Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: În şcolile din Moldova sunt scoase din uz noţiunile de „mamă” şi „tată”

26 ianuarie 2023 2266
Articole, Gândește critic!
Cover

Unele site-uri au publicat un text în care se spune că în şcolile din Moldova ar fi scoase din uz noțiunile de „mamă” şi „tată”, acestea fiind înlocuite cu „părinte 1, părinte 2”, lucru care ar avea legătură cu promovarea LBGT. Informaţia respectivă a fost preluată de pe canalul de Telegram al lui Bogdan Țîrdea, deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Este vorba despre o solicitare privind achiziționarea biletelor pentru odihna copiilor în taberele de vară, solicitare care a fost elaborată în unul din liceele din Chișinău. Reprezentanții instituției ne-au răspuns că afirmațiile sunt mincinoase.

Țârdea semnalează „o nouă lovitură asupra familiei tradiționale”

Informațiile despre așa numitele „noutăți din instituțiile educaționale” le-am surprins pe Facebook, pe pagina publicației „Комсомольская правда” Kp.md. În material lipseşte sursa acestor informaţii. Prin textul care însoţeşte poza („Новые стихи: Родитель 1 моет раму” / în traducere: „Poezie în versiune nouă: Părintele 1 stală rama”) şi concluzia de la finalul articolului („Интересный выбор терминов в православной стране. А почему нет? Церковь молчит, общественность тоже. Хорошие времена, зачем возмущаться?” / în traducere: „Interesantă terminologie într-o ţară ortodoxă. De ce nu? Biserica tace, la fel face şi societatea. Păi, dacă avem vremuri bune, de ce ne-am revolta?”), redacţia promovează un narativ fals despre nişte schimbări în sistemul de învăţământ care ar fi impuse de partidul aflat la guvernare.

Captură de pe site-ul Kp.md. Nici autorul, nici sursa nu sunt indicate.

Toată informaţia, în afară de titlu, a fost preluată de pe canalul de Telegram al lui Bogdan Țîrdea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului Comuniştilor și Socialiștlor. Pe canalul deputatului, la fel, nu este indicat de unde au fost obținute informațiile respective.

În titlul materialului publicat de Kp.md – „Părintele 1, părintele 2 și eu – o familie prietenoasă. În școlile din Moldova nu sunt folosite cuvintele ”mama” și ”tată”, este utilizat pluralul – „în școlile din Moldova”, în textul proprius-zis se spune despre „școlile din Chișinău”, după care e scris că este vorba despre un singur liceu din Chișinău – Liceul „Liviu Deleanu”. Acolo părinților le-ar fi fost distribuite formulare pentru achiziționarea biletelor pentru odihna copiilor în taberele de vară. În formulare au fost specificate, inclusiv, următoarele: „Date de contact, părinte (I)” și „Date de contact, părinte (II)”.

 

(Poza formularului transmis părinților. Sursa: canalul de Telegram al lui Bogdan Țîrdea)

Se spune că formularul ar avea legătură cu adoptarea Convenției de la Istanbul, după ratificarea căreia în „școlile și liceele din Moldova au început să fie scoase din uz noţiunile de „mamă” şi „tată”, fiind promovată în acest mod agenda LGBT”. În text nu este specificat cum autorul a ajuns la o astfel de concluzie.


„Новый удар по традиционной семье! Директора столичных лицеев отправляют родителям странные бланки заявлений” (în traducere – „O nouă lovitură asupra familiei tradiționale! Directorii liceelor din capitală expediază părinților niște formulare ciudate”) – a titrat un alt site care promovează socialiștii, Actualitati.md. În articol, la fel, este utilizat pluralul („directorii liceelor din capitală”).

Aceeași informație a fost distribuită de Vladimir Odnostalco, un alt deputat-socialist.

 (Captură de ecran de pe site-ul Actualitati.md)

Administraţia liceului: „Sunt nişte minciuni”

Am luat legătura cu administraţia Liceului „Liviu Deleanu” din Chișinău. Potrivit vice-directoarei Irinei Baran, care a și elaborat formularul cu pricina, instituția nu scoate din uz noțiunile de „mamă” și „tată”, la fel, nu există niciun fel de promovare a LBGT. Opțiunea respectivă din formular a fost dictată de intenția de a nu discredita familiile monoparentale. „Acest caz a fost transformat într-un fals. Formularul l-am elaborat eu pentru că odihna copiilor în tabăra de vară ține de atribuțiile mele. Este un formular standard, dar am adăugat sintagma „informații de contact”. Mulți părinți ne-au solicitat informații despre tabără, iată de ce am decis, din proprie inițiativă, să colectăm din timp datele de contact, indicând în formularul de anchetă „Date de contact, părinte (I)” și „Date de contact, părinte (II)”, având în vedere informațiile de contact de bază și cele adiționale, adică un număr de telefon de bază și încă unul, pentru orice eventualitate. Nu am precizat „mama” sau „tata” pentru a evita să atragem atenția asupra familiilor monoparentale și pentru a nu discredita pe cineva. Nimeni dintre părinți nu ne-a adresat vreo plângere. Este o minciună că n-am folosi în liceu noțiunile de „mamă” și „tată” sau că le-am interzice. Păcat că se fac tentative de a politiza orice subiect și de a-l transforma nefondat într-o minciună”, ne-a spus Irina Baran.

Activiștii și adepții Partidului Socialiștilor au speculat și anterior la tema LBGT. În noiembrie anul trecut, unii politicieni, în particular ex-Președintele Moldovei Igor Dodon, tirajau informații false, potrivit cărora actualul Guvern ar intenționa să distrugă familia și credința, implementând în școli un proiect ce ține de promovarea drepturilor copiilor LBGT. Atunci a fost vorba despre campania „Copiii LBGT în școala ta”, promovată pe Internet de Centrul de informații GENDERDOC-M cu scopul de a preveni bulling-ul în școli, autoritățile neavând de fapt nicio implicare. Campania a fost desfășurată în exclusivitate pe rețelele sociale.

 

Constantin Hairetdinov,

Stopfals.md

 

La acelaşi subiect:

Un deceniu de la semnarea Convenției de la Istanbul: între minciună și adevăr 

 

 

 

26 ianuarie 2023 2266

Relevant

Comments 0