Falsuri recente
În ziua scrutinului parlamentar din 11 iulie, mai multe surse media afiliate Partidului socialiștilor au publicat articole în care au afirmat că cetățenilor moldoveni care au votat în orașul Frankfurt pe Main din Germania li s-au oferit câte 50 de euro, cu aluzia că așa a fost la alegerile prezidențiale din 2020. Site-urile au făcut referire la un filmuleț video care a surprins o discuție între niște bărbați, iar unul dintre ei ar fi pomenit de acei „50 de euro”. Autorii articolelor nu au contactat sursa primară pentru a concretiza în ce context s-a vorbit despre bani. Unul din bărbații care apare în acel video a negat cele relatate de portalurile afiliate politic, declarând pentru portalul Stopfals.md că a văzut cum vin foarte mulți alegători dis-de-dimineață spre secția de votare și i-a spus unui alt bărbat că acuși vor apărea știri că acestora li se dă câte 50 de euro. Informația a fost dezmințită și de autoarea filmulețului.
Pe 11 iulie, Natalia Mîrzenco, moldoveancă stabilită în Frankfurt, Germania, a publicat pe pagina sa de Facebook câteva poze și un filmuleț video pentru a reflecta atmosfera de la secția de votare. „Secția de votare din Frankfurt, ora 5.20 dimineața, dar „lumea noastră” nu doarme. Hai la vot! P. S. Ora 8.20... votat”, a scris Natalia. În aceeași postare, ea a publicat un video, în care, între altele, este surprinsă discuția dintre doi bărbați, unul dintre ei spune „ne dă câte 50 de euro”, iar celălalt râde.
Falsul a fost publicat inițial pe un canal de Telegram...
La scurt timp după ce a fost publicat filmulețul pe pagina de Facebook, imaginile au fost preluate și distribuite pe canalul anonim de Telegram „Radar Politic”, cu următorul mesaj: „Diaspora deșteptată votează! Natalia Mirzenco din Frankfurt a postat un video pe pagina ei de Facebook și fără ca să vrea, a surprins discuția dată despre cum cineva oferă moldovenilor de acolo câte 50 de EURO pentru un vot”. Până la data de 14 iulie, video a acumulat peste 14 mii de vizualizări.
Ulterior, postarea de pe acest canal de Telegram a fost redistribuită de alte trei canale de Telegram, inclusiv de către deputatul socialist Bogdan Țîrdea.
De notat că canalul anonim de Telegram „Radar Politic” publică frecvent falsuri și diferite speculații, îndreptate în special împotriva Maiei Sandu și a altor oponenți ai PSRM.
.... apoi diseminat în mass-media controlată politic
La scurt timp, filmulețul a fost preluat și de presa afiliată socialiștilor în diferite articole speculative și tendențioase. Astfel, Ntv.md – site-ul postului de televiziune NTV Moldova, deținut de deputatul socialist Corneliu Furculiță, a titrat: „Discuții la o secție de vot din Frankfurt: „Poate ne vor da 50 de EURO, la prezidențiale ne-au dat” (VIDEO)”. Cu referire la postarea Nataliei Mîrzenco, în text se spune că „tânăra a surprins discuția dintre conaționali de-ai noștri, care povesteau cum cineva oferă moldovenilor de acolo câte 50 de euro pentru un vot. «Poate ne vor da 50 de EURO, la prezidențiale ne-au dat»”.
Site-ul Kp.md a afirmat că: «Может, дадут по 50 евро, на президентских выборах давали»: скандальное видео, как голосует молдавская диаспора за границей» (în traducere: „Poate vor da câte 50 de euro la fiecare, la alegerile prezidențiale au dat”: videoclip scandalos despre modul în care diaspora moldovenească votează în străinătate”). Kp.md este pagina electronică a ziarului „Komsomolskaia Pravda v Moldove”, editat de SRL „Komsomoliskaya Pravda Basarabia”, administrată de Serghei Ciuricov, fondatorul firmei – „Exclusiv Media SRL”, companie fondată de același deputat socialist Corneliu Furculiţă.
Știrea despre așa-zisa corupere a alegătorilor din diaspora a fost preluată rapid, cu text integral și identic, de alte surse media deținute de socialiști sau de persoane apropiate PSRM: A-tv.md, Aif.md, Actualitati.md, Livenews.md, Abcnews.md, Ehomd.info, Cenzura.md ș.a. Nici una din aceste surse nu a solicitat opinia autoarei înregistrării video.
Protagonistul imaginilor neagă că votanților li s-a plătit pentru vot
După ce presa pro-PSRM a publicat video-ul cu titluri și afirmații false, Natalia a revenit cu o nouă postare pe pagina sa de Facebook: „Trebuie să fac o clarificare cu referire la acest video, care a fost preluat de niște „site-uri media” și care au interpretat greșit sau, mai bine zis, după placul lor. Erau mulți tineri care stăteau în rând și așteptau să voteze. Glumeau, râdeau, cântau etc. Văzând că fac video, au făcut și ei o glumă cu 50 euro, dar în realitate nimeni nu a fost plătit niciodată pentru vot, nici data trecută și nici acum! Suntem prea mulți în diasporă, nu are nimeni atâția bani ca să ne cumpere, și știm ce vrem pentru Moldova, pentru că acolo este viitorul nostru și al copiilor noștri”.
Serghei Busuioc, bărbatul vocea căruia se aude în filmuleț, la fel neagă că ar fi afirmat că s-au promis câte 50 de euro, ca la prezidențiale. „Stăteam la secția de vot și am văzut cum de la stația de autobuz se îndreptau spre noi mai mulți oameni. Și eu am zis, în glumă, că acuși vor spune că ne dau câte 50 de euro pentru un vot. În acel moment, Natalia filma și această glumă s-a auzit în video”. Serghei a spus pentru portalul Stopfals.md că este indignat că unele site-uri au făcut știri false, fără să-l contacteze și să precizeze cum a fost în realitate. „Moldovenii parcurg sute sau chiar mii de kilometri doar pentru a-și exprima votul, nu se vând”, a concluzionat el.
Natalia Mîrzenco: „Cum poți să crezi că moldovenii din diaspora își vând speranța pentru un viitor mai bun în Moldova pe 50 de euro?”
Solicitată de portalul Stopfals.md, autoarea filmulețului Natalia Mîrzenco a confirmat că știrile false au interpretat o glumă a unuia din bărbații care apar în imagine. Ea spune că nu a fost contactată de nimeni dintre „jurnaliștii” care au preluat imaginile și au afirmat că diaspora ar vota în schimbul a 50 de euro. Natalia a scris mesaje unor redacții pentru a explica cum s-au întâmplat lucrurile în realitate, însă știrile false nu au fost redactate: „Este jignitor când cineva manipulează cu o glumă, distribuind-o ca pe o știre, fără a face o documentare elementară. Cum poți să crezi că moldovenii din diaspora își vând speranța pentru un viitor mai bun în Moldova pe 50 de euro?”.
Mariana Jacot,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0