Portalul care te protejează
de falsuri

ŞTIRE FALSĂ: Fulger a descins la Comrat pentru a intimida protestatarii: rolul lui Soloviov, Petrov şi a mass-media locale în avalanșa de dezinformări

23 august 2022 1297
Articole

La 18 august, Brigada de poliție cu destinație specială Fulger” a desfășurat exerciţii tactice la Comrat. Evenimentul a generat ştiri false în spaţiul din Găgăzia şi de peste hotare. Canalele de Telegram au difuzat informații în care se afirma că ar fi vorba despre o acțiune de intimidare în contextul mitingurilor organizate tot mai frecvent în regiune în ultima perioadă. Informația respectivă a fost preluată de propagandistul rus Vladimir Soloviov. Nu s-a lăsat mai prejos nici Victor Petrov, deputat al Adunării Populare din Găgăuzia (APG). La rândul său Ivan Burgudji, cel care a stat la baza edificării Republicii Găgăuzia, chiar a înclinat să creadă că autoritățile de le Chișinău ar intenționa să renunțe la statalitatea țării și să adere la România. Portalul nokta a încercat să clarifice aceste zvonuri și plăsmuiri. 

Ce s-a întâmplat?

Miercuri, 17 august, două autospeciale ale Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger” au sosit la Comrat. Unul din acestea s-a parcat pe strada Lenin, în apropierea sediului Executivului din Găgăuzia, pe când celălalt staționa lângă Universitatea de Stat din localitate. 

Porțiunea dintre Universitate și practic până la Primărie a fost blocată. De-a lungul perimetrului s-au postat automobile ale poliției și ale carabinierilor. Prin intermediul stațiilor walkie-talkie trecătorii erau avertizați că nu au voie să se apropie de porțiunea respectivă. Oamenii ocoleau locul cu pricina.

În stradă, în apropiere de Universitate, puteau fi observați colaboratori înarmați ai Brigăzii „Fulger”, care ieșeau grăbiți din autospeciale și alergau spre clădirea Universității. 

 

Jurnalista de la portalul Nokta.md a încercat să afle de la un polițist ce se întâmplă. Acesta a răspuns că sunt desfășurate exerciții pentru eventuale cazuri de plasare de explozibil, terorism și luare de ostatici. 

Totuși mai multe instituții media locale și din regiunea transnistreană, precum și canale de Telegram au început să difuzeze alte informații.

 

Canalele de Telegram

Pe canalul de Telegram „Republica Populară Găgăuziă” au fost plasate informații potrivit cărora în Găgăuzia ar fi fost detaşate unități ale poliției cu destinație specială din motiv că autorităților de la Chișinău le-ar fi frică de eventuale proteste în Găgăuzia. „Unități ale poliției cu destinație specială au fost detaşate în Găgăuzia sub pretextul unor exerciții, totuși, în realitate, în Găgăuzia deja de câteva săptămâni se desfășoară proteste antiguvernamentale la care participanții cer demisia Președintelui și Guvernului, precum și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Guvernarea este îngrijorată că situația ar putea degenera și, din acest motiv, a fost luată decizia de a detașa acolo detașamente ale poliției cu destinație specială”, anunță canalul de Telegram.

Mass-media din Găgăuzia

Nicolai Costîrchin, redactorul portalului Gagauznews.md, a declarat în mesajul său video că „Fulger” a fost detașat în Găgăuzia pentru intimidare. 

„Toate aceste exerciții nu sunt altceva decât o acţiune de intimidare a populaţiei, chipurile, staţi cuminţi, băieţi, altfel vă venim noi de hac. Totul a fost făcut cât se poate de simbolic. Or, în primul rând, de dimineață la Comrat au fost prezenți colaboratori ai Ambasadei României, iar, într-al doilea, aceste acțiuni au fost întreprinse în ajunul aniversării formării Republicii Găgăuzia în anul ’90”, a declarat Costîrchin. 

Costîrchin este cunoscut pentru difuzarea de informații false și propaganda războiului. În iunie 2022, Serviciul de Informație și Securitate (SIS) în comun cu Procuratura au desfășurat percheziții la domiciliul și în automobilul său în cadrul dosarului despre propaganda războiului și acțiuni îndreptate spre ațâțarea vrajbei sau dezbinării naţionale.

Prin intermediul canalelor (site-uri și servicii de mesagerie) pe care le gestiona și le administra, suspectul publica și difuza sistematic informații și știri care incită la ură și justifică agresiunea militară împotriva Ucrainei. 

Procuratura a făcut publică o înregistrare audio a discuției suspectului în care acesta afirma că va „difuza activ aceasta (informația care incită la ură, inclusiv față de refugiați) la toate posturile unionale”, pentru ca „și cei din Rusia să fie la curent”.

SIS a documentat acțiunile lui Costîrchin calificându-le ca propagandăă a războiului și acţiuni intenţionate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase. Astfel de acţiuni sunt prevăzute de art. 140 al. (1) și art. 346 din Codul Penal al Republicii Moldova.

În luna februarie, Serviciul de Informație și Securitate a Moldovei de fapt a blocat portalul Gagauznews.md pentru incitare la ură și promovarea războiului. Totuși instituția media și-a continuat activitatea pe alte platforme, bunăoară, pe Telegram, discursul său rămânând nemodificat.

Conexiunile portalului Gagauznews.md cu un deputat din Găgăuzia

Portalul Gagauznews.md are legături cu Victor Petrov, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei.

Potrivit rise.md, portalul gagauznews.md aparține organizației „A.O. Centrul Comunitar Anticriză”. Asociația are sediul la Comrat (UTA Găgăuzia) și este administrată de Ivan Uzun. Centrul Comunitar Anticriză deține și portalul Nash.md, care se traduce ca Statul Major Anticriză al Poporului și care se declară drept o organizație de voluntari și de binefacere. Fondatorul Centrului este Victor Petrov, deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia.

Despre tentativele politicenilor proruşi de a influenţa opinia publică din Găgăuzia prin intermediul unei reţele de canale de Telegram puteți afla din reportajul: Ностальгия по СССР, призывы к сепаратизму и язык ненависти. Армия троллей и пророссийские политики пытаются влиять на общественное мнение в Гагаузии („Nostalgie pentru URSS, apeluri la separatism şi discursul de ură. O armată de troli şi politicienii proruşi încearcă să influenţeze opinia publică din Găgăuzia”)

Deputatul Victor Petrov

Şi Victor Petrov, deputat al Adunării Populare din Găgăuzia, a declarat că detaşamentul cu destinaţie specială al Brigăzii „Fulger” ar fi sosit la Comrat cu scop de intimidare.

La fel, Petrov a venit cu o postare pe Facebook în care a menţionat că exerciţiul respectiv intimidează locuitorii din autonomie. Tot el a remarcat că ziua exercițiului n-a fost aleasă întâmplător, desfăşurarea fiind preconizată anume pentru ziua în care urma să sosească în vizită Ambasadorului României la Comrat.

„De ce exerciţiul este desfăşurat anume la Comrat, de ce anume în sediul Universităţii, de ce, potrivit scenariului, sediul ar fi fost ocupat de teroriști? Am impresia că este doar o tentativă de intimidare a locuitorilor autonomiei în contextul nemulțumirii lor colective față de acțiunile autorităților centrale”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Vladimir Soloviov

Și propagandistul rus Vladimir Soloviov a distribuit știrea falsă. Pe canalul de Telegram pe care-l gestionează acesta a remarcat că MAI de la Chișinău a detașat în UTA Găgăuzia detașamentul cu destinație specială „Fulger” pentru a „înăbuși protestele”. 

Soloviov a făcut referire la canalele din Găgăuzia și Transnistria.

Soloviov și Petrov au în posesie pozele originale ale portalului Gagauzinfo.md 

Propagandistul Vladimir Soloviov pe canalul său de Telegram și deputatul Victor Petrov pe pagina sa de Facebook au folosit aceleași poze. 

Imaginile aparțin portalului de știri din Găgăuzia Gagauzinfo.md, lucru confirmat și de pozele plasate pe respectivul portal de știri.

Totuși pe pozele lui Soloviov și Petrov nu este adăugat watermarkly, adică filigranul, portalului. Probabil, imaginile le-au fost oferite direct de jurnaliști. 

Veteranii formării Republicii Găgăuzia: Au recurs la intimidări

Veteranii formării Republicii Găgăuzia nu au ezitat să comenteze descinderea Brigăzii cu destinaţie specială „Fulger” în Găgăuzia. 

În cadrul adunării festive cu prilejul aniversării a 32-a de la formarea Republicii Găgăuzia Ivan Burgudji a declarat că, cu concursul Brigăzii „Fulger”, autorităţile Moldovei au făcut o repetiţie a lichidării conducerii din Găgăuzia.

„În fond, au fost antrenamente pentru a exersa metodele tactice, în ce mod vor neutraliza conducerea Găgăuziei dacă aceasta va începe realizarea statutul separat al locuitorilor din Găgăuzia la autodeterminare externă în cazul modificării statutului Republicii Moldova în calitate de stat independent. Am urmărit exercițiile lor. Au exersat cum vor descinde. Care exerciții? Povești cu zmei!”, a declarat Burgudji de la tribună. 

Într-un comentariu oferit jurnalistei portalului nokta în cadrul aceluiași eveniment, un alt participant la procesul de formare a Republicii Găgăuzia, Leonid Dobrov a spus că prin detaşarea acestui detașament de poliție cu destinație specială autoritățile de la Chișinău au avut intenția să-i intimideze pe organizatorii mitingurilor din Găgăuzia. 

Ivan Burgudji, consilierul Președintelui APG, ține un discurs în cadrul ședinței festive a APG cu ocazia aniversării a 32-a de la formarea Republicii Găgăuzia. Foto: Elena Celac

„Din câte am înțeles, acesta a fost răspunsul lor la toate mitingurile organizate în ultima perioadă în număr mare în Găgăuzia. Noi înțelegem prea bine de ce ieri „Fulgerul” a fost detașat la noi pentru nişte pretinse exerciţii: de fapt, scopul a fost să-i intimideze pe Mihail Vlah, Vadim Anastasov și pe alți organizatori ai mitingului. Mesajul a fost următorul: dacă veți cere preţuri mici la resursele energetice și mărfurile de primă necesitate, vom avea grijă ca mâine „Fulgerul” să descindă şi la voi”, este de părere Dobrov.

„Vor să lichideze Moldova și să adere la România”

În plus, Ivan Burgudji consideră că autoritățile de la Chișinău intenționează să lichideze statalitatea, să-i aresteze sau chiar să-i elimine fizic pe activiștii găgăuzi. Supoziția are legătură cu vizita „șefului spionajului din România” în Moldova. 

„Când ne referim la neutralizarea conducerii din Găgăuzia, a deputaților, membrilor Executivului și activiștilor, trebuie să ținem cont de faptul că este vorba despre arestări sau, în anumite circumstanțe, despre lichidare, adică despre eliminarea fizică. S-a întâmplat imediat după sosirea în Moldova a șefului spionajului din țara vecină, România. Adică frații noștri se gândesc totuși să-și lichideze statul și s-o șteargă la români”, a declarat Burgudji.

Cum s-a întâmplat în realitate

La 17 august Eduard Raul Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații, într-adevăr a întreprins o vizită în Moldova. La Chișinău acesta a avut o întrevedere cu Președinta Maia Sandu. Potrivit  site-ului Preşedinţiei, în discuţie au fost puse opțiunile de reformă a sectorului național de securitate.

Dialogul a abordat subiectele care, în prezent, se află în atenția întregii regiuni: nivelul sporit al riscurilor de securitate, posibilitatea intensificării traficului de arme, a atacurilor teroriste și cibernetice, a radicalizării și dezinformării.

În contextul descinderii Brigăzii „Fulger” la Universitatea de Stat din Comrat, poliţia a informat că astfel de aplicaţii sunt desfăşurate pe întreg teritoriul Moldovei, nu doar în Găgăuzia. 

„Cu referire la informațiile care circulă în mediul online, despre aplicațiile efectuate de Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” a IGP la Comrat, precizăm că este vorba despre niște exerciții tactice care au fost organizate tot timpul, pentru a verifica capacitatea de reacționare și intervenție a angajaților. Așa tip de exerciții vor avea loc pe întreg teritoriul țării”, au declarat surse din cadrul poliţiei.

De notat că exerciţiile au fost desfăşurate după numeroasele alerte cu bombă anunţate în Moldova şi, în special, în Găgăuzia în ultima perioadă. Cu o zi înainte de sosirea detaşamentului Brigăzii cu destinaţie specială au fost recepționate apeluri despre plasarea de explozibil concomitent în două instituţii de la Comrat: la sediul Executivului şi la cel al Primăriei. 

Astfel, la 25 iulie, o persoană necunoscută a anunţat despre plasarea explozivelor la 7 obiective din Comrat. În listă figura și Universitatea de Stat din Comrat.

Despre desfășurarea unor exerciții la Comrat jurnalista portalului nokta a fost informată și de către un polițist aflat la locul evenimentului. Potrivit acestuia, exercițiile sunt desfășurate pentru eventuale cazuri de plasare de explozibil, terorism și luare de ostatici.

Menționăm că protestele sunt desfășurate în zilele de odihnă în trei orașe din Găgăuzia, iar „Fulgerul” a descins miercuri.

Pentru următorul sfârșit de săptămână în Găgăuzia n-au fost anunțate proteste. 

Elena Celac

Nokta.md

 
23 august 2022 1297

Relevant

Comments 0