Falsuri recente
Portalurile cu politică editorială pro-Kremlin Sputnik.md și Gagauznews.md vor fi blocate. Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a emis, la 26 februarie curent, un ordin ce prevede blocarea a două surse cu conținut online, promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență.
Actualizare ora 11.30: Site-urile Sputnik.md, Gagauznews.md și Vkurse.md sunt deja blocate și nu mai pot fi accesate.
Ordinul emis de SIS are un caracter obligatoriu și a fost transmis Registratorului național al domeniului de nivel superior „md” și furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice, pentru a bloca imediat, în condițiile legii, accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele menționate.
De asemenea, la 25 februarie 2022, a cerut și blocarea site-ului Vkurse.md, motivând că distribuie pe teritoriul Republicii Moldova informații de proveniență externă, la bază fiind materialele difuzate de agențiile de presă din exteriorul țării care justifică agresiunea militară contra puterii legal alese din Ucraina.
Propagandă și dezinformare
Amintim că Agenția Sputnik publică frecvent dezinformări și speculații, în care sunt preluate diferite narative propagandistice îndreptate, pe de o parte, spre distorsionarea sau exagerarea realităților din Uniunea Europeană, SUA sau România, discreditarea NATO și a Occidentului în general, iar pe de altă parte, spre accentuarea și promovarea imaginii Rusiei și a lui Vladimir Putin. Studiile internaționale prezintă agenția ca una din cele mai influente instituții propagandistice pro-Kremlin, iar pe portalul european Euvesusdisinfo.eu sunt analizate și dezmințite zeci de articole publicate de redacțiile Sputnik din mai multe țări.
Aceeași politică editorială o are și portalul Sputnik.md (cu extensie și pentru România) care este parte a rețelei de peste 30 de site-uri similare, create și finanțate de guvernul rus. Rapoartele de monitorizare ale organizațiilor naționale constată că Sputnik.md este o platformă unde se publică frecvent manipulări și dezinformări, inclusiv în timpul reflectării alegerilor.
Amintim că în luna aprilie 2020, după instituirea stării de urgență în contextul pandemiei de Coronavirus (COVID-19), Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a cerut blocarea a 54 de site-uri pe motiv că publică știri false. Într-un răspuns oferit portalului Stopfals.md, SIS anunța atunci că toate site-urile vizate sunt găzduite pe platforme din afara R. Moldova și sunt înregistrate pe nume fictive.
Lilia Zaharia
Stopfals.md
Relevant
Comments 0