Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Armata R. Moldova trece sub controlul României și al NATO

7 iunie 2024 4965
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Pe internet au apărut informații precum că, după semnarea unui acord de către miniștrii Apărării din Republica Moldova și România, armata moldovenească a trecut sub controlul NATO. În același mesaj se spune că România se pregătește să cucerească Republica Moldova. Aceste informații sunt diseminate de site-ul Gagauznews, care a fost blocat în 2022 pentru incitare la ură și război, în contextul stării de urgență din R. Moldova. De fapt, cei doi miniștri au semnat un acord, dar acesta nu se referă la transferul de control asupra armatei moldovenești și alte „sperietori”.

Gagauznews: „La ordinul diabolic al NATO, oamenilor li se vor lua casa, țara și dreptul la viață”

Informația despre acordul semnat de miniștrii Apărării și „consecințele” acestuia au apărut pe pagina de Facebook a site-ului Gagauznews, precum și pe Instagram, canalul de Telegram și de TikTok. Autorul s-a referit la protocolul care a fost semnat la București, la 24 mai curent, de ministrul moldovean al Apărării Anatolie Nosatii și ministrul român al Apărării Angel Tîlvăr.

În articolul din Gagauznews, ministrul român a fost numit „Îngerul morții”

Autorul susține că documentul semnat „va obliga Republica Moldova să desfășoare misiuni militare comune sub egida UE și NATO” și că „forțele armate ale Moldovei vor fi subordonate Statului Major General al României și Comandamentului Forțelor Întrunite al NATO” (în original: «Вооружённые силы Молдовы переходят в подчинение Генштаба Румынии и объединённому командованию НАТО»), iar „la comanda diabolică a NATO și cu binecuvântarea Maiei Sandu, aceste trupe pot supune cu ușurință regiunile incomode, luându-le cetățenilor moldoveni țara, casa și dreptul la viață” (în original: «по дьявольской указке НАТО и с благословения Майи Санду такие войска могут легко усмирять неудобные регионы, отнимая у граждан Молдовы страну, дом и право на жизнь»).

Nu se știe pe ce s-a bazat autorul pentru a trage aceste concluzii, pentru că în articolul propriu-zis el scrie că textul documentului este secret.

Ce au semnat miniștrii

La 24 mai, pe site-ul Ministerului Apărării al R. Moldova a fost publicată o informație despre vizita oficială a ministrului Anatolie Nosatîi la București, la invitația omologului său român Angel Tîlvăr. Printre altele, miniștrii au semnat cel de-al doilea protocol de modificare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chișinău pr 20 aprilie 2012.

Documentul actualizat prevede sprijin reciproc în instruirea și participarea comună la misiuni și operațiuni sub egida unor organizații internaționale, cum ar fi Uniunea Europeană. Andrei Curăraru, expert în integrare europeană, anticorupție și securitate, a declarat pentru Stopfals.md că acordul semnat presupune participarea exclusiv la misiuni de menținere a păcii. El a precizat că site-ul care a răspândit informațiile false este de mult timp un agent de dezinformare.

„Documentul în cauză se referă la securitate și apărare și indică faptul că acestea vor fi doar misiuni de menținere a păcii. Moldova este implicată de mult timp în astfel de misiuni sub egida ONU. De exemplu, militarii moldoveni s-au manifestat în Kosovo. Aceste misiuni nu prezintă niciun risc pentru țară, dimpotrivă, sunt un avantaj. Am văzut cum dl Kostîrkin (editorul portalului – n. r.) l-a susținut deschis pe dl Petrov la alegerile bașcanului din Găgăuzia, prin aceasta favorizând trecerea în turul doi a actualului bașcan (Evghenia Guțul, din partea partidului „SOR” – n. r.). După ce site-ul lor, Gagauznews, a fost blocat, au început să scrie mai mult pe rețelele de socializare, folosind hate speech (discurs de ură – n. r.), unele materiale cu caracter separatist care cred că ar putea fi supuse urmăririi penale. (...) Cred că anume acest portal face parte din arhitectura unei rețele care lucrează pentru dezinformare. Deseori, acestea sunt redistribuite și pe alte canale similare. Având în vedere acest lucru și faptul că site-ul lor a fost blocat, putem spune că sunt agenți de dezinformare și că sunt de mult timp”, a declarat Andrei Curăraru.

De remarcat faptul că „sperietorile” despre NATO în Moldova, răspândite de site-ul Gagauznews, sunt parte a narațiunilor Kremlinului promovate pe larg pe rețelele de socializare. Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, numărul dezinformărilor despre NATO a început să crească în Moldova, inclusiv despre faptul că NATO luptă cu Rusia în Ucraina, că intenționează „să pătrundă” în Moldova prin regiunea transnistreană, că se pregătește să atace Moldova sau că va deschide aici un laborator biologic sau o bază militară. Aceste narațiuni de propagandă sunt promovate prin diverse canale de comunicare, inclusiv prin intermediul conturilor de social media și al mass-media controlate de Rusia sau de către agenți de dezinformare conectați la Kremlin, inclusiv politicieni.

Ce se știe despre site-ul Gagauznews

La 26 februarie 2022, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a emis un ordin ce prevede blocarea a două surse cu conținut online, promotoare de informații care incită la ură și război, în condițiile stării de urgență. Unul dintre aceste site-uri era Gagauznews.md, blocat și astăzi, însă același conținut propagandistic și pro-Kremlin este publicat acum pe Gagauznews.com, o clonă a versiunii originale a portalului.

Editorul publicației Gagauznews este Nikolai Kostîrkin. De notat că site-ul Gagauznews.md aparține „Centrului Comunitar Anticriză”, care se poziționează ca o organizație publică umanitară fondată de actualul viceguvernator al Găgăuziei, Victor Petrov. Jurnaliștii de la Stopfals.md au dezmințit în repetate rânduri declarații ale lui Petrov.

La 9 iunie 2022, Kostîrkin a fost reținut pentru audieri, fiind suspectat de propagandă de război, iar apartamentul și mașina sa au fost percheziționate. Atunci, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a publicat o înregistrare audio în care bărbatul vorbește despre ce s-ar întâmpla dacă „ar veni ai noștri”, referindu-se la armata rusă, și spune că „va încinge” situația astfel încât „în Rusia să se citească, să se știe”.

„Prima opțiune – ai noștri vor veni. Și când vor veni, vor spune: de ce voi, moldovenii, s..., (în original: «с…») nu puteți nici măcar să vă apărați, nici măcar punctele voastre de vedere, din moment ce sunteți atât de pro-ruși, nu v-ați apărat în niciun fel în fața nimănui. Cui trebuiți voi? A doua situație: voi răspândi aceste lucruri pe canalele de Telegram și în mass-media aliate. Voi încinge situația. Ca cei din Rusia să citească, ca cei din Rusia să știe. Astfel, voi putea contribui ca în eșaloanele superioare ale guvernului rus să fie date jos unele capete și să fie puse altele în locul lor. Și pentru ca operațiunea să se desfășoare în mod eficient (în original: «Вариант первый – наши придут. И когда придут, скажут: что же вы молдаване с… даже за себя постоять не можете, даже свои взгляды, раз вы такие пророссийские, не отстаивали никак ни перед кем. На фиг вы такие нужны. Второй момент — я буду это разгонять по союзным телеграм-каналам и СМИ. Буду подогревать ситуацию. Чтобы в России читали, чтобы в России знали. Так я смогу внести свой вклад, чтобы в высших эшелонах российской власти начали сносить одни головы и ставить на их место другие. И чтобы операция проходила эффективно»)”, se arată în înregistrarea audio.

Portalul Stopfals.md a scris de mai multe ori despre falsurile răspândite de Nikolai Kostîrkin. În particular, despre exercițiile serviciilor speciale în Găgăuzia și despre falsurile pe care le-a spus într-o emisiune pentru agenția rusă de știri NEWS-FRONT despre „mercenarii ucraineni în Moldova și răfuiala cu opoziția”.

 

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

7 iunie 2024 4965

Relevant

Comments 0