Portalul care te protejează
de falsuri

Escrocheriile online: cum să te ferești de ele?

10 iulie 2025 128
Articole, Gândește critic!

Indiferent de felul lor, escrocheriile online au devenit o amenințare constantă pentru utilizatorii de internet cu vârste și nivele diferite de experiență. De la mesaje înșelătoare trimise din numele băncii și oferte ademenitoare de muncă, până la apeluri frauduloase sau scheme de phishing, pericolele se ascund la fiecare colț. În acest articol, îți oferim informații utile și recomandări practice pentru a te feri de escrocheriile digitale.

Cum funcționează o escrocherie online și cine poate fi vizat?

Specialiștii în securitate cibernetică spun că cea mai mare problemă de securitate este… omul. Indiferent de câți bani ai avea în cont, undeva pe internet poate fi un escroc care vrea să ți-i ia. Răufăcătorii online acționează diferit. Fie au un mesaj care pare trimis de banca ta, o ofertă de muncă excelentă sau o poveste emoționantă spusă de un necunoscut pe o rețea de socializare. Indiferent de metoda folosită, scopul urmărit este același - să-ți obțină banii sau informațiile personale, adesea prin manipulare emoțională sau prin crearea de situații de urgență.

„Ai câștigat un iPhone!” - dar pentru a-l obține trebuie să plătești o taxă de expediere.
„Contul tău este în pericol!” - și ți se cere să accesezi un link unde să introduci parola.
„Investiție cu profit garantat” - dar după ce trimiți banii, persoana dispare.

Aceste mesaje sunt tipice escrocheriilor online în plasa cărora poate cădea oricine, de la adolescenți activi pe social media până la pensionari care rareori verifică e-mailul sau rețelele sociale.

Cele mai frecvente tipuri de escrocherii online
Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul General al Poliției și experți în securitate cibernetică, cele mai frecvente tipuri de escrocherii digitale întâlnite sunt phishing, vishing, smishing, escrocherii pe site-uri de anunțuri, fraude de tip „investiții/trading”, dar și escrocherii romantice, cu moșteniri sau premii false.

 

Cum te protejezi de escrocheriile online?
Este esențial să înțelegi că nu există nicio investiție miraculoasă sau moștenire generoasă de la vreun unchi îndepărtat, așa cum nu există nicio necesitate pentru a transfera banii rapid într-un cont pentru a profita de o anumită ofertă. Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, ține cont de următoarele recomandări:

Pune la îndoială orice mesaj care promite câștiguri. Dacă ți se pare că o ofertă e prea bună ca să fie adevărată, probabil nu este. Dacă ești presat să oferi date personale imediat sau să iei o decizie rapidă, fii precaut și investighează.

Nu accesa link-uri sau atașamente nesolicitate. Reclamele cu oportunități de investiții sau mesajele pe care le primești într-o aplicație pot include link-uri către pagini false, construite să obțină datele tale bancare.

Verifică autenticitatea apelurilor/mesajelor. Dacă-ți sunt solicitate date confidențiale precum parole, coduri personale sau datele bancare, e un semnal că ceva nu este în regulă. Fii atent(ă) la fișierele atașate la link-urile și fișierele atașate la e-mailuri și verifică adresa expeditorului.

Folosește antivirus actualizat și autentificarea cu doi factori. Mai mult, fii atent la site-uri și nu introduce niciun fel de date personale pe cele care nu sunt securizate.

Ce faci dacă ai fost înșelat?
Dacă ai devenit victima escrocilor, este foarte important să acționezi rapid. Fiecare minut contează în limitarea pagubelor și în protejarea identității tale. Ține cont de câteva recomandări:

Contactează banca. Dacă ai trimis bani sau date bancare, contactează imediat banca sau instituția financiară, solicitând blocarea cardului sau anularea plății.

Schimbă parolele. Dacă ai introdus o parolă pe un link suspect, schimbă imediat parola acelui cont și activează autentificarea în doi pași, dacă este disponibilă. Dacă folosești aceeași parolă pe alte site-uri, schimbă-le și acolo, pentru că escrocii pot testa parolele furate pe platforme populare.

Adună dovezi. Salvează și păstrează toate materialele legate de escrocherie precum mesaje, e-mailuri, capturi de ecran, link-uri, conturi sau numere de telefon folosite de escroci. Acestea pot fi utile autorităților în investigarea cazului.

Raportează incidentul. Dacă ai căzut în plasa escrocilor, adresează-te Inspectoratului General al Poliției sau apelează 112. Dacă este un incident cibernetic, te poți adresa Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC). Iar dacă ai fost înșelat pe o platformă globală precum eBay, Facebook, Instagram sau Amazon, raportează și direct în aplicație sau pe site.

Escrocheriile online sunt tot mai frecvente și mai bine mascate și devin mai eficiente concomitent cu dezvoltarea tehnologiilor digitale informaționale. Fii atent la mesajele primite, nu oferi date personale și verifică mereu sursa informațiilor. Și nu uita - prevenția este cea mai sigură formă de protecție în mediul digital.

Victoria Borodin

 

 

Urmărește-ne pe FacebookInstagramTelegram și TikTok.

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

10 iulie 2025 128

Relevant

Comments 0