Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

6 aprilie 2020 735
Falsurile lunii martie: Forțele americane și NATO „invadează” Europa pe timp de pandemie, hoții se dau drept medici veniți să dezinfecteze casele, iar elevii vor învăța vara din cauza Coronavirusului
3 aprilie 2020 1656
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 1132
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1477
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19
27 martie 2020 1134
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
21 martie 2020 1732
Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești
19 martie 2020 1356
FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova
16 martie 2020 5715
Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19
16 martie 2020 1987
Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate
11 martie 2020 2136
Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G
5 martie 2020 617
Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna
3 martie 2020 1419
Fals: Judecătorii au salarii de două ori mai mari decât deputații
26 februarie 2020 2243
O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale
25 februarie 2020 387
Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie
21 februarie 2020 1114
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: De la scumpirea lumânărilor în biserici cu 50% și taxe pentru moldovenii care vor merge în Europa, până la banane infectate cu virusul coronavirus
13 februarie 2020 765
Hoțul strigă prindeți hoțul, sau Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul Rjavitin pentru a face propagandă
10 februarie 2020 1071
FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

Dezinformarea și știrile false s-ar putea intensifica în perioada următoare

29 octombrie 2018 639
Dezbateri
Sorocenii prezenți la întâlnire s-au implicat activ în discuții și au adresat diverse întrebări, la care au primit răspunsuri din partea jurnalistei Natalia Morari

Cu cât mai mult ne apropiem de campania electorală cu atât mai multe informații distorsionate și manipulatorii vor apărea în mass-media. Dacă autoritatea de reglementare (Consiliul Coordonator al Audiovizualului) nu-și va face treaba și nu va sancționa televiziunile care manipulează, singura soluție de informare rămâne presa de alternativă și jurnaliștii de investigație care își vor face onest meseria și vor scoate adevărul la suprafață. La o întâlnire cu consumatorii de media din Soroca, organizată de API la 26 octombrie curent în cadrul Campaniei STOP FALS!, jurnalista Natalia Morari a povestit despre pericolele la care sunt expuși din partea unor instituții media controlate politic. La întâlnirea găzduită de biblioteca publică au participat peste 50 de persoane.

“Trebuie să fiți conștienți că, atunci când includeți televizorul și ascultați buletinul de știri, în unele reportaje poate să existe zero grăunte de adevăr. Este destul de riscant să manipulezi cu știri total false, cum s-a întâmplat recent în cazul așa-ziselor amenințări cu moartea în adresa angajaților Ambasadei R. Moldova din Germania, căci oamenii nu sunt proști, mai există și presa de alternativă care descoperă și informează despre aceste minciuni”, a menționat Natalia Morari. Ea a accentuat că există pericolul ca numărul știrilor care distorsionează realitatea să crească considerabil în campania de alegeri parlamentare, iar cetățenii vor fi derutați și influențați de aceste minciuni.

În cadrul evenimentului de la Soroca, jurnalista a prezentat mai multe reportaje video și a explicat tehnicile  pe care le utilizează posturile TV pentru a manipula publicul. Ea a dat ca exemplu și un reportaj despre o acțiune de protest care a avut loc în luna august la Soroca, specificând că în reportajul respectiv s-a relatat doar despre acțiunile unui grup de anti-protestatari care scandau și îi huiduiau pe protestatarii, cărora nu li s-a oferit dreptul la replică, iar concluzia părtinitoare a postului TV a fost că “protestul a eșuat”. Unii participanți au menționat că anti-protestatarii respectivi nu sunt din Soroca, ci din raionul Dondușeni. “Noi am filmat două microbuze care i-au adus aici, iar din Soroca au fost doar 3-5 persoane, primarul din satul Zastânca și încă două-trei activiste locale”, a specificat unul din participanți. N. Morari a adăugat că aceste persoane au fost văzute și într-un reportaj similar la protestul de la Nisporeni.

Una din tehnicile de manipulare, utilizată tot mai des, este distragerea atenției societății de la evenimente importante: „De exemplu, când a apărut investigația despre vilele din străinătate ale unui politician cunoscut de la noi, a doua zi au fost expulzați cetățenii turci, a fost  bătut un activist unionist și toată atenția a fost redirecționată în altă parte...”, a specificat N. Morari.

Sorocenii prezenți la întâlnire s-au implicat activ în discuții și au adresat diverse întrebări, la care au primit răspunsuri din partea jurnalistei. Portalul Stopfals.md le-a solicitat unor participanți să-și expună opinia despre fenomenul manipulării informaționale. „Mulți nu înțeleg că suntem manipulați și nici nu vor să înțeleagă, iar acest lucru e foarte trist. Întâlnirea a fost foarte utilă, iar cei care nu au auzit de Campania STOP FALS! acum știu ce este manipulare și informații false și cum să le depisteze. Personal, de mult timp am vrut s-o întâlnesc pe Natalia Morari, pentru că o respect și îmi plac emisiunile ei”, a spus Stanislav Eftodii. „Astăzi am fost cu treburi la Bălți, dar mă bucur că am reușit să revin la timp, pentru că întâlnirea a fost foarte interesantă și utilă”, a adăugat Elena Cojocaru. Printre participanți a fost și un grup de elevi. „Chiar dacă am unele cunoștințe despre subiectele discutate, am aflat și alte informații utile despre felul cum unele posturi TV răspândesc informații false și tendențioase, cum joacă pe emoțiile oamenilor, cum folosesc publicitatea mascată în buletinele de știri. Cred că astfel de discuții, dar deja cu participarea unui număr și mai mare de cetățeni, i-ar ajuta pe soroceni să evite manipularea mediatică și să-și creeze opinii documentate cu referire la informațiile recepționate”, a subliniat Daniela Voicu, elevă la Colegiul "Mihai Eminescu" din Soroca.

Întâlnirea de la Soroca este a șaptea din cele 35 de dezbateri planificate în centrele raionale din țară (inclusiv UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană) în cadrul Campaniei STOP FALS! pe parcursul anilor 2018-2019.

Evenimentul face parte din proiectul „Diminuarea efectelor manipulării și a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova", implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.

Ion Mazur

  

 

29 octombrie 2018 639

Relevant

Comments 0