Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: ANI verifică doar averile deputaților socialiști

10 decembrie 2020 1361
Articole
Colaj

La o emisiune televizată, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a acuzat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) că ar verifica averea și interesele personale doar în cazul deputaților din fracțiunea PSRM. Declarația lui Țîrdea nu corespunde adevărului, iar inspectorii de integritate au inițiat controale în privința a 38 de deputați care fac parte din câteva partide și grupuri parlamentare.

În cadrul emisiunii „Interviu în exclusivitate”, difuzată de postul de televiziune REN TV Moldova, Bogdan Țîrdea acuză ANI că ar face jocurile Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și în special al Maiei Sandu care, chipurile, controlează această instituție. Țîrdea afirmă că inspectorii de integritate ar verifica doar averile deputaților socialiști. „Astăzi, ANI a fost îndreptată împotriva deputaților PSRM. Ei (n.r.: inspectorii de integritate) controlează totul. Bunăoară, ai cumpărat o chiflă și ei îți cer bon și te întreabă de unde ai cumpărat-o, cât câștigi, de unde ai apartamentul, de unde ai luat mașina, acest costum, tot, tot. Prin ANI, Sandu încearcă să sperie deputații PSRM”, a declarat deputatul.

Bogdan Țîrdea mai afirmă că ANI refuză să verifice declarațiile de avere ale altor aleși ai poporului: „De câte ori ne-am adresat la ANI, eu personal, ca să verifice deputații din PAS, ANI automat închide dosarele, nu vrea să controleze”.

 Captură video/Sursa: REN TV Moldova

În vizorul ANI sunt 38 de deputați

ANI contrazice declarațiile lui Bogdan Țîrdea. Într-un răspuns oficial din partea instituției oferit portalului Stopfals.md, se spune că în vizorul ANI nu sunt doar deputați socialiști. „Toate controalele sunt inițiate în baza sesizărilor, autosesizărilor, verificarea declarațiilor de avere și interese personale și din articolele de presă. Procedura de control derulează în strictă conformitate cu prevederile legale. La moment, în cadrul Inspectoratului de Integritate sunt în control 30 de deputați și alți 8 deputați au fost sancționați pentru depunerea tardivă sau nedepunerea declarațiilor de avere. În total, cei 38 deputați sunt parte din toate formațiunile politice din Parlament, inclusiv din rândul neafiliaților, controalele fiind demarate ca urmare a specificațiilor relatate mai sus”, se menționează în răspunsul ANI.

ANI neagă că ar activa în funcție de apartenența politică a subiecților declarării averilor și intereselor personale. „Pentru Autoritate toate persoanele asupra cărora au loc verificări și au statut de subiecți ai declarării, sunt priviți în mod egal, indiferent de funcțiile pe care le dețin sau apartenența politică. Suntem o instituție publică independentă care își exercită atribuțiile doar în limitele prevăzute de legislație”, este specificat în răspuns.

În acest an ANI a emis două acte de constatare în privința a doi deputați. Este vorba de Vadim Fotescu de la Partidul Politic Șor și de Grigore Novac, deputat PSRM. 

Se încearcă slăbirea ANI

Nemulțumirile socialiștilor privind activitatea ANI nu s-au rezumat la declarații. La 4 decembrie 2020, un grup de deputați PSRM au înregistrat o inițiativă legislativă prin care propun modificări la Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate. Unul din amendamentele propuse este ca inspectorii de integritate să poată efectua controale doar timp de un an de la încetarea funcției sau a mandatului subiecților declarării averilor și intereselor personale. În prezent, această perioadă este de 3 ani.

Autoritatea Națională de Integritate a criticat aceste modificări și a dat aviz negativ proiectului de lege PSRM, afirmând că modificările propuse vor diminua substanțial eficiența controlului în cazul subiecților declarării care au deținut consecutiv mai multe funcții. „Autoritatea nu va putea constata averile nejustificate admise în calitate de subiect al declarării, dacă a expirat termenul de mai mult de un an de la încetarea funcției/mandatului. Sunt create premisele necesare ca subiecții declarării să migreze artificial dintr-o funcție în alta pentru a beneficia vicios de acest termen de decădere de 1 an”, motivează ANI. Autoritatea concluzionează că inițiativa legislativă lasă impresia că unii dintre semnatari ar putea fi interesați în promovarea proiectului de lege pentru a le fi încetate procedurile de control, iar alții speră să nu le fie inițiate proceduri de control, astfel fiind vorba de o eventuală încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

10 decembrie 2020 1361

Relevant

Comments 0