Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Alegătorii din regiunea transnistreană vor fi lipsiți de dreptul la vot

19 iunie 2021 1029
Articole
Colaj: Stopfals.md

În media afiliată socialiștilor au fost publicate concertat articole speculative, în care se afirmă că cetățenii din stânga Nistrului vor fi împiedicați să voteze la alegerile din 11 iulie de grupuri de persoane care au fost special pregătite în acest scop de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). În același timp, în spațiul public sunt promovate falsuri că alegătorii din această regiune, care nu se află sub controlul constituțional al Republicii Moldova, în general vor fi lipsiți de dreptul la vot. Aceste speculații nu au niciun substrat factologic. Participarea la vot a cetățenilor din regiunea transnistreană care dețin acte moldovenești nu poate fi interzisă și nici blocată, iar acești alegători au aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni ai țării noastre. În același timp, exercitarea dreptului la vot al locuitorilor din această regiune este viciată de imposibilitatea desfășurării acțiunilor de campanie electorală, de coruperea alegătorilor, transportarea ilegală la secțiile de votare și alte probleme.  

Pe 11 iunie, deputatul PSRM Vitalii Evtodiev, ales pe circumscripția din regiunea transnistreană, a declarat în cadrul unui briefing de presă că „Partidul Acțiune și Solidaritate a pregătit grupuri de persoane agresive care, în schimbul unor promisiuni pecuniare, vor încerca să blocheze accesul cetățenilor Republicii Moldova din stânga Nistrului la alegerile din 11 iulie”, însă nu a prezentat nicio dovadă în susținerea acestor acuzații. „În ultimul timp, observăm o tendință alarmantă și foarte îngrijorătoare de a încălca dreptul la vot pentru zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, aflați la o distanță de doar 50-60 de km de Chișinău. (…) Ieri, 10 iunie, Asociația Promo-LEX, plătită de către forțe din Occident, a propus închiderea a trei secții de votare care, pentru prima dată în istoria țării Republicii Moldova, se deschid în orașul Bender și satul Corjova”.

Declarațiile deputatului socialist au fost preluate imediat de site-urile cu politică editorială favorabilă PSRM, fără să ofere și opinia celor acuzați. Astfel, Ntv.md, site-ul postului de televiziune NTV Moldova, deținut de un alt deputat socialist Corneliu Furculiță, a titrat „Evtodiev: PAS pregătește acțiuni agresive, pentru a bloca accesul cetățenilor R. Moldova din stânga Nistrului la alegeri”, articole similare au publicat Today.md, Telegraph.md, Primul.md, Sputnik.md, Actualitati.md, Vkurse.md, Abcnews.md, A-tv.md.

Colaj: Stopfals.md

Speculațiile unui comentator ostil Maiei Sandu preluate de surse media din regiunea transnistreană

Același mesaj este prezent și în unele surse media din stânga Nistrului. Site-ul publicației „Dobrii deni” din orașul Râbnița, care se auto-descrie ca publicație independentă din regiunea transnistreană, a publicat articolul «Санду хочет лишить приднестровцев права голоса» (în traducere: „Sandu vreau să-i lipsească pe cetățenii din regiunea transnistreană de dreptul la vot”).

În text se face trimitere la o postare a comentatorului politic Vitali Catană, care până în iunie 2019 a justificat acțiunile Partidului Democrat din Moldova și ale lui Vladimir Plahotniuc, și este un critic înflăcărat al președintei Maia Sandu și a PAS. „Cu cât alegerile parlamentare din Moldova se apropie, cu atât mai vocali devin activiștii partidului pro-prezidențial PAS care declară că votul cetățenilor din regiunea transnistreană trebuie interzis”, a scris Catană.

Captură foto

Solicitat de portalul Stopfals.md, el nu a putut dea nume concrete de persoane care ar fi declarat că votul din regiunea transnistreană trebuie interzis, menționând doar că „e vorba despre un analist din proximitatea Maiei Sandu, care deschis o promovează pe Maia Sandu și l-am auzit la televizor vociferând această idee”.

Purtătoarea de cuvânt a PAS Aurica Jardan a calificat aceste informații drept falsuri și minciuni, menționând că niciunul dintre liderii și reprezentanții partidului nu au declarat că cetățenii cu drept de vot din regiunea transnistreană ar trebui lipsiți de dreptul la vot. În campania prezidențială de la sfârșitul anului trecut, presa pro-PSRM la fel a promovat speculații că votul cetățenilor din regiunea transnistreană este îngrădit, cu trimitere la incidentul cu blocarea unui drum în localitatea Varnița de câțiva activiști și deputați PAS care protestau împotriva coruperii și transportării organizate a alegătorilor din stânga Nistrului. Aceste cazuri au fost documentate de poliție și înregistrate de observatorii electorali, iar deputatul Igor Grosu, actualul președinte interimar PAS, a confirmat atunci pentru portalul Stopfals.md că a blocat circulația transportului pentru că a văzut cum alegătorii erau aduși organizat cu autocarele. Deputatul a dezmințit că ar fi împotriva exercitării votului de către alegători, precizând că este împotriva votului manipulat și cumpărat.

Promo-LEX: „Votul cetățenilor din stânga Nistrului nu poate fi interzis”

Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo-LEX, organizație care monitorizează procesul electoral, inclusiv în regiunea transnistreană, confirmă că participarea la alegeri a cetățenilor cu drept de vot din stânga Nistrului nu poate fi interzisă, accentuând mai multe impedimente pentru exercitarea votului conștient al acestor alegători. „Cetățenii din această regiune care au actele în regulă, au aceleași drepturi ca noi, cei din partea dreapta a Nistrului, iar faptul că ei locuiesc pe un teritoriu pe care autoritățile constituționale nu-l controlează, nu înseamnă că ei ar trebui lipsiți de unele drepturi. Ceea ce avem astăzi este consecința inacțiunii, incompetenței sau a intereselor partidelor și altor actori politici care au fost la conducere în ultimii 30 de ani”, spune expertul. El atrage atenția că, din cauza restricțiilor de circulație, nu toți concurenții electorali au acces liber în stânga Nistrului ca să-și facă campanie electorală, astfel este puțin probabil că alegătorii îți vor da votul conștient. „Toți concurenții electorali ar trebui să aibă acces în stânga Nistrului pentru a organiza întâlniri cu alegători, a distribui pliante și informații cu caracter electoral, a discuta cu oamenii care la fel să se poată întâlni cu candidații și să le poată pune întrebări etc. Dacă nu sunt respectate aceste condiții, există riscuri semnificative pentru integritatea și securitatea procesului electoral”, conchide directorul Promo-LEX.

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a constituit inițial 44 de secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, inclusiv trei secții de votare în municipiul Bender și în comuna Corjova din raionul Dubăsari care nu se află sub controlul constituțional al Republicii Moldova. După mai multe proteste și inițierea unor procesele în instanțele de judecată, pe 15 iunie CEC și-a revizuit hotărârea, a exclus cele trei secții și a dispus organizarea a 41 de secții de votare distincte pentru alegătorii din stânga Nistrului. O analiză a organizației Promo-LEX din luna martie constată că pentru a asigura participarea liberă și fără obstacole a cetățenilor din stânga Nistrului la alegeri ar fi suficiente 28 de secții de votare.

Potrivit datelor CEC, în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului sunt înregistrați peste 258 mii de cetățeni cu drept de vot. În turul doi al alegerilor prezidențiale 2020 au participat 31 783 de alegători din această regiune.

 

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

19 iunie 2021 1029

Relevant

Comments 0