Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

FALS: Diplomații și angajații Ambasadei Moldovei în Germania au fost amenințați cu moartea de membrii unei grupări islamiste

6 noiembrie 2018 565
Articole
Colaj

La 7 septembrie 2018, postul de televiziune Publika TV a difuzat o emisiune de circa 24 de minute în care moderatoarea Rita Ursalovschi anunța că angajații Ambasadei și Consulatului Republicii Moldova de la Berlin au fost amenințați cu moartea de membrii unei grupări islamiste, din care ar face parte și profesorii de origine turcă, care au fost expulzați din R. Moldova cu o zi înainte de difuzarea acestei emisiuni. Jurnalista insista că sunt în pericol și copiii angajaților și diplomaților moldoveni, deoarece islamiștii ar fi amenințat „că li se vor tăia capetele”. Mai târziu, atât Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), cât și Ambasada Germaniei la Chișinău au dezmințit informația privind așa-zisele amenințări. Deputata Inna Șupac a solicitat Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) informații privind deciziile luate în cazul acestei dezinformări.

Emisiunea a început cu următorul mesaj: Diplomații și angajații Ambasadei Moldovei la Berlin sunt amenințați cu moartea. Personalul Ambasadei și al Consulatului a fost evacuat la solicitarea Serviciilor Speciale din Berlin. Polițiștii le-au cerut angajaților să-și ia copiii de la școală. Informația nu a fost confirmată, dar nici infirmată de către Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene”. Deși la momentul difuzării emisiunii nu se cunoștea nici poziția oficială a MAEIE, nici reacția Ambasadei Republicii Moldova de la Berlin, Rita Ursalovschi a insistat în câteva rânduri, cu o tonalitate ridicată și alarmistă care induce panică, că sunt în pericol de moarte copiii angajaților și diplomaților moldoveni de la Berlin, deoarece islamiștii amenință că li se vor tăia capetele.

Panică amplificată de analiștii politici

Ulterior, Publika TV a solicitat opinia unor experți care au comentat cât de periculoase sunt aceste acțiuni. Pe tot parcursul emisiunii, prezentatoarea a accentuat de câteva ori că amenințările au fost lansate de membrii unei grupări islamiste, din care ar face parte și profesorii turci care au fost expulzați din Moldova cu o zi înainte: „Informația de ultimă oră este, spun sursele din cadrul Ambasadei noastre din Germania, că sunt amenințați diplomații și copiii lor că li se taie capul, lucruri care au loc imediat, la a doua zi după ce s-a anunțat expulzarea a șapte cetățeni turci din Republica Moldova”. Analistul Roman Mihăieș a declarat că aceste acțiuni ar demonstra că cei șapte cetățeni turci expulzați din R. Moldova ar fi membrii unei rețele internaționale afiliate mișcărilor de sorginte extremistă.

Confirmare: activitatea ambasadei a fost sistată temporar, dar nu din cauza amenințărilor

Câteva ore mai târziu, au fost publicate informații potrivit cărora MAEIE și ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian, confirmă că activitatea misiunii diplomatice din Berlin a fost sistată timp de câteva ore din cauza unor proteste organizate în fața sediului. În pozițiile acestora nu s-a menționat nimic despre amenințările cu decapitarea copiilor sau a angajaților, așa cum a mediatizat Publika TV.

Ambasada Germaniei de la Chișinău: Declaraţiile false de acest gen periclitează încrederea cetăţenilor în informaţii verificabile şi fondate pe dovezi”

La o săptămână de la difuzarea acestei emisiuni, Ambasada Germaniei la Chișinău a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care dezminte informația mediatizată de Publika TV. Conform poliţiei şi autorităţilor germane de securitate, acum o săptămână (pe data de 7 septembrie) în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Berlin nu a avut loc niciun incident relevant legat de securitate. Reacţiile şi relatările contrare în presă sunt eronate. Declaraţiile false de acest gen periclitează încrederea cetăţenilor Republicii Moldova în informaţii verificabile şi fondate pe dovezi. Acestea nu corespund standardelor europene şi scot în evidenţă importanţa profesionalismului şi independenţei mass-media”, se precizează în mesajul Ambasadei Germaniei.

Pentru Ziarul de Gardă, reprezentantul Poliției Germane, comisarul Kerstin Ismer, a confirmat că nu cunoaște informații despre amenințările cu moartea. „La 7 și 8 septembrie 2018, s-au desfășurat mitinguri în fața Ambasadei Republicii Moldova. Ambele au decurs fără probleme. Poliția nu cunoaște nimic despre amenințări în adresa personalului ambasadei”.

Deputata Inna Șupac cere reacții de la instituțiile publice

La o săptămână după difuzarea acestei emisiuni, deputata Inna Șupac, președinta Fracțiunii Partidului Comuniștilor din Parlament (PCRM), a solicitat informații de la MAEIE referitor la acest incident. Într-un răspuns semnat de ministrul Tudor Ulianovschi, se confirmă că au avut loc proteste, însă se neagă că angajații ar fi fost amenințați: „La 7 septembrie 2018, poliția germană a anunțat misiunea diplomatică despre desfășurarea unui protest pe lângă sediul acesteia, organizat de comunitatea turcă. Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Federală Germania, Oleg Serebrian, unilateral a luat decizia de a sista temporar, pe durata protestelor din ziua respectivă, a activității misiunii diplomatice (...). Potrivit informațiilor oferite de Ambasadorul Serebrian, nici unul din colaboratorii misiunii și membrii familiilor lor nu au primit amenințări personale”. Deputata Inna Șupac s-a adresat și către CCA să o informeze ce măsuri au fost întreprinse față de postul de televiziune Publika TV și proprietarul acestuia, Vlad Plahotniuc, pentru răspândirea unor știri false.

Până în prezent, nici Publika TV, dar nici CCA nu au venit cu o reacție oficială, iar emisiunea integrală din 7 septembrie 2018 poate fi vizionată și acum pe portalul instituției media.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

6 noiembrie 2018 565

Relevant

Comments 1

P
Pavel Cireș 6 luni în urmă

Voi cei de la Publika TV, mă scuzați, voi aiuriți pe zi ce trece!