Portalul care te protejează
de falsuri

  FALS: Elon Musk s-a întâlnit cu Maia Sandu la Chişinău  

1 septembrie 2022 2124
Articole, Gândește critic!
Colaj

Pe Instagram au apărut informaţii despre „lansarea platformei Tesla X în Moldova”. Locuitorii țării noastre sunt îndemnați să se alăture acestei platforme pentru a obține câștiguri care pornesc de la 4 mii de dolari pe lună. Potrivit afirmațiilor din postare, Președinta Maia Sandu i-ar fi propus omului de afaceri american Elon Musck să lanseze platforma respectivă, ba chiar a discutat cu el acest subiect în timpul unei întrevederi. Atenție: știrea este falsă, iar poza este trucată. În acest mod, escrocii încearcă să profite de încrederea oamenilor şi să-i deposedeze de bani.

 Ce se spune în postarea despre pretinsa platformă a lui Elon Musk

Textul relatează despre „o platformă inovativă Tesla X pentru creşterea nivelului de viaţă al tuturor cetăţenilor moldoveni” pe care Elon Musk ar crea-o la propunerea Preşedintei Maia Sandu. Cetăţenii sunt îndemnaţi să investească în acţiunile emise de această platformă în schimbul unor dividende mari care le sunt promise („Alăturaţi-vă proiectului lui Elon Musk şi obţineţi câştiguri de la 4000$ lunar!”). „Toţi banii dvs. vor fi investiţi în Tesla X la o dobândă mai înaltă, oportunitatea este accesibilă doar cetăţenilor moldoveni”, se afirmă în postare. Pentru conectare la „proiect” sunt solicitate date cu caracter personal.

La fel, în text se mai spune că Preşedinta Moldovei Maia Sandu l-ar fi invitat personal pe Elon Musk în ţară şi ar fi contribuit la lansarea platformei. Pentru mai multă credibilitate textul este însoţit de o poză în care Maia Sandu şi Elon Musk îşi strâng mâinile, fiind citate şi cuvintele pe care le-ar fi rostit şefa statului: „În ţara mea, persoanele în vârstă de 30 de ani şi peste sunt afectate de lipsă de bani şi de timp liber, o sumedenie de oameni de la noi pleacă să muncească în alte ţări europene, lucru de care, incontestabil, se face vinovat Guvernul. Astfel, eu, împreună cu Parlamentul, am decis să remediez situaţia.”

Maia Sandu nu s-a întâlnit cu Elon Musk

Ştirea este falsă. În realitate, Maia Sandu nu s-a întâlnit cu magnatul american. Acest lucru a fost confirmat pentru portalul Stopfals.md şi de către reprezentanți ai Serviciului de Presă ai Președintelui RM. „Preşedinta Maia Sandu nu s-a întâlnit cu Elon Musk şi nu a purtat discuţiile invocate în această captură”, a declarat Sorina Ştefârţă, purtătoarea de cuvânt a Preşedintelui, menţionând că poza alăturată este, de fapt, un colaj.

Poza în care Maia Sandu şi Elon Musk îşi strâng mâinile şi care însoţeşte postarea de pe Instagram este trucată. Escrocii au prelucrat în Photoshop una din pozele realizate în cadrul întrevederii Preşedintei Maia Sandu cu Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski de acum doi ani. Aceștia au suprapus faţa lui Elon Musk peste faţa lui Zelenski, lucru confirmat şi de Drapelul de Stat al Ucrainei care poate fi observat în spatele omului de afaceri. 

 

Induc în eroare făcând uz de logo-urile unor instituții media cunoscute

În procesul de creare a ştirii false escrocii au folosit şi logo-urile a două instituţii media cunoscute din Moldova: NewsMaker şi RBK. 

Atfel, relatarea despre pretinsa platformă a lui Elon Musk este însoţită de un link către un material care ar fi fost publicat pe site-ul NewsMaker.md şi în care s-ar vorbi despre platforma investiţională. Totuşi, la o examinare mai atentă a adresei acestui link putem înţelege că linkul nu este unul veridic. Astfel, adresa linkului (https://geleosocar-gaz.space/) nu corespunde în niciun fel NewsMaker.md şi redirecţionează utilizatorul către o altă resursă. Prin acest procedeu, escrocii ademenesc pe pagină utilizatorii care cred că vor citi articolul scris de jurnalişti. Articolul de promovare întitulat „Cum să devii investitor. Metodele clasice VS tendinţele noi în materie de investiţii” („Как стать инвестором. Сравниваем классику с новыми трендами инвестирования”) într-adevăr a fost publicat pe site-ul NewsMaker.md, însă nu relatează despre Elon Musk, ci despre o cu totul altă platformă. 

Probabil, escrocii au mizat pe faptul că logo-ul oficial va spulbera toate dubiile cu privire la veridicitatea postării.

Cine este Elon Musk?

Elon Reev Musk este un antreprenor, inginer și miliardar american. Este fondatorul, directorul general și inginerul-șef al companiei SpaceX; investitor, director general și arhitect de produse al companie Tesla. Potrivit Forbes, Elon Musk este primul în topul celor mai bogați oameni ai planetei.

După invazia Rusiei în Ucraina, compania lui Elon Musk a furnizat mii de terminale de Internet Starlink pentru a susține ucrainenii.

Elena Celak,

Stopfals.md



1 septembrie 2022 2124

Relevant

Comments 0