Portalul care te protejează de falsuri

FALS: În școlile din Chișinău se pregătesc mai multe atentate

12 decembrie 2023 1549
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Mai multe mesaje cu dezinformări privind posibile atentate care se pregătesc în școlile din Chișinău au fost lansate, la finalul săptămânii trecute, pe cel puțin trei canale de Telegram, unul dintre care este al deputatului socialist Bogdan Țîrdea. Mesajele aveau scopul de a crea panică în societate, iar autoritățile susțin că aceleași dezinformări au apărut anterior pe rețelele de socializare din Federația Rusă. „O persoană anonimă, probabil un elev, a promis să înceapă să împuște într-una dintre școlile din Chișinău în această luni”, se arată într-un mesaj în limba rusă de pe canalul de Telegram „Бельцы 24” (citat original: Анонимный человек, вероятно, школьник, обещает уже в этот понедельник устроить стрельбу в одной из столичных школ).

Mesajele de acest fel au fost postate în limbile română și rusă. „Așteaptă, în curând vă vom elibera sufletele păcătoase”, se arată într-un alt mesaj în care un tânăr ține un pistol în mână.

Anunțurile apărute pe canalul de Telegram „Бельцы 24”

Deputat intrat în hora dezinformării

Înainte de a ajunge pe canalul „Бельцы 24” și cel al deputatului Bogdan Țîrdea, mesajele au apărut pentru prima dată pe canalul „Кишинев game”, care a fost șters la scurt timp, după care a apărut din nou și a început să publice mesaje similare.

Socialistul Bogdan Țîrdea distribuie periodic falsuri pe canalul său de Telegram, deputatul fiind protagonistul mai multor articole Stopfals.md (câteva dintre ele aici, aici, aici și aici)

Mesajele de pe cele trei canale au adunat, în total, zeci de mii de afișări, sute de reacții și cel puțin câteva zeci de comentarii de la utilizatorii rețelei de socializare.

Ce spun autoritățile

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și Poliția au intervenit rapid cu îndemnuri la păstrarea calmului, afirmând că „mai multe informații false au fost distribuite pe un canal de Telegram anonim, unde au fost plasate amenințări cu atacuri armate la adresa mai multor instituții de învățământ din capitală”.

SIS și Poliția au calificat aceste acțiuni drept „un atac hibrid, menit să debusoleze cetățenii și să creeze panică în societate”. De asemenea, SIS a precizat că „fotografiile și materialele distribuite în spațiul informațional nu sunt actuale și au fost preluate de pe rețele de socializare rusești”. Cei care au publicat mesajele pe canalele de Telegram au lansat și un ghid care oferea instrucţiuni abonaților despre organizarea atacului asupra unei şcoli.

Şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii (INI), Arcadie Catlabuga, a declarat pentru TVR Moldova că toate înregistrările și fotografiile au fost preluate din alte reţele care au fost anterior răspândite pe teritoriul Federaţiei Ruse. „Anumite imagini cu arme care sunt demonstrate acolo… sunt arme pneumatice sau arme jucării. Da, avem indicii că autorii acestei postări, persoanele care au creat canalul de Telegram s-ar afla în Federaţia Rusă, dar iarăşi, sunt nişte presupuneri, nu avem probe”.

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a dat asigurări că activitatea școlară nu este perturbată și că procesul educațional se desfășoară în parametrii normali, după mesajele false privind posibile atacuri sau atentate în școlile din Chișinău. „Îndemnăm părinții, cadrele didactice și elevii să își păstreze calmul și vigilența și să nu admită periclitarea procesului de studii”, menționează MEC. De asemenea, astfel de dezinformări au continuat pe Telegram, printre acestea fiind și mesaje anonime care anunțau atacuri la mai multe licee din Chișinău, în special cu predare în limba rusă.

Precedente în Rusia și SUA

Astfel de mesaje privind posibile atacuri în școlile din Chișinău au fost lansate după ce, pe 7 decembrie, o fată de 14 ani din Rusia a împușcat mortal un coleg de clasă și a rănit cinci persoane înainte de a se sinucide, joia trecută, într-o școală secundară din orașul rus Briansk.

Rusia și-a înăsprit legile deja stricte privind deținerea de arme în urma unei serii de împușcături în școli între 2019 și 2021. În orașul Ijevsk (vestul Rusiei), în septembrie anul trecut, un bărbat înarmat a ucis 18 persoane la o școală. În 2021, un atacator de 19 ani a ucis nouă persoane într-o școală din Kazan, iar în același an, un adolescent a ucis șase persoane la o universitate din orașul Perm.

Astfel de incidente cu atacuri în școli își au originea în masacrul de la Liceul Columbine din SUA, atunci când, pe 24 aprilie 1999, doi elevi au comis un atac armat care s-a soldat cu moartea a 12 elevi și a unui profesor și rănirea a alți 24 de elevi. Acest episod a creat ulterior replici în toată lumea și a fost denumit „mișcarea Columbine”, considerată de factură teroristă.

Mesaje similare au fost lansate imediat după începerea invaziei ruse în Ucraina în regiunea transnistreană cu scopul de a stârni panică. În martie 2022, mai multe mesaje anonime anunțau pretinse atentate cu bombă la mai multe școli din Transnistria, în care se cerea eliberarea regiunii transnistrene de „ocupația rusească”.

 

Mădălin Necșuțu,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
12 decembrie 2023 1549

Relevant

Comments 0