Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

9 iulie 2020 48
Laboratoare de arme biologice americane, inventate de laboratoarele media pro Kremlin
8 iulie 2020 647
Atacul clonelor pe Facebook – noua tehnică de clickbait, atac cibernetic și discreditare politică
5 iulie 2020 1868
FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie
30 iunie 2020 160
CRONICA DEZINFORMĂRII 7
26 iunie 2020 96
CRONICA DEZINFORMĂRII 6
25 iunie 2020 526
FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare
15 iunie 2020 640
FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!
15 iunie 2020 3531
Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova
3 iunie 2020 1123
Escrocherii 5G: căști de protecție și „stick-uri minune”, loțiune din vaselină, brâuri pentru gravide și alte „scuturi de protecție” pentru oamenii naivi și panicați
31 mai 2020 1952
Adevăr și fals în postarea premierului Chicu, dedicată „junelui” Mureșan
30 mai 2020 402
Igor Dodon (din nou) se încurcă în cifre. Cu câte instituții media se judecă președintele?
29 mai 2020 691
PĂCATUL MINCIUNII
27 mai 2020 276
FALS: Împrumutul rusesc pentru Moldova a fost blocat în contextul luptei geopolitice ruso-chinezo-americane  
25 mai 2020 624
FALS: Microcipurile implantate sub piele au legătură cu virusul COVID-19 și cu tehnologia 5G  
22 mai 2020 1349
FALS: PSRM este singurul partid care a donat subvențiile de la stat pentru lupta cu COVID-19
19 mai 2020 2352
FALS: 496.000 de copii au fost paralizați în India în urma unei campanii de vaccinare susținută de Fundația lui Bill Gates
15 mai 2020 1793
Fals: Termometrul non-contact și termoscanerul „marchează” oamenii

Sputnik.md interpretează tendențios datele privind exportul de fructe și pomușoare

14 iulie 2018 738
Articole
Captură foto
Sursa: Sputnik.md

 La 7 iunie curent, Igor Dodon a publicat pe pagina sa de Facebook un comentariu în care afirmă că în primele cinci luni ale anului curent, în Federația Rusă au fost exportate cantități mai mari de fructe și pomușoare față de cele exportate pe piața europeană. Citându-l pe I. Dodon, portalul Sputnik.md a publicat în aceeaşi zi o știre intitulată: ”Евросоюзу не нужны молдавские фрукты и ягоды” (în traducere: ”Uniunea Europeană nu are nevoie de fructele și pomușoarele moldovenești”). Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) afirmă că această afirmaţie este speculativă, iar țări membre UE au investit în ultima perioadă tocmai în proiecte de modernizare și dezvoltare a sectorului agriculturii, în special de păstrare a fructelor și pomușoarelor.

În postarea sa pe Facebook, Igor Dodon spune ”că fructele și pomușoarele din roada nouă au fost exportate prioritar pe piața Uniunii Economice Eurasiatice în primele 5 luni ale anului curent. Conform datelor oferite de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, exportatorii din nou au ales ca piață strategică cea a Uniunii Economice Eurasiatice (cca 99%), iar Federația Rusă și Belarus sunt lideri în procurarea fructelor și pomușoarelor, cu 64,4 și respectiv 35 la sută din volumul exportat. Spre comparație - pe piața UE au fost exportate doar 0,6 la sută din volumul produselor menționate”. Preşedintele și-a atribuit sieşi meritele că produsele moldovenești se vând mai bine pe piața rusească: ”Rezultatele obținute se datorează eforturilor depuse de Președintele Republicii Moldova pentru redresarea relațiilor comerciale cu Federația Rusă. Obținerea de către Republica Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice va da un impuls suplimentar acestor tendințe de creștere a exporturilor”.

În aceeași zi, postarea lui Igor Dodon s-a transformat într-o știre a portalului Sputnik.md, în care nu a fost solicitată opinia unor experți sau a specialiştilor ANSA. Știrea de pe Sputnik.md a fost preluată și de alte portaluri pro-ruse, cum ar fi Dnestr.tv și Poly.md.

Directorul ANSA: ”Producţia pleacă acolo unde este deficit”

Într-adevăr, potrivit datelor ANSA, în primele luni ale anului curent în Federația Rusă a fost exportată o cantitate mai mare fructe și pomușoare față de cantitatea exportată în țările europene. Astfel, în Rusia au fost exportate 9732 tone de cireșe, în Belarus - 1957 tone, Letonia - 56 tone, România - 5 tone, Estonia - 25 tone (vezi infografic).

Gheorghe Gaberi, directorul ANSA, explică însă că interpretarea jurnaliștilor precum că exportul de fructe și pomușoare e mai mare în Federația Rusă pentru că ”UE nu are nevoie de ele” este una eronată, or, fructele moldovenești se duc acolo unde există un deficit. ”Acum este o cerere mai mare în Federația Rusă, fiindcă și prețurile sunt mai mari. Dar asta nu înseamnă că fructele nu își au locul în Uniunea Europeană. Și vă dau un exemplu: cea mai mare cantitate de zmeură este acum exportată în Polonia. Producţia pleacă acolo unde este deficit”, a precizat Gaberi pentru portalul Stopfals.md.


 

Directorul ANSA a specificat că donatorii europeni investesc în agricultura din Republica Moldova anume cu scopul de a avea produse calitative pentru export. ”Anul acesta noi am deschis prima fabrică de înghețare a pomușoarelor, cu o capacitate de 3 mii de tone, în satul Grădinița, raionul Căușeni, construită cu suport din Germania. E o fabrică modernă care a fost concepută anume pentru ca produsele să fie mai calitative şi competitive la export”, a precizat G. Gaberi.

 

 

Aneta Gonța: ”Concluzia că UE nu ar avea nevoie de fructele și pomușoarele noastre este nefondată”

În opinia Anetei Gonța, expertă media, deja este un trend ca unii jurnaliști să realizeze știri doar din declarațiile politicienilor postate pe rețelele de socializare: Postarea Președintelui este una mai degrabă politică. Având în vedere viziunile sale pro-estice, declarate public deschis de nenumărate ori, este o opinie care are dreptul la viață. Altceva este că jurnaliștii au transformat postarea în știre, citându-l pe Igor Dodon în calitate de sursă unică. Chiar dacă admitem că aceste cifre ar fi adevărate, jurnalistul ar trebui să prezinte explicațiile de rigoare de la experţii în domeniu”. Mai mult, prin titlul speculativ, cititorului i se impune un punct de vedere unilateral. ”Chiar dacă admitem că cifrele invocate de Igor Dodon și preluate de portalul de știri sunt adevărate, concluzia precum că UE nu ar avea nevoie de fructele și pomușoarele noastre nu este fondată. Faptul că fructele moldovenești ar fi exportate „preponderent pe piața Uniunii Economice Euroasiatice” nu înseamnă că UE nu are nevoie de ele, dar poate însemna, de exemplu, că încă nu știm cum să vindem masiv în spațiul comunitar. Astfel consumatorul de informație a fost manipulat”, a conchis Aneta Gonța.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

 

 

 

14 iulie 2018 738

Relevant

Comments 0