publică au participat peste 50 de persoane.
“Trebuie să fiți conștienți că, atunci când includeți televizorul și ascultați buletinul de știri, în unele reportaje poate să existe zero grăunte de adevăr. Este destul de riscant să manipulezi cu știri total false, cum s-a întâmplat recent în cazul așa-ziselor amenințări cu moartea în adresa angajaților Ambasadei R. Moldova din Germania, căci oamenii nu sunt proști, mai există și presa de alternativă care descoperă și informează despre aceste minciuni”, a menționat Natalia Morari. Ea a accentuat că există pericolul ca numărul știrilor care distorsionează realitatea să crească considerabil în campania de alegeri parlamentare, iar cetățenii vor fi derutați și influențați de aceste minciuni.
În cadrul evenimentului de la Soroca, jurnalista a prezentat mai multe reportaje video și a explicat tehnicile pe care le utilizează posturile TV pentru a manipula publicul. Ea a dat ca exemplu și un reportaj despre o acțiune de protest care a avut loc în luna august la Soroca, specificând că în reportajul respectiv s-a relatat doar despre acțiunile unui grup de anti-protestatari care scandau și îi huiduiau pe protestatarii, cărora nu li s-a oferit dreptul la replică, iar concluzia părtinitoare a postului TV a fost că “protestul a eșuat”. Unii participanți au menționat că anti-protestatarii respectivi nu sunt din Soroca, ci din raionul Dondușeni. “Noi am filmat două microbuze care i-au adus aici, iar din Soroca au fost doar 3-5 persoane, primarul din satul Zastânca și încă două-trei activiste locale”, a specificat unul din participanți. N. Morari a adăugat că aceste persoane au fost văzute și într-un reportaj similar la protestul de la Nisporeni.
Una din tehnicile de manipulare, utilizată tot mai des, este distragerea atenției societății de la evenimente importante: „De exemplu, când a apărut investigația despre vilele din străinătate ale unui politician cunoscut de la noi, a doua zi au fost expulzați cetățenii turci, a fost bătut un activist unionist și toată atenția a fost redirecționată în altă parte...”, a specificat N. Morari.
Sorocenii prezenți la întâlnire s-au implicat activ în discuții și au adresat diverse întrebări, la care au primit răspunsuri din partea jurnalistei. Portalul Stopfals.md le-a solicitat unor participanți să-și expună opinia despre fenomenul manipulării informaționale. „Mulți nu înțeleg că suntem manipulați și nici nu vor să înțeleagă, iar acest lucru e foarte trist. Întâlnirea a fost foarte utilă, iar cei care nu au auzit de Campania STOP FALS! acum știu ce este manipulare și informații false și cum să le depisteze. Personal, de mult timp am vrut s-o întâlnesc pe Natalia Morari, pentru că o respect și îmi plac emisiunile ei”, a spus Stanislav Eftodii. „Astăzi am fost cu treburi la Bălți, dar mă bucur că am reușit să revin la timp, pentru că întâlnirea a fost foarte interesantă și utilă”, a adăugat Elena Cojocaru. Printre participanți a fost și un grup de elevi. „Chiar dacă am unele cunoștințe despre subiectele discutate, am aflat și alte informații utile despre felul cum unele posturi TV răspândesc informații false și tendențioase, cum joacă pe emoțiile oamenilor, cum folosesc publicitatea mascată în buletinele de știri. Cred că astfel de discuții, dar deja cu participarea unui număr și mai mare de cetățeni, i-ar ajuta pe soroceni să evite manipularea mediatică și să-și creeze opinii documentate cu referire la informațiile recepționate”, a subliniat Daniela Voicu, elevă la Colegiul "Mihai Eminescu" din Soroca.
Întâlnirea de la Soroca este a șaptea din cele 35 de dezbateri planificate în centrele raionale din țară (inclusiv UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană) în cadrul Campaniei STOP FALS! pe parcursul anilor 2018-2019.
Evenimentul face parte din proiectul „Diminuarea efectelor manipulării și a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova", implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.
Ion Mazur
Relevant
Comments 0