Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Europa nu are nevoie de caisele din Moldova, iar piețele CSI sunt închise  

21 iulie 2022 2330
Articole

În luna iunie, unele portaluri cu politică editorială pro-Kremlin au publicat știri care conțin speculații și falsuri despre exportul de caise moldovenești. În materiale se afirmă că „Europa nu are nevoie de caisele din Moldova”, iar „piețele CSI sunt închise”. Potrivit Serviciului Vamal din Moldova, dar și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în perioada mai-iulie 2022, a fost exportată o cantitate mai mare de caise față de aceeași perioadă a anului trecut, iar fructele au mers atât în țări europene, cât și în state membre CSI, inclusiv Federația Rusă și Belarus.

Pe 27 iunie, portalul cu politică editorială pro-Kremlin Kp.md a publicat știrea „Не съедим, так понадкусываем: Молдавские абрикосы не нужны в Европе, а привычные рынки СНГ закрыты, - придется продавать в родной стране по дешевке или скармливать скоту” (în traducere: „Dacă nu le mâncăm, măcar să le mușcăm: Europa nu are nevoie de caisele moldovenești, iar piețele obișnuite din CSI sunt închise, - va trebui să le vindem ieftin în țara noastră sau să le dăm la animale”). În aceeași zi știrea a fost republicată de site-ul Moldova-today.com cu titlul „Молдавские абрикосы будут гнить дома” (în traducere: „Caisele moldovenești vor putrezi acasă”), în timp ce portalul Aif.md, afiliat socialiștilor, a sugerat că piețele tradiționale au fost blocate: „Поставки молдавских абрикосов на традиционные рынки фактически заблокированы” (în traducere: „Livrările de caise moldovenești către piețele tradiționale sunt de fapt blocate”).

În articole se spune că anterior caisele din Moldova erau exportate pe piețele din Federația Rusă, Belarus și Ucraina, iar în prezent prețul caiselor scade constant. Cu trimitere la datele EastFruit se spune că „prețurile medii ale caiselor scad cu circa 5 lei pentru un kg pe săptămână, de la 30 la 20 de lei. Anul trecut, caisele au început să fie comercializate mai târziu cu câteva zile, iar prețul de start a fost de 40 de lei pentru un kg și scădea mai lent”. Potrivit autorului știrii, „în sezoanele precedente, aproximativ 2-2,5 mii tone de caise moldovenești, inclusiv soiuri timpurii, au fost exportate pe piețele din Rusia, Belarus și Ucraina. În medie, livrările către țările respective au reprezentat aproximativ 40-50% din exporturile moldovenești de caise. Anul acesta, canalele respective de export au fost efectiv blocate”.

În 2022, Moldova exportă mai multe caise în Europa

Afirmațiile că Europa n-are nevoie de caisele din Moldova și că exportul acestor fructe spre Belarus și Rusia a fost blocat nu corespund adevărului. Portalul Stopfals.md a solicitat date de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Serviciul Vamal. Astfel, în anul 2022 (perioada 1 mai – 14 iulie) țara noastră a exportat circa 3.360 de tone de caise în 10 țări, inclusiv: Belarus - cca 732 de tone, România - cca 419 tone, Federația Rusă - 295 de tone, precum și alte cantități mai mici în Polonia, Germania, Letonia, Turcia etc.

În acest an, cantitatea exportată este semnificativ mai mare față de cea din 2021, pentru aceeași perioadă de referință, când s-au exportat doar 970 de tone de caise, în doar șase țări ale lumii (Austria, Ungaria, Belarus, România, Rusia și Ucraina). Reprezentanții MAIA subliniază că acest fapt denotă o diversificare a piețelor și reducerea dependenței de piețele tradiționale.

Din cauza războiului sunt dificultăți, dar nu blocaje la export

Șeful Direcției Politici în sectorul vegetal a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viaceslav Grigorița, a confirmat pentru portalul Stopfals.md că exportul produselor agroalimentare din Republica Moldova pe piețele tradiționale a fost perturbat de războiul din Ucraina, însă a negat că aceste piețe au fost blocate. „Războiul a creat dificultăți logistice și costuri suplimentare în procesul de export pe aceste piețe, care se efectuează pe trasee noi și mult mai lungi, fiind imposibil de tranzitat Ucraina în acest proces. Cu toate acestea, produsele agroalimentare autohtone sunt exportate în continuare pe piețe precum Federația Rusă, Belarus și Ucraina. Este vorba inclusiv despre cultura caisului. La fel, pe aceste piețe au fost exportate peste 70% din merele moldovenești din data de 24 februarie și până în prezent, precum și alte produse”, a declarat reprezentantul MAIA.

Informația despre prețurile din acest an la caise la fel este speculativă, or, caisele sunt mai ieftine deoarece în 2022 roada este mai bună, deci și prețurile sunt mai mici. Potrivit reprezentantului MAIA, prețul mediu al caiselor de la sfârșitul lunii mai 2021 a fost de cca 38 de lei, cu 3 lei mai mult decât în anul curent. „De fapt, indicatorii prețurilor au preponderent aceeași dinamică în timp, chiar dacă recoltele din anii precedenți au fost cu mult sub prognoza recoltei anului 2022. Pentru comparație: în 2020 recolta de caise a fost de 5,5 mii de tone, în 2021 – 8,7 mii de tone, iar în 2022 se prognozează de cca 15 mii de tone. Prețurile din anul curent sunt aproximativ la nivelul anilor precedenți, dar recolta 2022 e mult mai mare, respectiv se exportă mai mult”, declară Viaceslav Grigorița.

Importurile și exporturile, motiv de propagandă

Importurile și exporturile, motiv de propagandă
Comerțul extern, în special cel cu statele europene, este des interpretat tendențios și eronat de către sursele media cu politică editorială pro-Kremlin sau de către politicieni. În anul 2017, site-ul Izvestia.ru a publicat un articol (dezmințit de portalul Stopfals.md), în care se specula că relaţiile comerciale ale Moldovei cu Rusia s-au înrăutăţit din cauza Acordului de Asociere cu UE, fără a face trimitere la date factuale.
Un an mai târziu, președintele de atunci al țării, Igor Dodon, a postat pe Facebook un mesaj în care menționa că fructele și pomușoarele din roada nouă au fost exportate prioritar pe piața Uniunii Economice Eurasiatice, și nu pe piața UE. Datele lui Dodon erau combătute de datele oficiale, care arătau că cea mai mare cantitate de zmeură în acea perioadă era exportată în Polonia.
Kp.md a publicat în anul 2019 un articol în care se vehicula că Moldova importă tot mai puțin și mai puțin din UE, ceea ce era o dezinformare. Stopfals.md a dezmințit acest mesaj, or, datele statistice arătau că în primele două luni ale anului din perioada 2017-2019 importurile din UE au crescut.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

 

21 iulie 2022 2330

Relevant

Comments 0