Falsuri recente
La 25 aprilie 2022, mai multe surse cu politică editorială pro-Kremlin au publicat un articol în care este citat politologul rus Serghei Markov, un apropiat al Putin, în care se afirmă că armata română ar fi deja dislocată pe teritoriul Republicii Moldova și că „România, cu sprijinul NATO și cu participarea armatei ucrainene, intenționează să pună mâna pe Transnistria”. Ministerul Apărării din Moldova a calificat aceste informații ca fiind false, menționând că pe teritoriul Republicii Moldova nu există militari români.
Textul publicat inițial de portalul cu politică editorială pro-Kremlin, Pravda.ru afirmă chiar din titlu despre posibilul „atac”: „Политолог Марков: в ближайшее время должна начаться атака на Приднестровье” (în traducere): „Politologul Markov: un atac asupra regiunii transnistrene ar trebui să înceapă în curând”. În textul în care este citat politologul rus Serghei Markov se menționează că „România, cu sprijinul NATO și cu participarea armatei ucrainene, intenționează să pună mâna pe Transnistria și să efectueze represiuni politice masive împotriva tuturor susținătorilor Rusiei. Acest lucru va pune Rusia într-o poziție foarte dificilă. După operațiunea militară, România plănuiește să anexeze Moldova”. De asemenea, fără a face trimitere la vreo sursă oficială, în text se afirmă că pe teritoriul Republicii Moldova este dislocată armata română.
La scurt timp, informația a fost preluată și de alte surse media cu politică editorială pro-Kremlin precum: Svpressa.ru, Runews24.ru, Argumenti.mirtesen.ru etc.
Ministerul Apărării al Republicii Moldova neagă aceste afirmații. Alla Diaconu, ofițeră de presă de la MA a declarat pentru portalul Stopfals.md că informația apărută în acest articol este falsă: „În Moldova nu se află armata română. Pe teritoriul RM nu se desfășoară exerciții și instruiri cu implicarea militarilor români sau ai altor state”.
Și Ministerul Apărării Naționale din România neagă informația că armata română ar fi dislocată în Republica Moldova. Într-un răspuns oficial oferit portalului Stopfals.md se menționează că: „În perioada curentă, niciun militar al Armatei României nu participă în Republica Moldova la exerciții, activități de instruire în comun sau alte activități de cooperare cu militari din Republica Moldova”.
Provocări pentru a induce panica
Portalul Stopfals.md amintește că declarațiile lui Markov vin în contextul în care la 24 aprilie 2022 au avut loc explozii la așa-zisul „minister al securităţii” de la Tiraspol. Biroul politici de reintegrare a emis un comunicat de presă în aceeași zi în care se menționează că „obiectivul urmărit de incident ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale”.
La rândul său, Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a emis un comunicat de presă în care, de asemenea, califică exploziile de la Tiraspol drept provocări (în traducere): „Este evident că acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB (n.r: Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse) pentru a insufla panică și sentimentul anti-ucrainean. Potrivit autorilor, ei ar trebui să justifice războiul de pe teritoriul Ucrainei sau să implice regiunea transnistreană în ostilități, fie ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, fie ca teritoriu din care trupele ruse pot efectua atacuri asupra teritoriului ucrainean”.
Iulian Groza, director executiv la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, numit recent membru al Consiliului Suprem de Securitate, consideră că, de fapt, serviciile speciale ruse care operează ca la ele acasă în regiunea transnistreană, vor să destabilizeze situația în regiune. „Obiectivul principal ar fi să sustragă atenția forțelor militare ucrainene, încercând să le determine să-și disperseze activitatea din zonele active de luptă. Mai mult, aceste provocări nu sunt în interesul Ucrainei, Republicii Moldova și regimului separatist de la Tiraspol”, conchide expertul.
Deputat socialist acuză „forțe globaliste”
Deputatul Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi, a declarat în emisiunea „Spațiul public” din 25 aprilie 2022 de la postul public Radio Moldova că exploziile de la Tiraspol sunt niște provocări ale „forțelor globaliste care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova” (min 23).
Cine este Serghei Markov?
Politologul Serghei Markov este un apropiat al lui Vladimir Putin. A fost deputat în Duma de Stat a Federației Ruse din partea Partidului „Rusia Unită”. În anul 2012, a fost persoană de încredere a candidatului la președinția Federației Ruse, Vladimir Putin, care pe atunci deținea funcția de premier al FR. Anterior, Markov a fost declarat persona non-grata în Estonia, fiind acuzat că a organizat atacuri cibernetice asupra instituțiilor guvernamentale din această țară baltică și în Ucraina pentru că împreună cu alți deputați ai Radei Supreme au încercat să organizeze o demonstrație la Kiev.
„Pravda” care transmite minciuni
Pravda.ru, publicația care a mediatizat declarația lui Markov este un portal din Rusia, înregistrat de așa-numitul Roskomnadzor – Serviciul Federal de Supraveghere a Comunicațiilor, Tehnologiei Informației și Mass-Media. Este o platformă online cu politică editorială pro-Kremlin, majoritatea materialelor publicate denigrând Occidentul și Ucraina. Pe site este o rubrică specială intitulată „Fosta URSS”.
Lilia Zaharia
Stopfals.md
Relevant
Comments 0