Falsuri recente
Promovarea narațiunilor false despre NATO a luat amploare în R. Moldova odată cu începerea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Cele mai răspândite narațiuni de acest fel sugerează că NATO luptă cu Rusia în Ucraina, intenționează „să pătrundă” în Moldova prin regiunea transnistreană, se pregătește să atace Moldova sau va deschide aici un laborator biologic sau o bază militară. Falsurile sunt propagate de diverse canale de comunicare, inclusiv de conturi de social media și de mass-media controlate de Rusia sau de agenți de dezinformare conectați la Kremlin, printre care și politicieni. Potrivit experților consultați de Stopfals.md, narațiunile respective au scopul de a răspândi frică și neîncredere în Alianța Atlanticului de Nord, dar și de a diminua susținerea populației pentru dezvoltarea unui parteneriat cu NATO.
NARAȚIUNE: Prin Ucraina, Rusia luptă cu NATO
Una dintre primele narațiuni anti-NATO de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina sugerează că Alianța Nord-Atlantică și statele occidentale sunt responsabile pentru declanșarea și escaladarea conflictului din Ucraina. Surse de propagandă și agenți de influență pro-Kremlin transmit cu regularitate mesajul că războiul din Ucraina este dus, de fapt, de forțele NATO, dar nu de armata ucraineană.
Un astfel de mesaj a fost promovat de fostul politician Iurie Roșca, care a afirmat că Ucraina ar fi încurajată de NATO să se manifeste împotriva Rusiei: „Regimul de la Kiev a fost finanțat, înarmat și asmuțit împotriva Rusiei în permanență de către americani și ceilalți aliați ai americanilor din cadrul blocului NATO”. Mesaje similare au fost transmise și de unele fețe bisericești. Bunăoară, Ioan Grigoraș, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Cotova, raionul Drochia, a acuzat blocul NATO de tot ce se întâmplă în Ucraina. „Dacă Ucraina era ortodoxă, de ce trebuia să ceară că vrea în NATO?”, întreabă preotul, chiar dacă mai multe țări cu majorități religioase ortodoxe sunt membre ale NATO - Grecia, România, Bulgaria, Muntenegru sau Macedonia de Nord. Este adevărat că mai multe state (inclusiv membre NATO) ajută Ucraina, însă blocul NATO propriu-zis nu se implică în război. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO nu se implică direct în conflict, dar va sprijini Ucraina să recupereze teritoriile ocupate.
NARAȚIUNE: NATO se pregătește să atace Moldova și intenționează „să pătrundă” în regiunea transnistreană
Această narațiune a fost promovată încă înainte de începerea războiului din Ucraina. În decembrie 2021, câteva site-uri din Republica Moldova, dar și platforme online afiliate regimului de la Tiraspol, au publicat articole în care au afirmat că „forțele speciale NATO au încercat să pătrundă în regiunea transnistreană” și a avut loc o „încercare de a-i captura pe «grănicerii» transnistreni”. Stopfals.md a dezmințit acest fals. În realitate, la 2 decembrie 2021, în preajma satului Cocieri, lângă unitatea militară din această localitate au avut loc antrenamente planificate ale Grupului operativ de reacție a contingentului moldovenesc din misiunea de pacificare.
Odată cu începutul războiului, ori de câte ori în România sau Republica Moldova se desfășoară exerciții militare, falsul despre pătrunderea trupelor NATO în țara noastră este reluat. În mai multe rânduri au fost distribuite imagini cu vehicule militare, inclusiv cu montarea unor imagini vechi de la exerciții militare care au avut loc în România, pentru a induce ideea că România și NATO vin să ocupe militar R. Moldova în contextul invaziei ruse din Ucraina. Astfel de falsuri au fost dezmințite în câteva rânduri de portalul Stopfals.md, inclusiv în 2024. Această narațiune a fost diseminată intens de deputatul socialist Bogdan Țîrdea, fiind folosită de sursele de propagandă pro-Kremlin care distribuie frecvent dezinformări și speculații potrivit cărora NATO va intra în Republica Moldova și va angaja țara într-un război.
Narațiunea respectivă a fost folosită inclusiv în România, iar postul de televiziune Nașul TV, care anunțase fals că „sute de tancuri au traversat Moldova pe la Iași și s-au dus pe la vama Albița, îndreptându-se spre Transnistria și Găgăuzia”, a fost chiar amendat de Consiliul Național al Audiovizualului, după o sesizare depusă de Asociația Presei Independente (API). S-a întâmplat după ce portalul Stopfals.md a dezmințit falsul despre tancuri, vociferat de senatoarea din România, Diana Iovanovici-Șoșoacă.
Expertă: Scopul acestor narațiuni este de a prezenta NATO drept o organizație care amenință securitatea regională
„Narațiunile anti-NATO, inclusiv despre pătrunderea în regiunea transnistreană, reflectă strategiile Federației Ruse de dezinformare, cu scopul de a alimenta sentimentele negative, de a submina încrederea în obiectivele NATO de a asigura pacea și securitatea pe continentul european, și de a diminua susținerea populației pentru dezvoltarea unui parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică”, consideră directoarea Platformei pentru Inițiative în Securitate și Apărare (PISA), Elena Mârzac.
Potrivit expertei, aceste narațiuni sunt elaborate și diseminate pentru crearea unei imagini negative a NATO și, cel mai important, acestea prezintă organizația drept o amenințare pentru securitatea regională. Elena Mârzac susține că această narațiune are drept scop și alimentarea temerilor și anxietăților privind securitatea națională, exploatând astfel vulnerabilitățile țării noastre privind regiunea transnistreană: „Se induce percepția că NATO nu ar putea să ne apere sau să ne asigure securitatea și doar destabilizează”.
NARAȚIUNE: NATO organizează exerciții militare în Moldova cu implicarea a zeci de mii de militari
Narațiunea despre exercițiile militare cu participarea unor contingente formate din zeci de mii de militari au fost diseminate în mai multe rânduri. În noiembrie 2023, după izbucnirea războiului între Israel și Gruparea Hamas, unul dintre site-urile rusești de propagandă, blocat de Serviciul de Informații și Securitate, a relatat despre „zecile de mii de militari NATO” care s-ar afla în Moldova şi despre „intenţia SUA de a declanşa un război în Transnistria” cu mâinile Chişinăului. Autorii falsului au încercat să inducă ideea că, „profitând de conflictul din Israel, NATO își concentrează soldaţii în Moldova”. Afirmaţiile lor erau însă însoţite de imagini de la exerciţiul militar „Scutul de foc/Rapid Trident 2023”. Portalul Stopfals.md a dezmințit informațiile, arătând că exerciţiul militar respectiv s-a desfăşurat în Moldova cu aproape o lună înaintea evenimentelor din Israel.
Și în luna ianuarie curent, mai multe surse online și unii politicieni au răspândit informația că în Republica Moldova, în luna mai, vor avea loc exerciții militare NATO „cu participarea a 90.000 de militari, zeci de avioane și elicoptere și peste o mie de vehicule de luptă”. Stopfals.md a dezmințit informația, citându-l pe ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, care a precizat că exercițiul la care se face referire nu se va desfășura în R. Moldova.
NARAȚIUNE: NATO va deschide un laborator biologic în Moldova
Narațiunea despre deschiderea de către NATO a unui laborator biologic în R. Moldova rezonează cu falsul diseminat de Kremlin încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, prin care Rusia a încercat să-și justifice agresiunea militară prin existența în Ucraina a unor laboratoare secrete cu arme chimice și biologice.
Povestea falsă a biolaboratoarelor s-a răspândit rapid în lume, subiectul fiind prezent astăzi pe TikTok, o rețea de socializare chineză, care a devenit o importantă platformă a propagandei ruse. În ianuarie curent, pe această rețea de socializare a devenit viral un video în care se afirmă că NATO ar urma să instaleze un laborator biochimic în perimetrul bazei militare de la Băcioi, pe care o construiește în prezent Ministerul Apărării. Această informație este falsă. Portalul Stopfals.md a aflat că „laboratorul NATO” la care se face referire este, de fapt, un laborator mobil de analize din gestiunea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și este folosit exclusiv în scopuri civile.
NARAȚIUNE: NATO construiește o bază militară la Chișinău
Narațiunea falsă precum că NATO sau SUA ar construi obiective militare pe teritoriul Republicii Moldova, răspândită și anterior, a fost reluată de mediile pro-ruse cu ocazia vizitei la Chișinău, în luna mai 2023, a președintelui Comitetului Militar al NATO, amiralul Robert Bauer. Atât serviciul de presă al NATO, cât și Ministerul Apărării al Republicii Moldova au dezmințit afirmația și spun că este un fals – nu se intenționează construirea unei baze militare NATO în Moldova. Stopfals.md a abordat acest subiect într-un articol.
Experți: Se induce sentimentul de frică și nesiguranță
În opinia expertei în securitate și cofondatoarei PISA, Sanda Sandu, narațiunile anti-NATO diseminate în contextul războiului din Ucraina exploatează strategic fricile societății, precum teama de război și sentimentul de nesiguranță: „Acest lucru se face pentru a diviza, intimida societatea și a submina încrederea în instituțiile statului, dar și pentru a legitima acțiunile Rusiei”. Prin promovarea ideilor că NATO reprezintă o amenințare militară directă, că organizează exerciții militare agresive sau că planifică acțiuni provocatoare, se „alimentează o percepție de insecuritate și conflict iminent, manipulând opinia publică și politica internațională pentru a servi obiectivelor geopolitice specifice, în timp ce erodează fundamentul de încredere. Narațiunile anti-NATO sunt exemple clasice de dezinformare. Acestea fac parte dintr-un arsenal mai larg de tactici de război informațional, care sunt folosite pentru a atinge obiective geopolitice specifice ale Rusiei în contextul actual de tensiune și conflict”, spune experta.
„Aceste narațiuni au scopul să oprească aderarea Republicii Moldova la NATO, unica alianță care poate să asigure securitatea Republicii Moldova. Toată propaganda a fost axată pe necesitatea de a prezenta NATO ca pe un bloc politico-militar agresiv, ca un rău în ultimă instanță. Această abordare anti-NATO a fost preluată de propaganda rusă, care este interesată ca NATO să nu se extindă spre est, și este amplificată în R. Moldova. În societatea moldovenească deocamdată există această atitudine majoritară ostilă NATO și tot ce face propaganda rusă și agenții săi în R. Moldova este să prospere această stare de spirit”, a apreciat, la rândul său, expertul în probleme de securitate Anatol Țăranu.
Vezi și: (VIDEO) Top 5 falsuri despre securitate, propagate în 2023 în R. Moldova
Mariana Colun,
Stopfals.md
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
Relevant
Comments 0