Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Laboratoare secrete și testarea armelor biologice în Republica Moldova

24 aprilie 2019 3240
Articole
Autorul caricaturii: Alexei Dimitrov

Portalul Bloknot-Moldova.md „constată”, într-un articol publicat pe 10 aprilie, că în Republica Moldova și în Ucraina s-ar produce și s-ar face experimente cu arme biologice, scopul final fiind de a le lansa împotriva Rusiei. În spatele acestor acțiuni ar sta Centrul științific-tehnologic din Ucraina (STCU) care activează și în Republica Moldova, în colaborare cu Academia de Științe (AȘM). Reprezentanții instituțiilor vizate neagă acuzațiile, iar datele statistice mondiale arată că întreaga lume se confruntă cu bolile și virușii despre care în articol se sugerează că ar fi creați și dezvoltați în condiții de laborator în Republica Moldova și Ucraina.

Articolul este critic la adresa colaborării Republicii Moldova cu Occidentul, dar se referă în mod expres la presupusele teste cu arme biologice și viruși. În special se face referire la  STCU, instituție care este acreditată și în Republica Moldova și are un acord de colaborare cu Academia de Științe. „STCU produce tulpini noi, noi variante ale unor viruși care sunt mai rezistenți și capabili să-și păstreze calitățile nocive chiar și în climatul nostru”, se menționează în articol, sugerându-se că o epidemie de rujeolă care ar fi răbufnit în Ucraina în 2017 ar fi fost cauzată anume de astfel de experimente.

Directorul executiv al STCU, Curtis Bjelajac, califică drept „dezinformare” acuzațiile aduse la adresa organizației: „Bineînțeles că este o dezinformare. În prezent, oricine are acces la internet își poate crea o pagină web și să scrie orice pe ea”. El sugerează că în spatele acestor dezinformări ar sta Federația Rusă: „Rusia are mulți bani, mulți trolli și ei pot să scrie orice. Pentru noi ar fi prea complicat să răspundem la toate dezinformările, însă oricum asta nu va schimba nimic, pentru că trollii primesc bani ca să ne denigreze”.

Într-o declarația pentru portalul Stopfals.md, Curtis Bjelajac neagă că STCU ar testa/produce arme biologice și că ar avea laboratoare ascunse. „Nu există laboratoare pentru a produce arme biologice. Este o prostie curată, imaginația celor de la Kremlin. Noi nu ne ocupăm cu armele biologice, iar toate informațiile despre activitatea noastră sunt deschise pe pagina noastră web, inclusiv deciziile organelor de conducere, rapoartele financiare, rapoartele anuale. Suntem o organizație transparentă”, a declarat el.

STCU este prima organizație interguvernamentală creată în anul 1993 de Ucraina, SUA, Canada și Suedia. În 1998, Uniunea Europeană a luat locul Suediei ca parte la acest acord, iar Canada s-a retras în 2013. STCU mai are oficii regionale la Chișinău, Tbilisi, Baku și Harkov.

Autorii articolului publicat de Bloknot-Moldova.md fac referire la faptul că și Republica Moldova a aderat la STCU, existând un acord de colaborare între Academia de Științe și această instituție. Ei susțin că în Republica Moldova ar fi fost construit un laborator care nu este controlat de autoritățile statului: „Este vorba despre o bază la care autoritățile nu au acces (și nu le place să vorbească despre asta), în schimb au acces specialiștii STCU și stăpânii lor de peste ocean, care îi supraveghează”.

Deși din text reiese că acest „laborator secret” a fost construit în anii 2008-2009, într-un inter-titlu al articolului autorii se întreabă dacă „laboratoarele secrete ale Moldovei au apărut datorită Partidului Democrat?”, după vizitele conducerii acestei formațiuni în SUA, în 2017. În acest context, articolul vorbește despre focarele de pestă porcină africană înregistrate în 2017-2018, lansându-se ideea că sunt creați virusuri care ar urma să fie utilizați ca armă împotriva Rusiei: „Tulpina standard a virusului pestei porcine africane este prea slabă pentru clima noastră. Dar varianta sa modificată poate acționa chiar și în clima noastră, și în cea din Rusia (iar lovitura principală, fără niciun fel de dubiu, va fi îndreptată anume împotriva Rusiei, acesta este scopul experimentelor, Ucraina, Moldova și alte state fiind doar platformă pentru experimente)”.

Academia de Științe a Moldovei (AȘM) califică afirmațiile din articol drept „aberații totale”. Într-un comentariu oferit la solicitarea Stopfals.md, AȘM menționează că în cadrul colaborării cu STCU în Republica Moldova nu a fost construit niciun laborator. „STCU nu dispune de laboratoare proprii și nu efectuează cercetări. În cadrul Centrului nu sunt angajați cercetători științifici. Proiectele se implementează de către cercetători din RM, care activează în instituțiile științifice acreditate în Republica Moldova. Nici un laborator, suplimentar la cele existente, nu a fost creat”. În plus, în toate proiectele realizate în cadrul colaborării cu STCU figurează doar cercetători din Republica Moldova: „Programul STCU-AȘM Inițiative Comune de Cercetare-Dezvoltare, la care se face referință, se implementează în Republica Moldova din anul 2009. El presupune alocarea resurselor financiare în proporții egale (50%/50%) din partea bugetului național și din surse internaționale. În proiectele respective activează doar cercetători din Republica Moldova, angajați ai instituțiilor de cercetare și universităților din țară. Toate proiectele sunt înregistrate în Monitorul Oficial”.

În comentariul Academiei de Științe se menționează că SUA nu mai finanțează activitatea STCU de trei ani, acest rol asumându-și-l UE. „Până în anul 2016, aceste proiecte au fost finanțate nu doar de către SUA, dar și de UE și Canada. Din anul 2016 însă resursele financiare sunt oferite doar din partea UE, iar Canada și SUA nu mai finanțează proiecte”.

Republica Moldova este parte la Convenţia asupra interzicerii perfecţionării, producerii şi stocării armelor bacteriologice (biologice) şi toxice şi asupra distrugerii lor (BWC), semnată la 10 aprilie 1972 și respectă prevederile acesteia, se menționează într-un răspuns oferit portalului Stopfals.md de Ministerul Apărării: „Republica Moldova a aderat la această Convenţie prin Legea nr.360 din 05.11.2004, îşi respectă angajamentele asumate şi nu produce/testează careva arme biologice/viruși şi nici nu sprijină în nici un fel vreun stat, grup de state sau organizaţii internaţionale să fabrice sau să dobândească vreunul din agenţii/toxinele sus-enunţate”. În plus, Republica Moldova raportează anual implementarea Convenției, iar rapoartele sunt publicate pe pagina web.

Deși din articolul publicat de Bloknot-Moldova.md ar reieși că virusul de pestă porcină africană este dezvoltat în laboratoarele din Republica Moldova construite după 2017, în realitate acest virus a afectat fosta URSS încă în anul 1977 (sursă: Государственное научное учреждение Всероссийский научно-исследовательский институт ветеринарной вирусологии и микробиологии Россельхозакадемии. Отчет о результатах изучения путей заноса и распространения африканской чумы свиней (АЧС) в Одесской области в 1977 году. Покров 2014). În pofida faptului că autorii creditează ideea că astfel de virusuri ar fi dezvoltați pentru ca SUA/Occidentul să atace Rusia, conform datelor statistice, în 2018, România a fost de departe cel mai afectat stat de pesta porcină africană, urmată de Polonia și Ucraina, după care urmează Rusia și Lituania cu aproximativ același număr de focare.

Și rujeola, pare să fie o problemă globală și nu una cu care se confruntă doar Ucraina din cauza „dezvoltării unor tulpini mai rezistente, la comanda occidentalilor”, așa cum se sugerează în articol. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat recent că în primele trei luni ale anului curent, numărul de cazuri de rujeolă s-a majorat cu 300% la nivel mondial, fiind al treilea an consecutiv când se atestă creșterea numărului de cazuri. Anterior și UNICEF a făcut o avertizare similară și, chiar dacă în Ucraina au fost înregistrate cele mai multe cazuri, problema este una globală și cu ea se confruntă țările din toate regiunile și continentele.

Menționăm că acest articol nu este singurul care încearcă să ateste ideea că Republica Moldova ar fi implicată cumva în producerea/testarea armelor biologice, care ar urma să fie îndreptate împotriva Rusiei. Materiale la acest subiect a scris anterior atât Bloknot.Moldova.md, dar și alte portaluri, însă informațiile nu au fost niciodată probate.

Portalul Bloknot-moldova.md se prezintă ca parte a holdingului media rusesc „Rus-media grupp”. Fondatorul rețelei, Oleg Paholkov, menționează în mesajul de prezentare că scopul este „apărarea lumii ruse”.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

24 aprilie 2019 3240

Relevant

Comments 0