Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

14 martie 2019 254
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
14 martie 2019 117
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
13 martie 2019 2009
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
13 martie 2019 119
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
11 martie 2019 261
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 185
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 314
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 637
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51
23 februarie 2019 336
FALS: Autoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani
22 februarie 2019 309
Pliant electoral PDM: promisiuni electorale versus realități
22 februarie 2019 586
Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți
19 februarie 2019 509
Stație de epurare... cu iz electoral
16 februarie 2019 726
FALS: Colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci
5 februarie 2019 737
”Invazia” imigranților: altă campanie electorală, același narativ
3 februarie 2019 261
Adevărul despre noile taxe la universitățile din Franța
30 ianuarie 2019 644
FALS: În ultimii trei ani au fost renovate circa 900 de grădinițe

Sputnik.md interpretează tendențios datele privind exportul de fructe și pomușoare

14 iulie 2018 386
Articole
Captură foto
Sursa: Sputnik.md

 La 7 iunie curent, Igor Dodon a publicat pe pagina sa de Facebook un comentariu în care afirmă că în primele cinci luni ale anului curent, în Federația Rusă au fost exportate cantități mai mari de fructe și pomușoare față de cele exportate pe piața europeană. Citându-l pe I. Dodon, portalul Sputnik.md a publicat în aceeaşi zi o știre intitulată: ”Евросоюзу не нужны молдавские фрукты и ягоды” (în traducere: ”Uniunea Europeană nu are nevoie de fructele și pomușoarele moldovenești”). Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) afirmă că această afirmaţie este speculativă, iar țări membre UE au investit în ultima perioadă tocmai în proiecte de modernizare și dezvoltare a sectorului agriculturii, în special de păstrare a fructelor și pomușoarelor.

În postarea sa pe Facebook, Igor Dodon spune ”că fructele și pomușoarele din roada nouă au fost exportate prioritar pe piața Uniunii Economice Eurasiatice în primele 5 luni ale anului curent. Conform datelor oferite de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, exportatorii din nou au ales ca piață strategică cea a Uniunii Economice Eurasiatice (cca 99%), iar Federația Rusă și Belarus sunt lideri în procurarea fructelor și pomușoarelor, cu 64,4 și respectiv 35 la sută din volumul exportat. Spre comparație - pe piața UE au fost exportate doar 0,6 la sută din volumul produselor menționate”. Preşedintele și-a atribuit sieşi meritele că produsele moldovenești se vând mai bine pe piața rusească: ”Rezultatele obținute se datorează eforturilor depuse de Președintele Republicii Moldova pentru redresarea relațiilor comerciale cu Federația Rusă. Obținerea de către Republica Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice va da un impuls suplimentar acestor tendințe de creștere a exporturilor”.

În aceeași zi, postarea lui Igor Dodon s-a transformat într-o știre a portalului Sputnik.md, în care nu a fost solicitată opinia unor experți sau a specialiştilor ANSA. Știrea de pe Sputnik.md a fost preluată și de alte portaluri pro-ruse, cum ar fi Dnestr.tv și Poly.md.

Directorul ANSA: ”Producţia pleacă acolo unde este deficit”

Într-adevăr, potrivit datelor ANSA, în primele luni ale anului curent în Federația Rusă a fost exportată o cantitate mai mare fructe și pomușoare față de cantitatea exportată în țările europene. Astfel, în Rusia au fost exportate 9732 tone de cireșe, în Belarus - 1957 tone, Letonia - 56 tone, România - 5 tone, Estonia - 25 tone (vezi infografic).

Gheorghe Gaberi, directorul ANSA, explică însă că interpretarea jurnaliștilor precum că exportul de fructe și pomușoare e mai mare în Federația Rusă pentru că ”UE nu are nevoie de ele” este una eronată, or, fructele moldovenești se duc acolo unde există un deficit. ”Acum este o cerere mai mare în Federația Rusă, fiindcă și prețurile sunt mai mari. Dar asta nu înseamnă că fructele nu își au locul în Uniunea Europeană. Și vă dau un exemplu: cea mai mare cantitate de zmeură este acum exportată în Polonia. Producţia pleacă acolo unde este deficit”, a precizat Gaberi pentru portalul Stopfals.md.


 

Directorul ANSA a specificat că donatorii europeni investesc în agricultura din Republica Moldova anume cu scopul de a avea produse calitative pentru export. ”Anul acesta noi am deschis prima fabrică de înghețare a pomușoarelor, cu o capacitate de 3 mii de tone, în satul Grădinița, raionul Căușeni, construită cu suport din Germania. E o fabrică modernă care a fost concepută anume pentru ca produsele să fie mai calitative şi competitive la export”, a precizat G. Gaberi.

 

 

Aneta Gonța: ”Concluzia că UE nu ar avea nevoie de fructele și pomușoarele noastre este nefondată”

În opinia Anetei Gonța, expertă media, deja este un trend ca unii jurnaliști să realizeze știri doar din declarațiile politicienilor postate pe rețelele de socializare: Postarea Președintelui este una mai degrabă politică. Având în vedere viziunile sale pro-estice, declarate public deschis de nenumărate ori, este o opinie care are dreptul la viață. Altceva este că jurnaliștii au transformat postarea în știre, citându-l pe Igor Dodon în calitate de sursă unică. Chiar dacă admitem că aceste cifre ar fi adevărate, jurnalistul ar trebui să prezinte explicațiile de rigoare de la experţii în domeniu”. Mai mult, prin titlul speculativ, cititorului i se impune un punct de vedere unilateral. ”Chiar dacă admitem că cifrele invocate de Igor Dodon și preluate de portalul de știri sunt adevărate, concluzia precum că UE nu ar avea nevoie de fructele și pomușoarele noastre nu este fondată. Faptul că fructele moldovenești ar fi exportate „preponderent pe piața Uniunii Economice Euroasiatice” nu înseamnă că UE nu are nevoie de ele, dar poate însemna, de exemplu, că încă nu știm cum să vindem masiv în spațiul comunitar. Astfel consumatorul de informație a fost manipulat”, a conchis Aneta Gonța.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

 

 

 

14 iulie 2018 386

Relevant

Comments 0