Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Autoritățile moldovenești au introdus restricții vamale „în mod perfid, fără avertisment” și au instituit blocada economică a regiunii transnistrene

29 ianuarie 2024 2020
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Așa-zisele autorități de la Tiraspol, unii politicieni moldoveni și surse online afirmă că introducând modificări în Codul vamal al Republicii Moldova, Chișinăul a instituit „blocada economică a regiunii”. Șeful administrației nerecunoscute din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselski, a declarat că autoritățile moldovene „au introdus restricțiile acționând în mod perfid, fără avertisment, lovind toată populația din Transnistria” (în original: «вероломно, без предупреждения ввели ограничения, нанеся удар по всему населению Приднестровья»). În realitate, Codul vamal a fost adoptat și publicat încă în anul 2021, doar că a intrat în vigoare abia în 2024.

„Blocadă economică pentru regiunea transnistreană”

În cadrul emisiunii «Между тем» de la postul de televiziune «Звезда» din Rusia, Bogdan Țîrdea, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, s-a referit (17:00-17:20) la „blocada economică” a regiunii transnistrene. „Blocada economică din Transnistria se va amplifica, se vor intensifica, la fel, și provocările la adresa Transnistriei, tentativele de a limita deplasările liderilor acestei regiuni se vor activiza și ele, sunt posibile și anumite diversiuni (în original: «Экономическая блокада будет нарастать в Приднестровье, провокации в адрес Приднестровья будут тоже усиливаться, попытки ограничить передвижения лидеров этого региона тоже будут усиливаться, может быть будут и какие-то диверсии»), a spus Țîrdea.

Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a îndemnat autoritățile „să pună capăt blocadei nerecunoscutei rmn”. „Condamn categoric blocada economică a Transnistriei din partea autorităților din Moldova. Sper că aceasta nu face parte dintr-un plan de destabilizare a situației în regiune”, a declarat Dodon pe canalul său de Telegram și într-o  postare pe Facebook în care şi-a distribuit intervenția la același subiect făcută pe canalul de TikTok calinlive.

Declarațiile lui Igor Dodon au fost citate de site-ul Point.md într-un articol distribuit pe Facebook. La fel, Dodon a fost citat şi de site-ul «Евраzия эксперт» cunoscut pentru agenda sa pro-Kremlin.

S-au referit la „blocadă” şi resursele pro-Kremlin «Независимая газета» și Газета.ru.

Și câteva canale de Telegram au calificat acţiunile Chişinăului drept „blocadă economică”, distribuind imagini de la un miting desfăşurat în regiunea transnistreană la 24 ianuarie («Приднестровец» şi Gagauznews — Новости Гагаузии).

Într-un interviu oferit agenţiei de ştiri RIA Novosti, Vadim Krasnoselski a declarat că autoritățile de la Chișinău „au introdus restricțiile acționând în mod perfid, fără avertisment, lovind toată populația din Transnistria” (în original: «вероломно, без предупреждения ввели ограничения, нанеся удар по всему населению Приднестровья»).

Iar agenţia informațională TASS, care promovează o politică editorială pro-Kremlin, a publicat o ştire prin care informa că în regiunea transnistreană se desfăşoară un miting împotriva „presiunii economice din partea Moldovei” (în original: «экономического давления Молдавии»).

Cine se află în spatele acţiunilor de protest din Transnistria?

După intrarea în vigoare a modificărilor la Codul vamal al R. Moldova, în regiunea transnistreană au avut loc două mitinguri: la 11 ianuarie (acţiunea s-a desfăşurat la punctul de control Chişinău-Tighina) și la 24 ianuarie (pe străzile din Tiraspol). 

În timpul ambelor mitinguri, în primele rânduri ale demonstranţilor se aflau reprezentanţii autorităţilor din regiune ori persoane din anturajul acestora. Astfel, la mitingul din 11 ianuarie l-am identificat pe Seghei Şerstiuk, şeful Comitetului Executiv al organizaţiei „Forul Popular al întregii Transnistrii”. El a anunţat că scopul evenimentului este să arate „presiunile economice” din partea R. Moldova în raport cu întreprinderile din stânga Nistrului. Lider al „Forului Popular al întregii Transnistrii” este aşa-numitul preşedinte al nerecunoscutei rmn, Vadim Krasnoselski.

În declaraţia de program a „Forul Popular al întregii Transnistrii” este indicat că membrii acestuia intenţionează „să realizeze misiunea istorică a Transnistriei în calitate de cap de pod a Lumii Ruse aflat la hotarul intereselor Marii Rusii” (în original: «реализовать историческую миссию Приднестровья как форпоста Русского мира, стоящего на рубеже интересов Великой России»).

La mitingul din 24 ianuarie au participat şi reprezentanţii unor instituţii neconstituţionale din regiunea transnistreană. În comunicatul de presă despre totalurile mitingului, decizia Chişinăului, la fel, a fost califcată drept „acţiuni de blocare” (în original: «блокадными действиями»).

Ce presupun amendamentele la Codul vamal?

La 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al R. Moldova, care a înlocuit fostul Cod, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice.

În noul Cod vamal lipsește prevederea precedentă cu privire la „operațiunile de import-export efectuate de agenţii economici aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar”. 

Acum, companiile din regiunea transnistreană urmează să achite aceleași taxe vamale ca și companiile de pe malul drept al Nistrului. Totodată, la importul mărfurilor în regiunea transnistreană vor fi luate în calcul preferințele oferite în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care este parte R. Moldova.

Adoptarea modificărilor la Codul vamal n-a fost o surpriză

Proiectul Codului vamal al Republicii Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, a fost adoptat de către Parlamentul R. Moldova în lectura a treia încă la 24 august 2021, fiind publicat în „Monitorul Oficial” la 17 septembrie 2021.

Surse din cadrul Serviciului Vamal au comunicat că majoritatea agenților economici din regiunea transnistreană sunt informaţi despre noile reglementări ce țin de aplicarea prevederilor noului Cod vamal. „Din prima zi lucrătoare a anului curent (2 ianuarie 2024), mai mulți agenți economici din regiunea transnistreană au depus declarații vamale conform noilor cerințe legale, la importul mărfurilor, inclusiv prezentând certificate de origine preferențiale, ceea ce denotă cu certitudine despre faptul că au fost în cunoștință de cauză despre aplicabilitatea prevederilor noului Cod vamal”, se spune în comunicatul de presă al instituției.

Mai mult, într-un comunicat de presă publicat la 29 ianuarie, Serviciul Vamal a anunțat că „de la începutul anului, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod vamal, de către agenții economici care nu au relații fiscale cu sistemul bugetar al Republicii Moldova (din regiunea transnistreană) au fost achitate taxe vamale în sumă de 8,4 milioane lei”.

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a confirmat, în cadrul emisiunii «Новая неделя» de la TV8, că cei din regiunea transnistreană erau la curent cu modificările. „Acesta (Codul) urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023, adică acum un an. Din varii motive a fost luată decizia de a mai oferi un an, astfel, acesta a intrat în vigoare, cu mici amendamente făcute la sfârşitul anului trecut, din 1 ianuarie 2024. Deci, Tiraspolul nu ascunde că ei ştiau despre aceasta, or ei spun că au discutat şi anterior subiectul cu Chişinăul” (în original: «Он (кодекс) должен был вступить в силу 1 января 2023 года, то есть год тому назад. По разным причинам, решили дать еще год и, таким образом, он вступил в силу с маленькими поправками, сделанными в конце прошлого года, с 1 января 2024 года. То есть, Тирасполь не скрывает, что они знали об этом, потому что говорят, что обсуждали с Кишиневом эту тему и раньше»), a notat Oleg Serebrian (4:47-5:30). El a mai spus că acest Cod prevede obligaţii egale pentru toţi agenţii economici moldoveni, autorităţile tratând regiunea tranistreană ca pe o parte indispensabilă a Republicii Moldova (5:45-6:36). Potrivit vicepremierului, conform estimărilor, suma taxei vamale care va fi colectată de la companiile de pe malul stâng al Nistrului va constitui cca 5-6 mil. de euro anual. Totodată, volumul operaţiunilor comerciale ale regiunii transnistrene, a precizat Serebrian, este de cca 850 mil. de dolari. (11:00-11:21)

De menţionat că noul Cod vamal a fost dezvoltat pe parcursul a trei ani,  în baza unei intense cooperări dintre Ministerul Finanțelor și Serviciul Vamal cu Banca Mondială, Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), misiunea experților TAIEX împreună cu Înaltul Consilier UE în domeniul vamal și fiscal, Rosario de Blasio, și Comisia Europeană.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

29 ianuarie 2024 2020

Relevant

Comments 0