Falsuri recente
Candidata Partidului Comuniștilor pentru funcția de primar de Chișinău, Diana Caraman, a declarat la dezbaterile electorale de la posturile publice „Moldova 1” și „Radio Moldova” (în timpul cărora a fost somată să vorbească în limba română, cerință prevăzută în Regulamentul Companiei publice „Teleradio-Moldova” de desfășurare a dezbaterilor electorale) că 40% dintre chișinăuieni vorbesc în limba rusă. Această afirmație este un fals. Potrivit datelor oficiale, doar 25% dintre locuitorii Chișinăului vorbesc, de obicei, în limba rusă.
La 29 octombrie 2023, Diana Caraman a participat la o dezbatere electorală la postul public de radio „Radio Moldova”, care este difuzată și în format video la postul public de televiziune „Moldova 1”. Candidatei PCRM i-a fost închis microfonul după ce ea nu s-a conformat cerințelor Regulamentului Companiei „Teleradio-Moldova”, potrivit căruia dezbaterile electorale organizate de radiodifuzorul public au loc în limba română. În replică, Caraman a declarat că „în Chișinău noi avem 40% de persoane care vorbesc în limba rusă și ei trebuie să cunoască (argumentele candidaților în cadrul dezbaterilor, n.r.), pentru că ei tot plătesc impozite”. Ea a acuzat „Teleradio-Moldova” că a discriminat-o pe criterii lingvistice.
O secvență din această dezbatere a fost publicată pe pagina de Facebook a portalului Omniapres.md, unde a adunat aproximativ 80 de mii de vizualizări, peste 3 mii de reacții și în jur de 2,5 mii de comentarii. Majoritatea comentariilor sunt critice la adresa Dianei Caraman, dar sunt și critici la adresa postului public de radio.
Doar unul din patru chișinăuieni vorbește, de obicei, în limba rusă
Datele oficiale o contrazic pe candidata comunistă Diana Caraman. Astfel, potrivit Recensământului populației și al locuințelor din 2014 (ultimele date disponibile la subiectul respectiv), din cei puțin peste 450 de mii de locuitori ai municipiul Chișinău care au declarat limba pe care o vorbesc de obicei, doar 25,6% au spus că vorbesc preponderent în rusă. Pentru comparație: 43,8% din locuitorii municipiului Chișinău au declarat că, de obicei, vorbesc în română, iar 29,5% - în moldovenească.
Sursa: BNS
Și mai puțini locuitori ai municipiului Chișinău au spus că limba lor maternă este rusa - 20,8%. Pe de altă parte, doar 9,3% din populația municipiului Chișinău se identificau în 2014 ca etnici ruși.
Pretinsa rusofobie, o narațiune a Kremlinului
Narațiunea că în statele postsovietice care tind să se integreze în Uniunea Europeană ar exista rusofobie, etnicii ruși fiind discriminați, este promovată des de Kremlin și mass-media prorusă, care manipulează cu diferite incidente, „servindu-le” drept manifestări de rusofobie. Portalul Stopfals.md a relatat anterior despre mai multe cazuri când pagini web din Republica Moldova prezentau în mod fals diverse fapte drept acte de discriminare a populației vorbitoare de limba rusă. Anterior, și socialistul Igor Dodon invoca narațiunea respectivă, acuzând-o pe Maia Sandu că a eliminat limba rusă din programa școlară. Precizăm că limba rusă nu a fost eliminată din curriculumul școlar, ci a fost schimbată din disciplină obligatorie în una opțională, odată cu adoptarea, în 2014, a noului Cod al Educației.
Mariana Colun,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0