Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: În R. Moldova a sosit șeful Comitetului Militar al NATO, Robert Bauer

22 februarie 2024 1453
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Mai multe surse din Republica Moldova promovează informația că preşedintele Comitetului Militar al NATO, Robert Bauer, ar fi sosit la Chişinău. Politicieni, site-uri şi canale de Telegram au scris că vizita „uliului de la NATO nu prevesteşte nimic bun” (în original: «НАТОвского ястреба не сулит ничего хорошего»). Surse din cadrul Ministerului Apărării al R. Moldova au precizat că în realitate este vorba despre vizita amiralului Stuart B. Munsch, care a sosit cu ocazia deschiderii exerciţiului „Regex 2024”.

Ştirea despre vizita care ar fi întreprinsă în Republica Moldova de preşedintele Comitetului Militar al NATO, Robert Bauer, a apărut în mai multe resurse media, inclusiv pe portalul Gagauznews, blocat în R. Moldova pentru promovare de informații ce incită la ură și război. La 20 februarie, pe pagina sa de Facebook şi pe canalul de Telegram Gagauznews  anunţa că „motivele oficiale ale vizitei sunt «ambalate» foarte drăguţ (a sosit să admire floricele)” (în original: «официальные причины визита звучат очень «розово» (приехал полюбоваться цветочками)»), „în contextul alegerilor din Rusia ar putea fi puse la cale orice provocări, inclusiv dintre cele mai mişeleşti” (în original: «выборы в России, под которые следует ожидать любых, в том числе и самых подлых провокаций»), iar vizita „nu prevesteşte nimic bun pentru moldovenii simpli” (în original: «не сулит ничего хорошего простым гражданам Молдовы»).

Știrea a fost distribuită și de unii politicieni, inclusiv de către deputatul socialist Bogdan Țîrdea și membrul Partidului „Renaștere-Возрождение”, Iurii Vitneanschi.

Informații despre vizita amiralului Robert Bauer au fost publicate pe mai multe canale de Telegram. Publicația a fost distribuită și de niște canale mai puțin cunoscute, precum şi de unele persoane pe Facebook.

Cine și cu ce scop a sosit, totuşi, în Republica Moldova

Pe 16 februarie, pe site-ul Ministerului Apărării a fost plasată știrea care anunța că în R. Moldova se va desfășura în premieră exercițiul „Regex 2024”, acesta fiind organizat în perioada 19 februarie – 1 martie.

Pe 19 februarie a fost publicată știrea care informa că pentru a participa la deschiderea exercițiului la Chișinău a sosit amiralul Stuart B. Munsch, comandantul Comandamentului Forțe Întrunite ale NATO de la Napoli. În exercițiu au fost implicați cca 50 de militari din Georgia, Armenia, Bosnia şi Herțegovina, Azerbaidjan, Uzbekistan, Egipt, Iordania, Regatul Bahrein, Maroc, Kazahstan, Pakistan, Tunisia, Malta şi Uniunea Africană.

Am luat legătura şi cu Ala Diaconu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării. Ea a menţionat că ştirile despre sosirea lui Robert Bauer sunt false. Cei care distribuie informațiile în cauză folosesc fotografiile realizate în timpul vizitei anterioare în R. Moldova, întreprinse de Robert Bauer în 2023. Informația despre exercițiul „Regex 2024” a fost una publică, iar desfășurarea activității a fost anunțată din timp.

Falsuri despre Robert Bauer au apărut în Moldova și anterior

Pe 15 mai 2023, amiralul Robert Bauer s-a aflat în Republica Moldova cu o vizită oficială de două zile. După vizita sa au început să fie răspândite falsuri cu afirmaţia că NATO ar construi o bază militară în Moldova, iar amiralul ar fi sosit să inspecteze personal construcția. Subiectul privind edificarea unei baze NATO a început să fie promovat activ odată cu declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Naraţiunea în cauză este răspândită în special de sursele pro-Kremlin. Atunci portalul Stopfals.md a scris că reprezentanţii NATO și ai Ministerului Apărării al R. Moldova au infirmat existența unor planuri de construcţie a unei baze militare.

 

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

22 februarie 2024 1453

Relevant

Comments 0