Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: În Moldova s-a intensificat politica discriminatorie față de vorbitorii de limba rusă

31 iulie 2023 706
Articole
Colaj

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a publicat pe pagina sa web și pe cea de Facebook un raport al Ministerului de Externe de la Moscova privind „situatia drepturilor omului în anumite state”. Una dintre constatările referitoare la Republica Moldova este că s-a intensificat „politica discriminatorie a autorităților moldovenești în raport cu populația vorbitoare de limbă rusă și cu cetățenii ruși” și că „populația vorbitoare de limba rusă continuă să se ciocnească de discriminare la nivelul instituțiilor de stat”. Aceste afirmații nu corespund adevărului. Datele Consiliului pentru egalitate arată că cele mai multe plângeri și decizii de constatare a discriminării pe criteriu de limbă au fost înregistrate în anii 2017-2020, când la putere erau socialiștii. În ultimii doi ani, numărul deciziilor de constatare a discriminării este în scădere.

În raportul publicat pe Facebook și pe pagina web a Ambasadei Rusiei la Chișinău la 27 iunie 2023, situația privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova este prezentată drept „îngrijorătoare”. De rând cu alte afirmații, în document se spune: „pe fundalul degradării generale a relațiilor ruso-moldovenești iese în evidență intensificarea politicii discriminatorii a autorităților moldovenești în raport cu populația vorbitoare de limbă rusă și cu cetățenii ruși” și că „pe acest fundal, nu este de mirare că populația vorbitoare de limba rusă continuă să se ciocnească de discriminare la nivelul instituțiilor de stat” (în original: „На фоне общей деградации российско-молдавских отношений явно прослеживается усиление дискриминационной политики молдавских властей в отношении русскоговорящего населения и российских граждан.” (...) „На этом фоне неудивительно, что русскоязычное население страны продолжает сталкиваться с дискриминацией на уровне государственных органов”).

Datele „bat” speculațiile

Din anul 2013, în Republica Moldova activează un Consiliu pentru egalitate, structură de stat care înregistrează și examinează plângerile referitoare la discriminarea pe diferite criterii, inclusiv pe criteriul lingvistic. Datele statistice oferite de către Consiliu portalului Stopfals.md arată că în cei 10 ani de activitate, cel mai mare număr de plângeri privind discriminarea pe criterii de limbă a fost înregistrat în anii 2017-2020. Tot atunci s-a înregistrat și cel mai mare număr de constatări a dicriminării pe criteriu de limbă vorbită. Menționăm că datele se referă la discriminarea nu doar a vorbitorilor de limbă rusă, ci și a celor de limbă română sau alte limbi.

Sursa: Consiliul de egalitate

Pretinsa rusofobie, un narativ propagandistic

Narațiunea că în statele europene și cele postsovietice care tind să se integreze în Uniunea Europeană ar exista rusofobie, etnicii ruși fiind discriminați, este promovată des de către Federația Rusă și resursele media pro-Kremlin, care prezintă diverse fapte sau incidente curente drept manifestări de rusofobie. În cazul războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, Moscova a invocat anume discriminarea etnicilor ruși drept unul dintre motivele agresiunii. Portalul Stopfals.md a relatat anterior despre mai multe cazuri când portaluri din Republica Moldova prezentau în mod fals diverse fapte drept acte de discriminare a populației vorbitoare de limba rusă.

Viorica Zaharia,

Stopfals.md

 

31 iulie 2023 706

Relevant

Comments 0