Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Adunarea națională „Moldova Europeană” - o formă ascunsă de „rezolvare a problemei” unirii R. Moldova cu România

13 aprilie 2023 867
Articole, ALERTE

Ivan Burgundji, ex-deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei și persoană de încredere a lui Serghei Cimpoeș în campania electorală de alegere a bașcanului autonomiei, a postat un mesaj de la o întâlnire cu alegătorii din regiune, în care se afirmă, retoric, că Găgăuzia ar putea fi în pericol  pe fundalul „amenințării” unirii cu România sau aderării la Uniunea Europeană. 

În postarea publicată de Burgundji în rețeaua Facebook, el menționează că alegătorii din Găgăuzia sunt îngrijorați de viitorul autonomiei, enumerând mai multe preocupări. Людей также очень волнует и сложившаяся общественно-политическая ситуация в стране. Ими задаются взволнованные вопросы о том, почему Президент страны призывает проводить митинг о европейском пути развития Молдовы, а отказывается проводить по этому поводу референдум в стране? Не является ли это скрытой формой решения вопроса об объединении Республики Молдова с Румынией, вопреки мнению большинства граждан страны? Не является ли это угрозой Автономии гагаузского народа? Сможем ли мы отстоять в этих условиях свою Автономию?” (în traducere: „Oamenii sunt foarte îngrijorați și de situația social-politică actuală din țară. Ei se întreabă de ce președintele țării face apel la un miting despre calea europeană de dezvoltare a Moldovei, dar refuză să organizeze un referendum pe această temă? Nu este aceasta o formă ascunsă de rezolvare a problemei unirii Republicii Moldova cu România, contrar părerii majorității cetățenilor țării? Nu este aceasta o amenințare la adresa autonomiei găgăuzilor? Vom putea să ne apărăm autonomia în aceste condiții?”).

Sperietoarea „românizării” – instrument de dezinformare în campania electorală

Afirmația lui Ivan Burgudji, promovată în rețeaua Facebook, este falsă. El folosește narativul unirii Republicii Moldova ca o sperietoare pentru alegătorii din Găgăuzia care la 30 aprilie vor trebui să-și aleagă bașcanul.

Sperietoarea „românizării” este răspândită și în ziarul regional „Gagauz Halki”, în care este susținută direct ideea de ieșire a Găgăuziei din componența Moldovei pe fundalul „amenințării” unirii cu România sau aderării la Uniunea Europeană. Ziarul aparține mișcării populare omonime, al cărei președinte este Ivan Burgudji. „În cazul tentativei de aderare a Moldovei la România sau la Uniunea Europeană, fără un acord clar exprimat al Găgăuziei în cadrul unui plebiscit, viitorul bașcan urmează să realizeze decizia referendumului din 2 februarie 2014 cu privire la separarea de Moldova, edificarea unui stat independent şi aderarea la Comunitatea Economică Euroasiatică”, scrie ziarul.

Portalul Stopfals.md a publicat recent o analiză în care candidați la funcția de bașcan, dar și susținători ai acestora folosesc mesajul românofob sau sperietoarea că Găgăuzia și-ar putea pierde autonomia.

Președinta Maia Sandu a declarat anterior că o eventuală unire a celor două țări poate fi decisă doar de cetățeni.

Stopfals.md

 

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul IMS (International Media Support).  Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat finanțatorului.

13 aprilie 2023 867

Relevant

Comments 0