Portalul care te protejează
de falsuri

Fals despre o pretinsă călătorie în Turcia a unor deputați „coordonați de Platon”

9 iulie 2021 820
Articole
colaj

La 5 iulie curent, site-ul Disinfo.md a publicat un articol anonim care conține mai multe speculații și afirmații fără acoperire factuală. Între altele, în text se spune că Vasile Năstase, candidat pe lista Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) și Oleg Savva, candidat din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), ar fi zburat la 29 mai curent la Istanbul, Turcia, pentru o întâlnire cu „câțiva consultanți ruși din echipa Kremlinului”, coordonată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, dar achitat în 2021 după ce Procuratura Generală a renunțat la acuzare.  În calitate de probă, sunt publicate „tichetele de îmbarcare” la cursa 5F325 pe ruta Chișinău – Istanbul pe numele celor doi candidați care au semne de falsificare.

Articolul anonim „FOTO Dragostea deloc platonică a lui Platon cu Dodon/Țopa/Voronin/Cavcaliuc/AUR/Șor/Năstase sau cum se mai fură niște miliarde cât Moldova discută slogane electorale” se rezumă la afirmația că Veaceslav Platon i-ar „coordona”, la comanda lui Vladimir Plahotniuc, pe mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv pe Andrei Năstase, liderul PPDA, și pe fratele acestuia Vasile Năstase, deputat și candidat pe listele acestei formațiuni politice. „Oleg Sava, deputat PSRM și Vasile Năstase, fruntaș PPDA, zboară spre Istanbul unde se văd cu câțiva consultanți ruși, din echipa Kremlinului care coordonează electorală stângii din Moldova. S-a discutat despre cum poate fi folosit PPDA pentru a opri expansiunea pe dreapta a PAS-ului și împiedicarea majorității PAS”, se menționează în textul, în care sunt inserate imaginile a două tichete de îmbarcare pe numele acestor persoane la cursa Chișinău – Istanbul din 29 mai 2021, operată de compania FlyOne.

„Tichetele de îmbarcare” prezentate în articol au unele semne de falsificare. Astfel, numele complet al candidatului PPDA este Vasile-Andrei Năstase, și nu Vasile Năstase, cum scrie în imaginea publicată de Disinfo.md, iar în tichetele de îmbarcare sunt incluse obligatoriu datele complete și exacte din pașaport. Portalul Stopfals.md a solicitat companiei aeriene FlyOne Moldova informații despre existența unui zbor pe ruta Chișinău – Istanbul la 29 mai 2021 și numărul acestui zbor. Până la momentul publicării prezentului articol nu am primit încă un răspuns.

Textul a fost republicat și de site-ul Safenews.md, iar după sesizarea și cererea prealabilă transmise de Vasile Năstase, articolul a fost șters, iar site-ul a prezentat scuze publice. Articolul inițial se găsește în memoria cache a Google.

Vasile Năstase a sesizat poliția: informația este falsă și denigratoare

Vasile Năstase a declarat pentru portalul Stopfals.md că informația publicată pe acest site este falsă și că el a fost ultima oară în vizită în Turcia în anul 2008. Candidatul PPDA s-a adresat cu o plângere la Inspectoratul de Poliție Buiucani în care a solicitat identificarea persoanelor care au falsificat tichetul de îmbarcare pe numele său și au publicat articolul denigrator. V. Năstase a mai precizat că a solicitat informații de la compania aeriană vizată, dar și de la Poliția de frontieră pentru a demonstra că nu a fost în Turcia în luna mai a anului curent, dar încă nu a primit răspunsuri.

Candidatul BECS Oleg Savva, despre care în articol se spune că ar fi zburat în Turcia pe 29 mai 2021, la fel afirmă că este ținta unei dezinformări și neagă autenticitatea „tichetului de îmbarcare”. Savva a declarat pentru Stopfals.md că nu va sesiza oamenii legii, precizând că este obișnuit ca în campania electorală să se publice diverse falsuri.

Vom reveni luni cu un răspuns, după alegeri

Pagina web Disinfo.md se autoprezintă ca o resursă creată de „un grup de studenți, iar scopul nostru este de a analiza și expune cazurile de dezinformare care vizează Republica Moldova atât din interior, cât și din exterior”. Articolele nu sunt semnate, iar pe site nu este prezentată nici echipa și nici vreun număr de telefon. Este inserată doar o adresă de email și linkuri la paginile de Facebook, Twitter și Ok.ru. Pe această pagină au fost publicate și anterior texte nedocumentate și tendențioase.

Site-ul Disinfo.md a fost înregistrat în martie 2020 și nu se cunoaște proprietarul acestuia. Portalul de verificare a geolocației domeniilor de Internet Whois.com nu oferă informații despre proprietarul acestui site, însă altă resursă Nic.md/ro dă informația că proprietar ar fi compania „IP Consult” SRL, cu sediul pe strada Serghei Lazo din municipiul Chișinău. Pe pagina web a companiei este indicat ca profil de activitate servicii în domeniul proprietăţii intelectuale. Cristina Popa, administratoarea „IP Consult” SRL, a declarat pentru portalul Stopfals.md că site-ul Disinfo.md nu a aparținut și nu aparține firmei pe care o conduce.

Anterior, la unele evenimente la tema contracarării dezinformării, acest site era prezentat de Dumitru Țira, managerul Grupului de presă Realitatea. El a precizat pentru Stopfals.md că în prezent nu are nicio afinitate cu acest site, iar din câte cunoaște administrator ar putea fi jurnalistul Petru Cosoi. Acesta însă la fel ne-a declarat că nu mai are vreo tangență cu acest site.

Prin intermediului mesageriei din rețeaua Facebook, portalul Stopfals.md a solicitat o reacție de la administratorii paginii Disinfo.md privind articolul cu informații false, dar a primit următorul răspuns: „Mesajul dvs. este foarte important pentru noi. Vom reveni luni cu un răspuns”.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

9 iulie 2021 820

Relevant

Comments 0