Falsuri recente
S-au scurs aproximativ șase luni de când Federația Rusă a atacat Ucraina, începând un război agresiv și nejustificat. Este un război armat, când sunt uciși oameni nevinovați, sunt bombardate sate, orașe, spitale și grădinițe de copii, dar și un război informațional, când sursele media propagandistice transmit dezinformări și speculații pentru a justifica agresiunea militară. Din februarie până în prezent sursele de propagandă au insistat pe aceleași mesaje că Rusia „a fost nevoită” să atace Ucraina și că urmărește scopul „denazificării” țării vecine, iar când s-au convins că tot mai puțini oameni le dau crezare, au inventat altele. Cu toate că jurnaliștii verificatori de fapte au dezmințit aceste și alte falsuri, unii oameni continuă să le creadă. În Republica Moldova, anumiți politicieni, unii preoți, dar și alte persoane continuă să distribuie narative propagandistice, susținând, de fapt, războiul și atrocitățile din Ucraina.
FALS: Prin Ucraina, Rusia luptă cu NATO
Un mesaj răspândit de sursele propagandistice pro-Kremlin în toate cele șase luni de război este că Rusia „a fost nevoită” să atace Ucraina, iar NATO a împins Ucraina în acest conflict. Propagandiștii afirmă că, de fapt, prin Ucraina, Rusia luptă cu NATO. În realitate, nimeni nu a provocat Rusia să înceapă războiul împotriva Ucrainei, scopurile Rusiei sunt foarte clare, și anume să anexeze unele teritorii ale Ucrainei, Occidentul și NATO nu sunt parte a războiului, însă oferă Ucrainei ajutor pentru a se apăra de agresiunea rusească.
Narativul propagandistic despre implicarea NATO în războiul din Ucraina a dat frâu liber imaginației mai multor promotori ai falsurilor de la noi. Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a răspândit pe canalul său de Telegram falsuri evidente că atacurile din localitățile ucrainene Bucea sau Mariopol ar fi fost înscenate de ucraineni pentru a cere mai mult armament de la NATO. Odnostalco nu ratează ocazia de a acuza NATO că ar sta în spatele destabilizării situației în regiune. Mesaje similare au fost transmise și de alți deputați și consilieri socialiști, iar fostul politician Iurie Roșca a propagat mesajul că Ucraina ar fi încurajată de NATO să se manifeste împotriva Rusiei.
Și preotul Ioan Grigoraș de la Cotova, Drochia, acuză blocul NATO de tot ce se întâmplă în Ucraina. „Dacă Ucraina era ortodoxă, de ce trebuia să ceară că vrea în NATO?”, întreabă preotul, în emisiunea de pe 20 martie, difuzată în direct și publicată pe canalul de YouTube al postului de televiziune Drochia TV, înregistrare ștearsă ulterior după mediatizarea cazului de către portalul Stopfals.md.
FALS: În laboratoarele din Ucraina se pregăteau arme biologice
Un alt mesaj fals, promovat intens de propaganda rusă este cel al presupuselor laboratoare biologice americane/occidentale. De fapt, este un narativ mai vechi, rostogolit de presa pro-Kremlin încă din anul 2014 și nu doar în raport cu Ucraina, dar și Moldova sau Georgia. Portalul Stopfals.md a demontat mai multe falsuri despre laboratoare secrete și testarea armelor biologice în Republica Moldova, amenințări cu boli care ar fi aduse din Europa occidentală etc. Georgia și Ucraina la fel au fost acuzate de propaganda rusă că testează sau produc arme biologice cu susținerea americanilor. Nu există nicio dovadă credibilă pentru aceste afirmații. După începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că SUA ar deține pe teritoriul Ucrainei laboratoare de arme biologice, unde se „dezvoltă agenți patogeni”, iar aceste laboratoare vor scăpa de sub control.
Mesajele despre presupusul pericol biologic din partea Ucrainei a fost promovat intens de site-urile Mejdurecie.md, Vedomosti.md, TV6.md, Ntv.md care au distorsionat declarațiile unor oficiali americani.
FALS: Se vrea excluderea limbii ruse și exterminarea popoarelor cu origini slave
O altă narațiune folosită de sursele pro-Kremlin este pretinsa rusofobie a ucrainenilor, iar atacurile militare ale Rusiei urmăresc protejarea vorbitorilor de limbă rusă care sunt discriminați în Ucraina. Este un argument în totalitate fals, iar țintele militarilor ruși sunt inclusiv orașe cu populația majoritară rusă.
Reamintim că în martie 2022, și Ambasada Federației Ruse la Chișinău a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj similar, prin care cetățenii ruși erau îndemnați să se adreseze Ambasadei, în condițiile în care apar „tot mai multe cazuri de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură”, în contextul războiului din Ucraina. La scurt timp, au fost postate mai multe comentarii ale cetățenilor ruși sau vorbitori de limbă rusă care confirmă că în Moldova nu sunt discriminați.
Presupusa discriminare a rușilor sau a excluderii limbii ruse, ba chiar „dorința Occidentului de a extermina popoarelor cu origini slave” este unul din narativele preferate de sursele media pro-Kremlin, dar și de unele persoane politice. Presupusul „atac al Occidentului asupra popoarelor slave” a fost invocat și de Serghei Toma, președintele Partidului Oamenilor Muncii (POM) din R. Moldova.
A fost catalogată ca „atac asupra a tot ce este rusesc” și adoptarea recentă de către Parlamentul Republicii Moldova a unor modificări legislative în scopul consolidării securității informaționale, prin care se interzice retransmiterea programelor informative și informativ-analitice „din alte țări decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră”. „Moldova încearcă acum să anuleze, la fel ca în Ucraina, tot ce e rusesc”, a declarat ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov, ceea ce o dezinformare.
Propaganda de la frontieră
Locuitorii din Ucraina la fel sunt victime ale propagandei Kremlinului. Jurnalista din Odesa Oxana Podnebesnaia spune că mesajele propagandistice sunt distribuite chiar dacă în Ucraina a fost interzisă retransmiterea posturilor rusești de televiziune. „Oamenii ascultă propaganda rusă la televiziunea prin satelit, în special în sudul regiunii, precum raionul Bolhrad. Am constatat că în localitățile ucrainene aproape de regiunea transnistreană se retransmit aceste posturi tv și cu cât aceste sate sunt mai apropiate, cu atât mai mulți oameni cred în propagandă. De exemplu, în satul Cuciurgan, lângă regiunea transnistreană, mulți oameni „se informează” de la televiziuni rusești și de pe canale de telegram. Acolo sunt distribuite falsuri că Ucraina singură se bombardează”.
Lilia Zaharia
Relevant
Comments 0