Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Concediul pentru îngrijirea copilului nu se mai include în stagiul de cotizare

2 decembrie 2021 2558
Articole
Colaj: Stopfals.md

Unele portaluri afiliate politic au publicat articole în care au interpretat tendențios o inițiativă legislativă ce vizează vârsta de pensionare. În textele publicate se spune că, potrivit modificărilor care se propun la Legea privind sistemul public de pensii, la calcularea pensiilor nu se vor lua în considerare mai multe perioade: anii de îngrijire a copiilor sau a persoanelor cu dizabilități, anii petrecuți în cadrul serviciului militar, dar și cei din perioada studiilor. În realitate, în modificările propuse, regulile standard de pensionare rămân aceleași, doar că se va introduce „pensionarea anticipată” care nu a existat până acum. Astfel, dacă au atins stagiul de cotizare, persoanele vor putea să se pensioneze mai devreme, chiar dacă nu au atins vârsta de pensionare. În cazul pensionării anticipate, nu se vor lua în calcul anii de îngrijire a copiilor și cei ai serviciului militar, ci doar anii când au contribuit la bugetul statului.

Pe 25 noiembrie, Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii.

Pe 27 noiembrie, pe pagina de Facebook a site-ului Telegraph.md a fost publicată o postare cu următorul conținut: „Concediu de 3 ani pentru îngrijirea copilului nu se mai consideră stagiu de muncă și cotizare pentru stabilirea dreptului la pensia anticipată, au decis deputații PAS. Felicitări tinerilor care și-au irosit votul pentru șatra Maiei Sandu!”. Postarea este însoțită de o poză în care apare președinta țării, Maia Sandu. Deși are o tentă acuzatoare evidentă, în text nu se menționează nimic despre faptul că în legislația Republicii Moldova nu a existat până acum noțiunea de „pensionare anticipată”, astfel afirmația că „nu se mai consideră stagiu de muncă și cotizare pentru stabilirea dreptului la pensia anticipată” este o speculație.

Același mesaj l-a transmis și portalul de limba rusă Kp.md în articolul «На пенсию в Молдове можно будет уйти раньше срока любому, но не все так просто: 37 лет стажа, говорите? Считаем!» (în traducere: „În Moldova oricare va putea beneficia de pensie anticipată, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple: Cică e nevoie de 37 de ani de stagiu? Calculăm!”). Textul începe cu intertitlul speculativ «Не будут учитываться годы учебы, декретные отпуска и многое другое, что называется, попробуй доживи» (în traducere: „Nu vor fi luați în calcul anii de studii, perioadele concediilor de maternitate și multe altele. Altfel spus, încearcă să ajungi până atunci!”).

Portalul Telegraph.md este deținut și administrat de „Telegraph Media” S.R.L. Pe site lipsesc informații despre echipa redacțională, iar la rubrica „Contacte” este indicată doar o adresă de e-mail și este menționat că „responsabilitatea editorială aparține „Telegraph Media” S.R.L. Anterior, acest site publica materiale pro-PDM și pro-PSRM.

Kp.md este pagina electronică a ziarului „Komsomolskaia Pravda v Moldove”, editat de SRL „Komsomoliskaya Pravda Basarabia”, administrată de Serghei Ciuricov, fondatorul firmei este compania „Exclusiv Media SRL”, fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiţă.

Pensionarea anticipată nu există în lege, ea va fi introdusă de la 1 ianuarie 2022

Deputatul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun, autorul proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, a precizat pentru portalul Stopfals.md că proiectul adoptat în prima lectură nu schimbă regulile standard de pensionare, iar afirmațiile site-urilor sunt dezinformări prin care se urmărește bulversarea opiniei publice. „S-a pretins că perioada de îngrijire a copilului nu va mai fi inclusă în stagiul de cotizare pentru pensia acordată pentru limita de vârstă, acea pensie standard care a existat dintotdeauna. Acesta este un fals. Pentru pensionarea în condiții standard, regulile de calcul a stagiului rămân aceleași, în afară de vârsta de pensionare. Stagiul complet recomandat pentru bărbați va fi de 34 de ani, iar pentru femei – de 32 de ani și 6 luni. În stagiu intră atât perioadele contributive, cât și cele necontributive, adică perioadele în care nu s-au plătit contribuții. Printre acestea se numără și perioada de îngrijire a copilului, anii când persoana și-a făcut serviciul militar, perioada de îngrijire a unei persoane cu dizabilități severe, anii de studii”, a declarat deputatul.

Captură foto

În același timp, proiectul propune introducerea unei noi forme de pensie, și anume pensionarea anticipată. „Ceea ce face legea este să creeze o nouă formă de pensii, care este o facilitate pentru anumite categorii de cetățeni, așa-numita pensie pentru carieră lungă. Cetățeanul se va putea pensiona la orice vârstă, dacă a realizat un stagiu de cotizare mai mare decât cel standard. Conform estimărilor noastre, în anul viitor, circa 4500 de persoane vor putea beneficia de pensia anticipată”, a mai precizat deputatul Dan Perciun.

Potrivit modificărilor propuse, pentru pensionarea anticipată la bărbați va fi nevoie de un stagiu mai mare cu 5 ani decât cel standard, iar pentru femei – cu 3 ani. Asta înseamnă că bărbații, la 1 ianuarie 2022, se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar femeile – 35 ani 6 luni. În cazul femeilor, stagiul necesar va crește gradual până la 37 de ani în 2024. Pensionarea anticipată ar putea fi introdusă de la 1 ianuarie 2022.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spătari la fel a reacționat la aceste știri, amintind că până acum în legislație nu a existat termenul de „pensionare anticipată”.

 Captură foto

Expert: „Dreptul la pensie este determinat de durata și mărimea cotizațiilor, și nu neapărat de vârstă”

Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, consideră că inițiativa de introducere a pensionării anticipate este una motivantă pentru mai multe persoane. „Scopul funcțional al acestei inițiative este de a spori nivelul de încredere în sistemul de pensii, prin intermediul posibilității de a solicita pensia până la atingerea vârstei de pensionare, dacă contribuabilul a acumulat stagiul necesar de cotizare. Se creează o motivație suplimentară pentru populație de a contribui la sistemul de pensii, iar angajații vor avea un motiv în plus să solicite de la angajator să fie remunerați formal (în contextul practicilor răspândite de ocupare informală și a „salariilor în plic”). Este și un element de etică, deoarece dreptul la pensie este, în principiu, determinat anume de durata și mărimea cotizațiilor, și nu neapărat de vârstă: este firesc să fie favorizați cei care au contribuit în mod regulat la sistem. Scopul politic al acestei inițiative este de a contrabalansa inițiativa de revenire la vârsta precedentă de pensionare, care este una nepopulară prin definiție, deși înțelegem cu toții că aceasta combate măsura populistă de reducere a vârstei de pensionare promovată de precedenta coaliție de guvernare (PSRM și ȘOR) până la alegeri”, afirmă expertul.

Amintim că în decembrie 2020, majoritatea parlamentară de atunci, formată din deputați PSRM-ȘOR, a aprobat un proiect de lege, prin care a anulat majorarea vârstei de pensionare. Potrivit documentului aprobat atunci, de la 1 ianuarie 2022 urma să se revină la vârsta standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 - pentru bărbați.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

2 decembrie 2021 2558

Relevant

Comments 0