Portalul care te protejează de falsuri

FALS distribuit în Găgăuzia: Referendumul privind aderarea R. Moldova la UE este ilegal

2 aprilie 2024 2516
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Pe 24 martie, la Comrat au fost distribuite foi volante cu afirmaţia că desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este ilegală, iar plebiscitul nu poate avea putere juridică. Foaia volantă i-a fost înmânată și unei locuitoare a Comratului în timpul vizitei lui Vladimir Voronin, care ne-a spus despre acest lucru. Informațiile expuse sunt false. Curtea Constituțională a recunoscut legalitatea organizării referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Se afirmă că „desfășurarea referendumului în aceeași zi cu scrutinul prezidențial este ilegală și lipsită de forță juridică”

Locuitoarea orașului Comrat ne-a transmis foaia volantă care conține un text în două limbi, rusă și română, și în care erau specificate următoarele:

  • Organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile este ilegală;
  • Curtea Constituțională, în repetate rânduri, s-a pronunțat împotrivă;
  • Comisia de la Veneția a Consiliului Europei nu recomandă o astfel de combinare;
  • Rezultatele referendumului nu pot avea nici o forță juridică.

Potrivit femeii, astfel de foi volante erau distribuite pe 24 martie, în timpul vizitei în regiune a liderului Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin.

 

Posibilitatea desfășurării referendumului a fost aprobată de Parlament

La 24 decembrie 2023, președinta Maia Sandu a propus desfășurarea în toamna lui 2024 a unui plebiscit despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, solicitând Parlamentului să înceapă procedurile de organizare a referendumului.

Propunerea a fost lansată de șefa statului după decizia Consiliului European din 14 decembrie 2023 de a deschide negocierile privind aderarea Ucrainei şi a R. Moldova la UE.

La 28 decembrie 2023, Parlamentul a votat în a doua lectură un proiect care prevede posibilitatea organizării unui referendum republican în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Decizia Curții Constituționale: Referendumul nu contravine legii

La 30 ianuarie curent, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vladimir Voronin, Vlad Batrâncea și Diana Caraman, s-au adresat Curții Constituționale (CC) cu solicitarea de a verifica constituționalitatea alineatului (2) al articolului 184 din Codul Electoral, care permite desfășurarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare ori prezidențiale. Deputații au declarat că amendamentele la Codul Electoral ar încălca articolul 38 din Constituție (Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales). Totuși, Curtea Constituțională a reținut că articolul 38 din Constituție nu conține nicio restricție privind organizarea alegerilor și a unui referendum la aceeași dată.

Curtea a subliniat că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene, iar Codul bunelor practici în materie de referendum, revizuit de Comisia de la Veneția în iunie 2022, nu exclude posibilitatea desfășurării alegerilor și a referendumului la aceeași dată.

Curtea a răspuns și la alte argumente ale autorilor sesizării, finalmente recunoscând-o inadmisibilă.

Expert: Referendumul este cel mai important instrument juridic de guvernare a statului

Ne-am adresat pentru clarificări la Nicolae Osmochescu, expert în drept constituțional și ex-judecător la CC. „Articolul din Constituție care se referă la referendum stipulează foarte clar că cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sunt supuse referendumului. Aici vorbim anume despre referendumul constituțional prevăzut de Constituție. Articolul 75 din Constituţia Republicii Moldova stipulează că cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sunt supuse referendumului, iar hotărârile adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican au putere juridică supremă”, a menţionat Oscmochescu.

Expertul a mai relatat că atâta timp cât nu există o decizie privind desfăşurarea referendumului, nu putem spune ce fel de referendum va fi organizat, consultativ ori legislativ, adică constituţional. „Deocamdată este doar la nivel de iniţiativă, încă nu există o decizie privind desfăşurarea referendumului. Dar trebuie să fie un referendum legislativ”.

Acesta a menționat că integrarea europeană este unul dintre subiectele importante pentru stat care, conform legii, sunt supuse referendumului. „Integrarea europeană, în mod cert, este o chestiune importantă pentru stat și societate, astfel că este absolut legal și legitim să fie soluționată pe calea referendumului. Dacă pentru integrarea europeană se va pronunța majoritatea votanților la referendum, acesta va avea forță juridică supremă, Parlamentul fiind obligat să opereze modificările respective în Constituție printr-o lege de revizuire a Constituţiei”, a comentat Nicolae Osmochescu pentru Stopfals.md.

Expertul a amintit că mai multe țări au soluționat chestiunea privind aderarea la UE anume prin referendum. „Bunăoară, subiectul privind aderarea sau neaderarea la Uniunea Europeană a fost de trei ori supus referendumului în Olanda, țară care, în prezent, este unul din cei mai activi membri ai UE. Referendumul este cel mai important instrument juridic general recunoscut care permite poporului să se implice direct în guvernarea statului”, a concluzionat Osmochescu.

Distribuirea foilor volante, precedată de anunțul de boicotare a referendumului

Am solicitat un comentariu Partidului Comuniștilor pentru a afla dacă distribuirea de foi volante este acțiunea partidului, dar și despre ce tiraj este vorba. Până la momentul publicării acest material nu am reușit să obținem vreun răspuns.

Totuși, vizita lui Vladimir Voronin în ziua când au fost distribuite foile volante este un fapt incontestabil. Astfel, la 25 martie, Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, a anunțat pe paginile sale de pe rețelele sociale despre întrevederea cu liderul PCRM.

Vizita lui Voronin la Comrat este confirmată și pe site-ul Partidului Comuniștilor. În ajunul sosirii în Găgăuzia, Voronin a vorbit despre decizia PCRM de a boicota desfășurarea referendumului în aceeași zi cu scrutinul prezidențial. „Am organizat în cadrul partidului un eveniment la subiectul referendumului, în unanimitate am luat decizia de-l boicota și a desfășura activități de promovare și sensibilizare pentru a discredita însăși ideea acestui referendum, pentru a încuraja oamenii să renunțe la referendum (20:24-20:47)”, a declarat Voronin în timpul mesei rotunde despre desfășurarea referendumului privind integrarea europeană, organizate la Parlament.

Amintim că la 3 martie 2022, Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a prezentat avizul privind cererea R. Moldova, iar la 23 iunie 2022 Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova, oferindu-i statutul de stat candidat pentru aderarea la UE.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

2 aprilie 2024 2516

Relevant

Comments 0