Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Belarus a declarat COVID-19 boală psihică și a exclus-o din lista bolilor infecțioase

30 iulie 2020 4333
Articole, COVID-19
Colaj

Recent, un articol de pe un site de satiră în limba rusă, care anunța că „Ministerul Sănătății din Belarus a declarat COVID-19 boală psihică”, a fost distribuit intens în Rusia, iar apoi a fost tradus și publicat și de portaluri din România și Republica Moldova. Jurnaliștii au preluat știrea fără a verifica sursa primară, iar informația, prezentată ca fiind veridică, s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare și continuă să acumuleze mii de vizualizări și distribuiri.

La 27 iulie 2020, site-ul de limbă română Raintv.eu a titrat: „Belarus a declarat COVID 19 boală psihică și a exclus-o de la boli infecțioase”, menționându-se că Ministerul Sănătății din Republica Belarus ar fi făcut o schimbare în clasificarea infecțiilor: „Principala inovație a fost extinderea numărului de boli mintale, a căror categorie a fost completată cu COVID-19. Totodată, coronavirus a fost exclus din categoria bolilor infecțioase. Conform noului standard, toți infectații COVID-19, începând cu 1 august, vor fi tratați în spitale psihiatrice, ceea ce va ajuta la eliberarea paturilor în alte instituții medicale din Belarus”. Articolul citează o presupusă declarație a prim-viceministrului Sănătății din Belarus, Dmitri Pinevici. „Tot mai des pseudo-experții vorbesc despre noi simptome ale coronavirusului. În acest context, mulți oameni cred că sunt bolnavi de o boală și, dacă le iese un test pozitiv, intră în panică. (...) Prin urmare, Ministerul Sănătății a luat singura decizie corectă – să considere COVID-19 o boală mintală cu tratament adecvat”, se spune în citatul fals, atribuit lui Dmitrii Pinevich. Site-ul Raintv.eu nu a indicat sursa primară și nici nu a inserat vreun link care să demonstreze veridicitatea informației. Cu toate acestea, în doar trei zile de la publicare, articolul de pe Raintv.eu a fost vizualizat de peste 74.000 de ori, iar pe Facebook a strâns peste 34.000 de reacții, mii de distribuiri și comentarii.

Captură foto

De menționat că pe acest site sunt publicate mai multe articole în care sunt condamnate acțiunile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în lupta împotriva coronavirusului, fiind propagat narativul că OMS a eșuat în gestionarea pandemiei.

Același articol a fost preluat și de site-ul Basarabialiterara.com.md cu orientare editorială religioasă și anti-vaccin, dar și pe blogul cunoscutului ziarist român Ion Cristoiu – Cristoiublog.ro.

O zi mai târziu, a preluat dezinfomarea și portalul de la Chișinău Noi.md: „COVID-19, recunoscută drept boală mintală”, cu trimitere la site-ul Panorama.pub. Informația respectivă a fost publicată și de mai multe portaluri și bloguri de limbă rusă. Timp de o zi, articolul de pe Noi.md a reușit să adune peste 1.900 de vizualizări.

Dezinformarea a pornit de la un site de satiră

Totul a pornit de la o „știre” publicată pe site-ul de satiră în limbă rusă Panorama.pub. Încă pe data de 18 iulie, acest site a publicat textul „Минздрав Белоруссии официально признал COVID-19 психическим заболеванием” (în traducere: „Ministerul Sănătății din Belarus a declarat COVID-19 boală psihică”). Site-ul este unul de satiră, lucru menționat într-o notă de pe prima pagină, sus.

Captură foto: www.panorama.pub

Toate textele sunt însoțite și de o notă la subsol: „Сатирическое издание «Панорама». Все тексты на этом веб-ресурсе представляют собой гротескные пародии на реальность и не являются реальными новостями”, (în traducere: „Publicația satirică „Panorama”. Toate textele de pe această sursă web sunt parodii grotești ale realității și nu sunt știri reale”). Cu toate acestea, mulți utilizatori de Internet au distribuit masiv articolul pe rețelele de socializare, ca pe o știre realăCaptură foto: www.panorama.pub

Prieteni, în loc de surse oficiale

Nici Noi.md, și nici Raintv.eu nu au menționat că sursa primară este un site de satiră. Cristina Moisei, redactoră la portalul Noi.md, a recunoscut pentru portalul Stopfals.md că a preluat știrea fără să verifice sursa. „Nu am atras atenție ce site este acela, credeam că este o sursă credibilă, nu știam că este vorba despre un site  de satiră”, a spus C. Moisei, menționând că va șterge articolul de pe site. (La 30 iulie 2020, articolul de pe Noi.md nu mai exista, însă acesta mai poate fi accesat aici). La rândul său, Elena Porubin care, potrivit datelor de pe pagina sa de Facebook, este originară din Chișinău, iar acum locuiește la București și coordonează portalul Raintv.eu, a declarat pentru portalul Stopfals.md că informația este veridică și că ea s-ar fi documentat din surse credibile, de la prietenii ei din Belarus. Ulterior, postarea ei de pe Facebook, în care ea dădea asigurări că informația este veridică, a fost ștearsă.

Captură foto de pe pagina de Facebook a Elenei Porubin, înainte ca postarea să fie ștearsă

Directorul Asociației Jurnaliștilor din Belarus: Informația din articol este falsă. Ministerul Sănătății nu a făcut asemenea modificări.

Sursa: facebook.com/andrej.bastunecPortalul Stopfals.md a verificat pe site-ul Ministerului Sănătății din Belarus, însă în grupa bolilor mintale nu apare o astfel de modificare. Totodată, nici o instituție media credibilă din Belarus nu a publicat informații la această temă.O confirmă și directorul Asociației Jurnaliștilor din Belarus Andrei Bastuneț. El a declarat pentru portalul Stopfals.md că știrea respectivă este falsă și nicio instituție media din Belarus nu a scris despre aceste modificări. „Încă de la începutul pandemiei, Aleksandr Lukașenko a numit boala „coronopsihoză”, însă nu au fost făcute modificări de acest fel. Autoritățile au monitorizat foarte atent toate publicațiile din mass-media despre COVID-19 și chiar au aplicat amenzi chiar și pentru cele mai mici inexactități. Prin urmare, apariția unor astfel de știri false în mass-media serioase din Belarus este pur și simplu imposibilă. Cred că astfel de „știri” nu pot apărea nici în mass-media serioase din alte țări”.

Mariana Jacot,

Stopfals.md  

30 iulie 2020 4333

Relevant

Comments 0