Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

24 aprilie 2019 44
FALS: Laboratoare secrete și testarea armelor biologice în Republica Moldova
18 aprilie 2019 383
Minciuni în jurul leului. Cum au facut canalele lui Vladimir Plahotniuc legatura între caderea leului și politica. Ce nu este în regulă aici?
16 aprilie 2019 150
FALS: Maia Sandu amenință cu blocarea asistenței financiare pentru Republica Moldova
13 aprilie 2019 522
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE 1-12 APRILIE 2019
8 aprilie 2019 349
FALS: Interpreta Dara promovează un produs pentru slăbit
26 martie 2019 372
FALS: Numărul furturilor din apartamente a crescut considerabil în Chișinău
25 martie 2019 1085
Fals: R. Moldova, „în topul” țărilor cu cele mai multe catastrofe aeriene
14 martie 2019 200
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
14 martie 2019 2318
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
13 martie 2019 2485
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
13 martie 2019 203
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
11 martie 2019 549
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 259
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 399
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 764
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51

FALS: Cetățenii Republicii Moldova vor trebui ”să se despartă” de pașapoartele românești

24 iulie 2018 1915
Articole
Colaj

Câteva portaluri din România și Republica Moldova au publicat recent articole în care se afirmă că cetățenii români, dar și moldovenii care dețin cetățenia română, vor fi obligați să-și schimbe pașapoartele, făcând trimitere la modificările legislative adoptate de Senatul României, potrivit cărora numele localităţilor din România care conțin litera ”î” vor fi transcrise cu ”â”. În realitate, în proiectul de lege adoptat de Senatul României, care încă nu a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis, se precizează că modificarea în actele de identitate se va face după expirarea valabilității acestora sau la cererea solicitanților.

La 6 iulie 2018, câteva portaluri din România, cum ar fi Libertatea.ro, Oltalert.ro şi altele, au publicat informația că ”românii vor fi obligaţi să-și schimbe actele de identitate”.  O zi mai târziu, și portalul Sputnik.md a publicat știrea ”Операция "Ы": гражданам Молдовы придется расстаться с румынскими паспортами” (în traducere: ”Operațiunea ”Δ: cetățenii Republicii Moldova vor fi nevoiți să se despartă de pașapoartele românești”). În articol se mai spune că ”din cauza unei litere, vor fi schimbate o multitudine de acte”. Articolul de pe Sputnik.md a fost preluat de portalurile Joblist.ru, Breakingnews24.ru. Un articol similar, având titlul ”Mai mulți moldoveni care dețin buletin și pașaport românesc vor fi OBLIGAȚI să le schimbe. Motivul este neașteptat” a publicat şi portalul Timpul.md, care a preluat știrea de pe portalul Digi24.ro.

Denumirile localităților vor fi schimbate la expirarea valabilității actelor de identitate

Într-adevăr, în Legea 322/2018, adoptată recent de Senatul României, lege care încă nu a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, se menționează că litera ”î” din denumirile localităților din România se va transforma în ”â”. ”În cazul unităților administrativ-teritoriale care conțin în denumirea acestora litera ”î”, aceasta se va înlocui cu litera ”â” prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la ”â” și ”sunt” în grafia limbii române, publicată în Monitorul Oficial al Românei, Partea I, nr.51 din 8 martie 1993”.

Însă unele site-uri care au titrat că persoanele care dețin cetățenia statului român vor trebui să-și schimbe pașapoartele au omis să precizeze că numele localităților care conțin litera ”î” vor fi schimbate în acte la expirarea valabilității acestora, când vor fi eliberate acte noi. Astfel, la punctul 10 al legii este formulat explicit: ”Art.II – (1) Înscrierea noii denumiri a unității administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu eliberarea acestora la cerere sau la expirarea termenului de valabilitate. (2) Înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a prezentei legi în care denumirile unităților administrativ-teritoriale și ale localităților componente sunt înscrise cu litera ”î” își păstrează valabilitatea”.

Nicolae Țîbrigan: ”Ştirile alarmante generează accesări”

Nicolae Țîbrigan, expert al portalului Checkmedia.ro din România atenţionează că această lege se răsfrânge doar asupra localităților din România, iar informația precum că moldovenii cu cetăţenie română ar trebui să-și schimbe pașapoartele este o minciună. ”Aceste ştiri dezinformează. Prevederile legii se referă la denumirile de localități din România, cum ar fi, de exemplu, Câmpulung. Însă majoritatea românilor din Republica Moldova au pașapoarte în care nu se menționează localitatea, astfel nu cad sub incidenţa legii”, a declarat Nicolae Țîbrigan pentru Stopfals.md. El este convins că prin asemenea titluri se urmăreşte scopul de a aduna mai multe vizualizări. ”Ştirile alarmante generează accesări, iar odată ce vizitatorii intră pe Sputnik, sunt invitați să se aboneze și să acceseze alte dezinformări conexe. Puteți face o analiză de conținut pe această temă, să spunem pentru 6 luni și veți putea constata o frecvență programată a subiectului cu cetățeniile. Dezinformările pe tema pașapoartelor se bucură de interes mai ales în rândul celor din afară”, a conchis expertul.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

24 iulie 2018 1915

Relevant

Comments 0