Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

6 aprilie 2020 733
Falsurile lunii martie: Forțele americane și NATO „invadează” Europa pe timp de pandemie, hoții se dau drept medici veniți să dezinfecteze casele, iar elevii vor învăța vara din cauza Coronavirusului
3 aprilie 2020 1656
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 1131
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1476
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19
27 martie 2020 1134
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
21 martie 2020 1732
Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești
19 martie 2020 1355
FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova
16 martie 2020 5715
Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19
16 martie 2020 1985
Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate
11 martie 2020 2136
Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G
5 martie 2020 614
Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna
3 martie 2020 1419
Fals: Judecătorii au salarii de două ori mai mari decât deputații
26 februarie 2020 2243
O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale
25 februarie 2020 387
Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie
21 februarie 2020 1114
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: De la scumpirea lumânărilor în biserici cu 50% și taxe pentru moldovenii care vor merge în Europa, până la banane infectate cu virusul coronavirus
13 februarie 2020 765
Hoțul strigă prindeți hoțul, sau Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul Rjavitin pentru a face propagandă
10 februarie 2020 1071
FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

Sputnik.md interpretează tendențios datele privind exportul de fructe și pomușoare

14 iulie 2018 673
Articole
Captură foto
Sursa: Sputnik.md

 La 7 iunie curent, Igor Dodon a publicat pe pagina sa de Facebook un comentariu în care afirmă că în primele cinci luni ale anului curent, în Federația Rusă au fost exportate cantități mai mari de fructe și pomușoare față de cele exportate pe piața europeană. Citându-l pe I. Dodon, portalul Sputnik.md a publicat în aceeaşi zi o știre intitulată: ”Евросоюзу не нужны молдавские фрукты и ягоды” (în traducere: ”Uniunea Europeană nu are nevoie de fructele și pomușoarele moldovenești”). Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) afirmă că această afirmaţie este speculativă, iar țări membre UE au investit în ultima perioadă tocmai în proiecte de modernizare și dezvoltare a sectorului agriculturii, în special de păstrare a fructelor și pomușoarelor.

În postarea sa pe Facebook, Igor Dodon spune ”că fructele și pomușoarele din roada nouă au fost exportate prioritar pe piața Uniunii Economice Eurasiatice în primele 5 luni ale anului curent. Conform datelor oferite de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, exportatorii din nou au ales ca piață strategică cea a Uniunii Economice Eurasiatice (cca 99%), iar Federația Rusă și Belarus sunt lideri în procurarea fructelor și pomușoarelor, cu 64,4 și respectiv 35 la sută din volumul exportat. Spre comparație - pe piața UE au fost exportate doar 0,6 la sută din volumul produselor menționate”. Preşedintele și-a atribuit sieşi meritele că produsele moldovenești se vând mai bine pe piața rusească: ”Rezultatele obținute se datorează eforturilor depuse de Președintele Republicii Moldova pentru redresarea relațiilor comerciale cu Federația Rusă. Obținerea de către Republica Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice va da un impuls suplimentar acestor tendințe de creștere a exporturilor”.

În aceeași zi, postarea lui Igor Dodon s-a transformat într-o știre a portalului Sputnik.md, în care nu a fost solicitată opinia unor experți sau a specialiştilor ANSA. Știrea de pe Sputnik.md a fost preluată și de alte portaluri pro-ruse, cum ar fi Dnestr.tv și Poly.md.

Directorul ANSA: ”Producţia pleacă acolo unde este deficit”

Într-adevăr, potrivit datelor ANSA, în primele luni ale anului curent în Federația Rusă a fost exportată o cantitate mai mare fructe și pomușoare față de cantitatea exportată în țările europene. Astfel, în Rusia au fost exportate 9732 tone de cireșe, în Belarus - 1957 tone, Letonia - 56 tone, România - 5 tone, Estonia - 25 tone (vezi infografic).

Gheorghe Gaberi, directorul ANSA, explică însă că interpretarea jurnaliștilor precum că exportul de fructe și pomușoare e mai mare în Federația Rusă pentru că ”UE nu are nevoie de ele” este una eronată, or, fructele moldovenești se duc acolo unde există un deficit. ”Acum este o cerere mai mare în Federația Rusă, fiindcă și prețurile sunt mai mari. Dar asta nu înseamnă că fructele nu își au locul în Uniunea Europeană. Și vă dau un exemplu: cea mai mare cantitate de zmeură este acum exportată în Polonia. Producţia pleacă acolo unde este deficit”, a precizat Gaberi pentru portalul Stopfals.md.


 

Directorul ANSA a specificat că donatorii europeni investesc în agricultura din Republica Moldova anume cu scopul de a avea produse calitative pentru export. ”Anul acesta noi am deschis prima fabrică de înghețare a pomușoarelor, cu o capacitate de 3 mii de tone, în satul Grădinița, raionul Căușeni, construită cu suport din Germania. E o fabrică modernă care a fost concepută anume pentru ca produsele să fie mai calitative şi competitive la export”, a precizat G. Gaberi.

 

 

Aneta Gonța: ”Concluzia că UE nu ar avea nevoie de fructele și pomușoarele noastre este nefondată”

În opinia Anetei Gonța, expertă media, deja este un trend ca unii jurnaliști să realizeze știri doar din declarațiile politicienilor postate pe rețelele de socializare: Postarea Președintelui este una mai degrabă politică. Având în vedere viziunile sale pro-estice, declarate public deschis de nenumărate ori, este o opinie care are dreptul la viață. Altceva este că jurnaliștii au transformat postarea în știre, citându-l pe Igor Dodon în calitate de sursă unică. Chiar dacă admitem că aceste cifre ar fi adevărate, jurnalistul ar trebui să prezinte explicațiile de rigoare de la experţii în domeniu”. Mai mult, prin titlul speculativ, cititorului i se impune un punct de vedere unilateral. ”Chiar dacă admitem că cifrele invocate de Igor Dodon și preluate de portalul de știri sunt adevărate, concluzia precum că UE nu ar avea nevoie de fructele și pomușoarele noastre nu este fondată. Faptul că fructele moldovenești ar fi exportate „preponderent pe piața Uniunii Economice Euroasiatice” nu înseamnă că UE nu are nevoie de ele, dar poate însemna, de exemplu, că încă nu știm cum să vindem masiv în spațiul comunitar. Astfel consumatorul de informație a fost manipulat”, a conchis Aneta Gonța.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

 

 

 

14 iulie 2018 673

Relevant

Comments 0