Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Blindatele oferite de Germania împing Moldova în război

19 martie 2023 3353
Articole
captură foto

Activistul găgăuz Ivan Bessarab a declarat că „Occidentul pompează armament în Moldova” şi că noi suntem tot mai aproape de un război, referindu-se la livrările de transportoare blindate din Germania. Această afirmație este una falsă, iar Bessarab nu a făcut altceva decât să dubleze declarațiile manipulatoare ale autorităților ruse și de sursele media de propagandă. În realitate, nu este vorba despre vreo „pompare” de arme. Germania a oferit țării noastre câteva transportoare blindate pentru a înlocui tehnica veche din dotarea Armatei Naționale.

„Nu trebuie să ne înarmăm” — discurs la un miting de la Comrat

În cadrul unui miting care a avut loc la Comrat pe 12 martie, Ivan Bessarab s-a pronunţat în favoarea unor demersuri către autorităţile ţării pentru a le ruga să „nu se înarmeze”. 

„Avem o mare problemă. Este vorba despre războiul care se agită lângă noi, dar nicidecum nu începe. Trebuie să rugăm deputaţii noştri să se adreseze în toate instanţele şi la toate ambasadele ca să fim apăraţi pentru că suntem un stat neutru. Trebuie să ne adresăm conducerii ţării, să le spunem că nu trebuie să ne înarmăm, nu avem nevoie de tancuri, nu avem nevoie de blindate (...)”, a spus Bessarab.

„Pompare” de arme — declarație pe Facebook

La 14 martie, într-un live pe pagina sa de Facebook, Ivan Bessarab a făcut un apel prin care cerea „să nu fie ajutată” Moldova cu armament. „Noi, câţiva activişti, am fost ieri la Ambasada Germaniei şi l-am rugat pe ambasadorul german că dacă vor să ne ajute, atunci să n-o facă prin oferirea de armamente, nu este nevoie să ne ajute prin elemente care nimicesc populaţia (...)”, a declarat acesta.

Potrivit spuselor lui Bessarab, „Europa şi America „burdușesc” Moldova cu armament” ceea ce se poate solda cu un război ca cel din Ucraina. „Astăzi, Uniunea Europeană în frunte cu americanii „burdușesc” Moldova cu armament. Îmi fac griji că dacă aici se va acumula armament, din partea Rusiei neapărat vor urma aceleaşi sancţiuni cum a fost în cazul Ucrainei”, a adăugat acesta.

„Dacă există arme, acestea se vor declanşa cândva” — intervenţie la GRT

La 15 martie, în cadrul unei emisiuni la Compania Publică de Televiziune din Găgăuzia GRT Bessarab a repetat narativele despre un eventual război din cauza transportoarelor blindate. „Am făcut un apel ca Ambasada Germaniei să întrebe de poporul nostru de ce avem nevoie: de tancuri, transportoare blindate, combine, ambulanțe sau semănătoare?”, a spus activistul.

Probabilitatea pericolului militar a fost argumentată de el prin... scenariile de filme. „Chiar și în filme... dacă începe filmul și acolo există o armă, aceasta, în final, neapărat se declanșează. Daca armamentele ajung aici acestea se declanșează odată și odată”, a argumentat Ivan Bessarab.

„Există o bănuială că Ucraina ar putea ataca”

Și în live-ul său de pe Facebook, și în cadrul emisiunii de la GRT, Bessarab a chemat locuitorii să participe la Congaz la un miting cu genericul „Spune NU războiului””. El a adus la emisiune și un poster cu acest apel, pe care l-a și demonstrat în fața camerei de luat vederi. „Vom avea un astfel de apel: „Spune NU războiului! Moldova este un stat neutru”. Acesta va fi subiectul mitingului nostru, căci astăzi statul nostru se înarmează, cumpără armamente, nu știu cu cine vor lupta”, a declarat activistul. În cadrul mitingului, organizatorii intenționează să adune semnături pentru a solicita de la alte state să apere Moldova. 

„Vom ruga toate statele, or, suntem un stat independent, și există state care trebuie să ne apere neutralitatea, vom face apel către acestea ca să ne apere, pentru că singuri nu ne vom putea apăra. Dacă, așa cum există astăzi o bănuială că Ucraina ne va ataca, sau ne va ataca altcineva. Dacă ne va ataca Ucraina atunci să ne apere Turcia, noi nu ne dorim conflicte”, a spus el.

Ucraina în calitate de exemplu de țară care ne-ar putea ataca a fost evocată de Ivan Bessarab și în cadrul live-ului său: „Dacă ne va ataca Ucraina vom pierde, dacă ne va ataca România, la fel, vom pierde, oricine ne va ataca noi vom pierde”. Activistul nu a comentat în niciun fel eventualitatea unui atac din partea Rusiei.

Evocarea Ucrainei și a României în calitate de exemple de eventuali agresori reprezintă o manipulare

Anume Ucraina și România au fost evocate de către Ivan Bessarab în calitate de exemple de țări care ar putea ataca Moldova. 

Reamintim că la „intenția Ucrainei de a ataca Transnistria” se referă autoritățile din Rusia și mediile de propagandă pro-Kremlin. Unii politicieni și activiști din Găgăuzia insistă că are loc „românizarea” Moldovei și Găgăuziei, iar deputații găgăuzi o țin morțiș că autoritățile de la Chișinău ar intenționa să unească țara noastră cu România, ideea respectivă de mai mulți ani fiind un trigger puternic în autonomie.

Dodon şi mediile pro-Kremlin despre cum „Occidentul pompează armament în Moldova”

Afirmaţia că „Occidentul pompează armament în Moldova”, este folosită și de către autorităţile ruseşti, iar mediile propagandistice o promovează intens.

Acelaşi narativ este promovat şi de fostul Preşedinte al Moldovei Igor Dodon care insistă că în Ucraina conflictul a început anume „de la pomparea armamentului occidental”. Potrivit lui Dodon, guvernarea în frunte cu Maia Sandu urmează scenariul ucrainean. Acelaşi „argument” a fost evocat şi de Ivan Bessarab. 

Blindate pentru modernizarea tehnicii defensive

În realitate, la 12 ianuarie 2023, Germania a livrat Moldovei trei transportoare blindate Piranha-3 H. Acestea nu au fost furnizate pentru a fi folosite în război, ci pentru modernizarea şi consolidarea capacităţii de luptă a Armatei Naţionale, or, tehnica defensivă a ţăriii noastre este învechită şi trebuie înlocuită. „Acest lot de tehnică vine să înlocuiască vehiculele vechi din dotarea Armatei Naționale pe altele noi. Transportoarele primite urmează să fie repartizate Batalionului 22 de menținere a păcii „Căști albastre” în scopul instruirii, dar și sporirii interoperabilității”, a declarat Anatolie Nosatîi, ministru al Apărării, la ceremonia oficială de transmitere a blindatelor. Transportoarele au fost produse acum 20 de ani, iar înainte de a ajunge în Republica Moldova au fost supuse unei reparații capitale. În total, în următoarele luni în Moldova vor ajunge 19 astfel de blindate.

Colaborarea moldo-germană în domeniul militar a fost lansată în martie 2003, odată cu semnarea Acordului interministerial de colaborare în domeniul apărării. Din 2014, Germania finanțează proiectul „Consolidarea Forțelor Armate pentru transportare, mentenanță și depozitare în siguranță a munițiilor și mărfurilor periculoase”. Beneficiarul proiectului este Armata Națională. Astfel, în 2019, Germania a donat Armatei Naționale cinci unităţi de tehnică specială și echipament pentru descărcarea munițiilor, iar în 2021 a oferit o donație de tehnică și echipament pentru transportarea în siguranță a combustibilului lichid.

Ministrul Apărării: Implicarea Moldovei în război este prea puţin probabilă

Implicarea Republicii Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei este tot mai puțin probabilă, a declarat la 9 martie, Anatolie Nosatîi, ministrul al Apărării. Totuși, pentru a induce o stare de tensiune în societate, forțele interne și externe care servesc intereselor Rusiei, folosesc dezinformarea și propaganda. „Posibilitatea unei agresiuni militare devine din ce în ce mai puțin probabilă. Clar că cineva își dorește să destabilizeze situația, folosind alte metode, cum ar fi dezinformarea, știrile false care să discrediteze conducerea țării și pentru a induce o stare de tensiune în societate. Este vorba și de forțe de aici, de la noi, și din afară. Un pericol iminent de confruntare militară, de agresiune militară nu există. Dacă cineva ținteşte intenționat ceva pe teritoriul nostru, atunci asta sigur va fi un act de război. Deocamdată vedem doar nişte efecte colaterale ale războiului din Ucraina”, a spus oficialul în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Anatolie Nosatîi a mai declarat că Moldova nu intenționează să lupte cu nimeni și își dorește doar pace: „Ne dorim pace, securitate, în niciun caz nu ne dorim să ne implicăm direct în război”.

Cine este Ivan Bessarab

Ivan Bessarab a participat la mitingurile desfășurate în Găgăuzia și Chișinău din 2017 în calitate de activist și patriot. Îl caracterizează schimbarea vectorului politic. Astfel, o anumită perioadă el a fost susținător PAS și al Maiei Sandu. În aprilie 2021, Bessarab a protestat împreună cu PAS în fața Curții Constituționale împotriva votării de Parlament a declarației socialiștilor privind uzurparea puterii de către CC și exprimării votului de neîncredere pentru trei dintre judecătorii acestei instanțe. În decembrie 2020, Bessarab s-a pronunțat împotriva „socialiștilor corupți”, susținând-o pe Maia Sandu.

În iulie 2022, la un miting din Comrat, Ivan Bessarab a spus că a greșit susținând-o pe Maia Sandu și a acuzat-o de faptul că „nu vrea să se întâlnească cu Putin pentru a se înțelege despre livrarea de gaze ieftine”. În august 2022, la Comrat, Ivan Bessarab vorbea „despre tancurile care pot începe să tragă în noi”: „Ei vor să ajute Moldova, 15 tancuri. Cu cine au de gând să lupte, cu ucraineni, cu Rusia sau cu cine? Cele 15 tancuri, dacă le permitem să ajungă în Moldova, posibil, vor trage în direcția noastră, spre Găgăuzia”.

Ivan Bessarab s-a implicat și în viața politică. În mai 2019, l-a susținut pe candidatul la funcția de Bașcan al Găgăuziei Mihail Vlah, un organizator al mitingurilor de la Comrat care face uz de retorică antiguvernamentală și antioccidentală. Mihail Vlah și soția acestuia au fost menționați și într-o investigație jurnalistică a RISE Moldova despre planurile Kremlinului de a institui un control asupra Moldovei.

În 2021, Ivan Bessarab a fost candidat independent la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei din partea circumscripției nr. 27 din Congaz, dar nu a fost ales. 

Elena Celak,

Stopfals.md

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de API cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat cu opinia finanțatorului.

 

 

 

19 martie 2023 3353

Relevant

Comments 0