Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Biserica din Moldova este împărțită din cauza actualei guvernări

11 mai 2023 1644
Articole, Gândește critic!
Colaj

În cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei sunt lansate falsuri noi. Oligarhul fugar Ilan Șor, formațiunea căruia a înaintat candidatura Evgheniei Guțul, a declarat că biserica moldovenească este împărțită din cauza „actualului regim”. În realitate, scindarea a avut loc încă în anul 1992.

Biserica din Moldova este împărțită din cauza că regimul Sandu vrea să vândă țara Europei”

La 7 mai, în cadrul unei întâlniri electorale cu locuitorii din Cioc-Maidan, oligarhul fugar Ilan Șor care o reprezenta pe candidata la funcția de bașcan Evghenia Guțul, a oferit răspunsuri în regim de conferință video. Unul dintre participanți a vrut să afle de ce în Moldova biserica este împărțită în două. Ilan Șor a răspuns că de acest lucru se face vinovată... actuala guvernare. 

„De ce în Moldova biserica ortodoxă este împărțită în două? Mitropolia Basarabiei care se subordonează României și Mitropolia Moldovei care se subordonează Patriarhului Kirill. Cum putem face ca să punem capăt acestui fapt revoltător?”, a întrebat un locuitor din Cioc-Maidan. „Din cauza că regimul aflat la guvernare face totul pentru a vinde țara Europei. Regimul aflat la guvernare face totul pentru a vinde țara Occidentului. Eu sunt adeptul valorilor tradiționale, sunt pentru ca Moldova să rămână un stat independent în toate sensurile, pentru ca să rămână anume acele valori tradiționale care au fost în Moldova dintotdeauna. Sunt sigur că vom obține acest lucru”, a răspuns Ilan Șor.

Vom aminti că, în aprilie curent, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani privațiune de libertate pentru escrocherie și spălarea banilor. La fel, instanța a acceptat cererile Bănci Naționale care a solicitat încasarea de la acuzat a sumei de 5,3 mlrd. de lei. Ilan Șor a părăsit țara în vara anului 2019, după schimbarea puterii în Moldova, și se ascunde de justiția moldovenească în Israel. Pe numele fugarului a fost emis un mandat de arestare în contumacie, la fel, acesta a fost anunțat în căutare. Moldova a solicitat extrădarea lui Ilan Șor din Israel.

Biserica ortodoxă este împărțită din 1992, iar actuala guvernare nu are nicio implicare

În prezent, biserica ortodoxă din Moldova este împărțită în două părți: Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei din Moscova, și Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române.

Scindarea, de facto, a avut loc încă în anul 1992, totuși Mitropolia Basarabiei a obținut un statut legal abia în anul 2002, în urma adresării la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). În acele perioade la guvernare nu se aflau Maia Sandu şi PAS.

Cum a avut loc scindarea

La sfârşitul secolului XIV, după formarea Principatului (Voievodatului) Moldovei, care includea și spaţiul dintre Prut şi Nistru, a fost instituită Mitropolia Moldovei în componența Patriarhiei de la Constantinopol, cu drept de autonomie.

În 1813, pe teritoriul Basarabiei care, în urma războiului ruso-turc, a revenit Rusiei, a fost înființată Episcopia de Chișinău în componența Bisericii Ruse.

În 1918, după reunirea Basarabiei cu România, a fost creată Mitropolia Basarabiei în componența Bisericii Ortodoxe Române.

Din 1944 aceasta din nou se află în componența Bisericii Ortodoxe Ruse.

În 1992, după formarea Republicii Moldova independente, biserica din Moldova a obținut statutul de biserică autocefală fiind subordonată Patriarhiei din Moscova.

În acelaşi an, sinodul Bisericii Ortodoxe Române a luat act de reactivarea Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat în perioada anilor 1918-1940 şi 1941-1944. 

În martie 1993, Comisia pentru Drepturile Omului şi Relaţiile Naţionale şi Comisia pentru Cultură şi Culte a Parlamentului Republicii Moldova au cerut Guvernului înregistrarea Mitropoliei Autonome a Basarabiei (de stil vechi). Totuşi Guvernul de atunci al Moldovei a refuzat să recunoască Mitropolia Basarabiei. Mai mult, în următorii de 10 ani Mitropolia Basarabiei şi-a desfăşurat activitatea în condiţii de persecuţie metodică şi sistematică din partea autorităţilor guvernamentale.

Refuzul Guvernului de a recunoaște Mitropolia Basarabiei s-a soldat cu procese în instanţele din Moldova şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. La 13 decembrie 2001, CtEDO a hotărât în unanimitate că Republica Moldova a încălcat, în cazul nerecunoaşterii Mitropoliei Basarabiei, art. 9 şi 13 ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Guvernul Republicii Moldova a atacat decizia CtEDO şi a cerut rejudecarea cazului, dar la 27 martie 2002 CtEDO a respins cererea. În acest fel, hotărârea a rămas definitivă.

La 30 iulie 2002, Mitropolia Basarabiei, care ceruse pentru a unsprezecea oară Guvernului Moldovei să fie recunoscută, finalmente este recunoscută şi admisă în legalitate.

Elena Celak,

Stopfals.md

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de API cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat cu opinia finanțatorului.

11 mai 2023 1644

Relevant

Comments 0