Portalul care te protejează de falsuri

FALS: În Brazilia, un copil a făcut stop cardiac după ce a fost vaccinat împotriva COVID-19

24 ianuarie 2022 861
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Cu trimitere la agenția guvernamentală de știri din Rusia TASS, două site-uri din R. Moldova au anunțat că un copil de 10 ani din Brazilia a făcut stop cardiac după ce i-a fost administrat vaccinul împotriva COVID-19. Însă această informație este falsă. În realitate, fetița despre care este vorba nu a avut nicio reacție la vaccinul anti-COVID, iar medicii brazilieni au constatat că ea a leșinat din cauza unei boli congenitale.

În articolul „În Brazilia, un copil a făcut stop cardiac după ce a fost vaccinat împotriva COVID-19”, publicat la 20 ianuarie 2022 de portalul Noi.md, se afirmă că o fetiță de 10 ani a făcut stop cardiac după ce i-ar fi fost administrat vaccinul pediatric de la Pfizer împotriva noului tip de coronavirus. După resuscitare, copila și-ar fi revenit, fiind sub supravegherea medicilor. „În legătură cu acest incident, autoritățile locale au decis să oprească vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 timp de șapte zile pentru a identifica ce anume a declanșat incidentul”, se spune în articol. Același text a fost publicat și de site-ul Mamaplus.md, o platformă cu articole despre copii și părinți. Sursa primară a acestei informații a fost agenția guvernamentală de știri TASS din Federația Rusă care a făcut trimitere la un comunicat al Primăriei orașului Lencois Paulista din statul Sao Paulo din Brazilia, în știrea publicată pe 19 ianuarie cu titlul «В Бразилии у ребенка после вакцинации от ковида произошла остановка сердца» și subtitlul «Это произошло спустя 12 часов после получения инъекции детским препаратом Pfizer» (în traducere – „În Brazilia, un copil a făcut stop cardiac după vaccinarea anti-COVID. Asta s-a întâmplat peste 12 ore după injectarea preparatului Pfizer pentru copii”). A doua zi, informația a fost preluată de site-urile din Moldova. Până acum, articolul publicat de Noi.md a fost accesat de 1197 de ori, iar cel publicat de Mamaplus.md în limba română de 261 de ori, în timp ce varianta rusă a articolului de pe Mamaplus.md a fost accesat de 1114 de ori.

Colaj: Stopfals.md

Leșinul a fost provocat de o boală congenitală

Într-adevăr, pe 19 ianuarie, într-un comunicat de presă publicat de primăria orașului Lencois Paulista se spune că „la aproximativ 12 ore de la vaccinare, un copil a avut modificări ale ritmului cardiac și a leșinat, potrivit declarațiilor tatălui. Copilul a fost dus într-un spital privat pentru îngrijiri profesionale, unde a fost resuscitat. După ce a fost stabilizat, minorul a fost transferat la Spitalul Unimed din Botucatu, unde rămâne sub observație”. Însă medicii brazilieni au constatat că leșinul fetiței de 10 ani nu are nicio legătură cu vaccinul anti-Covid. De fapt, ea suferă de o boală rară, de care nici familia nu a știut până la acel moment. În după-amiaza de 20 ianuarie, Centrul de Supraveghere Epidemiologică al Departamentului de Stat al Sănătății din Sao Paulo a anunțat că fetița nu a avut nicio reacție la vaccinul pediatric Pfizer: „Nu există o relație de cauzalitate între vaccinare și tabloul clinic prezentat. Este concluzia a 10 specialiști care au menționat că minora are o boală congenitală rară, necunoscută până atunci de familie, și care a declanșat starea clinică”. Departamentul de Stat al Sănătății din Sao Paulo a mai precizat că toate vaccinurile aprobate în această țară sunt sigure și eficiente.  

Portalul brazilian de verificare a faptelor Aos Fatos anunță că începând cu 16 decembrie, de când în Brazilia a fost autorizată imunizarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani cu vaccinul Pfizer, postările cu afirmații false despre vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 s-au intensificat, fiind promovate inclusiv de unii politicieni.

Site-urile nu au venit cu actualizări

Sursele media care au preluat articolul agenției TASS nu au verificat informația la momentul publicării, dar nu și-au actualizat știrile nici ulterior, când autoritățile braziliene au anunțat că incidentul n-are nicio legătură cu vaccinarea împotriva noului coronavirus. Astfel, aceste site-uri au dezinformat și au indus ideea falsă că vaccinarea copiilor ar fi periculoasă.

Menționăm că site-ul Noi.md a mai publicat articole în care sunt discreditate vaccinurile împotriva COVID-19.

Vaccinul Pfizer blamat de sursele media pro-Kremlin

Articolul publicat de Tass.ru a fost preluat rapid de zeci de site-uri din Rusia sau de limba rusă din alte țări, preponderent cu politică editorială pro-Kremlin. Unele site-uri au afirmat că pacientul ar fi un băiat, pe când incidentul s-a întâmplat cu o fetiță de 10 ani. Lenta.ru a tirat «У десятилетнего мальчика остановилось сердце после вакцинации Pfizer» (în traducere: „Inima unui băiat de 10 ani s-a oprit după ce a fost vaccinat cu Pfizer”). Articole similare au publicat și alte surse media: Ren.tv, Korrespondent.net, Echo.msk.ru, Kp.ua, Runews24.ru, News.rambler.ru etc.

Agenția guvernamentală de știri TASS are zeci de birouri în regiunile Rusiei, 63 de reprezentanțe în 60 de țări ale lumii. Directorul general al agenției Serghei Mihailov a fost inclus în 2016, împreună cu încă 16 șefi de instituții media propagandistice din Rusia, în lista sancțiunilor individuale ale Ucrainei.

În R. Moldova, imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta de 12 ani și mai mult a început în noiembrie 2021. La nivel global, sunt aprobate două vaccinuri pentru imunizarea copiilor împotriva COVID-19 – Pfizer și Moderna. În prezent, în Republica Moldova este disponibil vaccinul Pfizer.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

 

24 ianuarie 2022 861

Relevant

Comments 0