Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Cetățenii din dreapta Nistrului cumpără în număr mare imobile în regiunea transnistreană, din cauza exercițiilor NATO din R. Moldova

27 mai 2024 1352
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Cetățenii din dreapta Nistrului „fug” în regiunea separatistă transnistreană, unde investesc în imobile, astfel încât orașul Tiraspol a ajuns o importantă destinație a investițiilor imobiliare, potrivit unui articol publicat de site-ul „Komsomoliskaia Pravda”, cunoscut pentru numărul mare de dezinformări și pentru politica sa editorială pro-rusă. Articolul susține că cetățenii R. Moldova își cumpără imobile în stânga Nistrului de frica consecințelor exercițiilor NATO desfășurate în Republica Moldova. Afirmațiile sunt false și nu au niciun temei factologic. Experții le consideră nejustificate, iar agenții imobiliari susțin că Tiraspolul și regiunea transnistreană, în general, nu sunt o zonă atractivă sau de perspectivă pentru investițiile imobiliare.

Moldovenii „fug” în regiunea transnistreană „de frica exercițiilor NATO”

„În Transnistria prețurile la locuințe au crescut de două ori: Cetățenii Moldovei, speriați de exercițiile NATO și viitorul nesigur, fug în stânga Nistrului în căutarea liniștii și a confortului” (în original: „В Приднестровье цены на жилье подскочили вдвое: Граждане Молдовы, напуганные учениями НАТО и неопределенным будущим, бегут на левый берег Днестра в поисках покоя и комфорта”), a titrat md.kp.media într-un articol publicat pe 18 mai. Publicația citează un presupus director de agenție imobiliară din stânga Nistrului (fără a-i da numele - n. r.) care susține că prețurile la imobile în Tiraspol au crescut practic de două ori, inclusiv pentru că mulți ucraineni și cetățeni din dreapta Nistrului procură locuințe în acest oraș. Potrivit pretinsului expert, cetățenii moldoveni ar alege să investească în imobile la Tiraspol atât de frica față de NATO, cât și pentru condițiile fiscale mai bune din stânga Nistrului. „Au venit foarte mulți ucraineni cu sume foarte mari de bani, iar moldovenii se mută în primul rând pentru că din acest an s-au schimbat regulile de înregistrare a imobilului. La noi (în stânga Nistrului - n. r.) poți cumpăra o locuință cu un preț de până la 50 de mii de euro și nimeni nu te va întreba de unde ai luat bani. La voi trebuie demonstrată proveniența fiecărui leu… Toate tranzacțiile se efectuează prin bancă, fără cash. La noi nu e așa. Se permite și cash. În plus, voi aveți o situația politică instabilă, exerciții militare cu NATO, mulți fug aici din această cauză, de frică să nu înceapă ceva… (în original: „Очень многие украинцы приехали с такими суммами, что нам мало не показалось. А молдаване переезжают, во--первых, потому что с началом этого года изменилась ситуация по оформлению жилья. У нас можно приобрести жилье до 50 тысяч евро и никто не спросит, откуда ты взял деньги. А у вас отчетность за каждый лей... Все проходит через банк, все безналом. А у нас не так, можно наличкой. Плюс у вас нестабильная политические ситуация, военные учения с НАТО, многие бегут сюда от этого, не дай Бог, у вас что-то начнется…).

Articolul a fost distribuit și pe canalul de Telegram al publicației, dar și de mai multe conturi de Facebook (aici, aici și aici).

Pe lângă faptul că nu divulgă numele așa-zisului specialist în domeniul imobiliar, materialul conține afirmații care nu sunt probate în niciun fel, atât în ceea ce atitudinea cetățenilor față de exercițiile militare desfășurate în Republica Moldova, cât și în ceea ce privește presupusa tendință de achiziționare de imobile în regiunea transnistreană de către cetățenii din dreapta Nistrului.

Expert imobiliar: „Nu aș recomanda nimănui să investească în Transnistria”

În primul rând trebuie menționat că prețurile la locuințe au crescut nu doar la Tiraspol, dar și în dreapta Nistrului. Potrivit experților imobiliari citați de portalul Newsmaker, în ultimii ani a fost înregistrată o creștere semnificativă a prețurilor la apartamente în Chișinău. Printre cauze sunt inflația, inclusiv scumpirea materialelor de construcție, consecințele războiului din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice și lipsa ofertei, în condițiile în care a scăzut ritmul construcțiilor noi.

În același timp, președintele Asociației Agenților Imobiliari din Republica Moldova, Eugen Țurcan, a calificat drept nejustificate afirmațiile că piața imobiliară din stânga Nistrului ar fi una de perspectivă, cel puțin în prezent. El a declarat pentru Stopfals.md că nu a observat niciun interes din partea cetățenilor moldoveni din dreapta Nistrului pentru imobile în regiunea transnistreană. „Nu am avut deloc solicitări pentru imobile în stânga Nistrului. Acea zonă ar putea deveni una de perspectivă dacă se va uni cu R. Moldova și va ajunge în UE. Prețurile acolo sunt mai mici și ar putea să crească în această situație. Acum nu aș recomanda nimănui să investească acolo”, a declarat Eugen Țurcan.

Este falsă și afirmația legată de condițiile fiscale pentru procurarea imobilelor în dreapta Nistrului, și anume că tranzacțiile imobiliare pot fi efectuate doar prin transfer. În luna februarie, Parlamentul a votat o lege care limitează plățile în numerar la achitarea imobilelor, însă imobilele mai ieftine de 100 de salarii medii pe economie vor putea fi procurate în continuare în numerar. Spre exemplu, salariul mediu prognozat pentru economie în 2024 este de 13.700 de lei. Astfel, imobilele care ar costa până la 1,37 milioane de lei (puțin peste 70 de mii de euro) ar putea fi procurate și în continuare în numerar. Legea prevede plăți mai mici în numerar pentru imobilele mai scumpe, iar treptat condițiile se vor înăspri. Deocamdată însă, condițiile nu s-au schimbat, deoarece legea respectivă va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, când, probabil, și salariul mediu pe economie va fi mai mare.

Expert în securitate: „NATO sporește siguranța cetățenilor”

În același timp, „explicația” că moldovenii fug în regiunea transnsitreană de frica exercițiilor NATO nu are nicio argumentare factologic. Mai mult, expertul în securitate, Mihai Isac, este de părere că aceste exerciții sporesc capacitățile de apărare ale Republicii Moldova și, respectiv, siguranța cetățenilor.

„Prin participarea la exercițiile cu armatele statelor partenere, soldații și ofițerii Armatei Naționale confirmă încă o dată capacitatea R. Moldova de a face parte din corul securității europene. Prin participarea la acest tip de exerciții, R. Moldova își îndeplinește angajamentele în fața comunității internaționale. Chișinăul nu mai este doar un stat consumator de securitate, ci o țară care își onorează angajamentele la nivel internațional. Prin acest tip de exerciții, capacitatea de reacție a R. Moldova este îmbunătățită fără a pune presiune pe bugetul republican. Prin acest tip de diplomație militară, Republica Moldova reconfirmă capacitatea sa de a sprijini eforturile internaționale de menținere a păcii. Kosovo, Liban ori Bosnia și Herțegovina sunt teste pe care Armata Națională le susține în fața comunității internaționale, pe fondul intensificării provocărilor la adresa securității regionale”, a comentat Mihai Isac pentru Stopfals.md.

NATO - ținta propagandei ruse și pro-ruse

Așa-numita frică a cetățenilor față de exercițiile pe care le desfășoară militari moldoveni alături de colegi de-ai lor din state membre ale Alianței Nord-Atlantice reprezintă o narațiune a propagandei ruse și pro-ruse, îndreptată împotriva NATO, care face parte dintr-o campanie mai amplă de demonizare a acesteia, mai ales după lansarea invaziei militare ruse în Ucraina. Stopfals.md a identificat și a demontat un număr mare de fake-uri despre NATO și a demonstrat că acestea sunt promovate de politicieni, canale de dezinformare și mass-media conectate și afiliate Moscovei.

În opinia expertei în securitate, Sanda Sandu, narațiunile anti-NATO diseminate în contextul războiului din Ucraina exploatează strategic fricile societății, precum teama de război și sentimentul de nesiguranță.

Md.kp.media este noua denumire a site-ului Kp.md (pagina web a ziarului de limbă rusă „Komsomoliskaia Pravda în Moldova”), creată după ce în octombrie 2023, site-ul Kp.md a fost blocat la cererea SIS pentru difuzarea în spaţiul public a informațiilor în stare să genereze tensiuni ori conflicte sociale. Pe parcursul anului 2023, site-ul respectiv a publicat un număr mare de manipulări și falsuri pe care le-a demontat Stopfals.md.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

27 mai 2024 1352

Relevant

Comments 0