Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Majorarea vârstei de pensionare pentru femei este un rezultat al guvernării PAS

6 iulie 2023 2120
Articole, Gândește critic!
Colaj

Deputatul socialist Bogan Ţîrdea a acuzat-o pe Preşedinta Maia Sandu de majorarea vârstei de pensionare pentru femei, iar unele site-uri şi canale de Telegram au pus această decizie pe seama partidului aflat la guvernare. În realitate, majorarea etapizată a vârstei de pensionare a început încă din anul 2016, când PAS nu se afla la guvernare, și a fost determinată de premise demografice.

„Realizarea autorităților și a Maiei Sandu”

Pe canalul său de Telegram, Bogdan Țîrdea, deputat în Parlament din partea Partidului Socialiștilor, a distribuit o știre care informa că, din 1 iulie, în Moldova, se majorează vârsta de pensionare pentru femei cu o jumătate de an. „Vremuri bune” pentru femei. Vom aminti că femeile constituie baza electoratului care o susține pe Maia Grigorievna”, a scris Țîrdea.

Canalul de Telegram WTF Moldova?! la fel a făcut o postare la subiectul majorării vârstei de pensionare pentru femei, acuzând de această acţiune actuala guvernare. WTF?! Pensii derizorii + majorarea vârstei de pensionare = rezultatul guvernării PAS”, au comentat autorii.

Pe site-ul Kp.md (pagina web a ziarului de limbă rusă «Комсомольская правда в Молдове») a apărut articolul „O nouă realizare a autorităţilor moldoveneşti: vârsta de pensionare pentru femei a fost majorată din iulie, la fel şi stagiul obligatoriu de cotizare” (în original: «Еще одно достижение молдавских властей: Пенсионный возраст для женщин увеличился с июля, обязательный стаж - тоже»). Kp.md a distribuit această știre și pe pagina sa de Facebook.

Unele persoane au distribuit și au comentat această ştire, dar și alte știri la același subiect, la fel, acuzând actuala guvernare de majorarea vârstei de pensionare.

Majorarea etapizată a vârstei de pensionare a început încă în anul 2016

Într-adevăr, din 1 iulie 2023, vârsta de pensionare pentru femei în Moldova a fost majorată la 60 de ani și șase luni, iar durata stagiului contributiv - la 33 de ani şi şase luni. Totodată, femeile care au născut şi au crescut cinci copii şi mai mulţi până la vârsta de opt ani se pot pensiona cu trei ani mai devreme, adică la vârsta de 57 de ani şi șase luni.

Această eșalonare pentru procesul de majorare a vârstei de pensionare a fost elaborată încă în anul 2016 de Guvernul Pavel Filip, în baza legii nr. 290 pentru modificarea și completarea unor acte legislative din 16 decembrie 2016, aprobate de majoritatea parlamentară de atunci, controlată de Partidul Democrat din Moldova, și promulgate de Președintele Nicolae Timofti la 22 decembrie 2016, în ultima sa zi de mandat. Mecanismul lansat atunci prevede majorarea etapizată a vârstei de pensionare pentru femei la fiecare jumătate de an, pentru ca în 2028 să ajungă la 63 de ani, adică la vârsta de pensionare prevăzută pentru bărbați. Din 2017, anual, la 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei se majorează cu șase luni.

Acuzațiile că această reformă a fost aprobată de partidul aflat în prezent la guvernare sau de Maia Sandu sunt speculative. Vom aminti că legea respectivă n-a fost modificată nici chiar pe timpul mandatului Preşedintelui Igor Dodon şi nici în timpul guvernării majorităţii formate din Partidul Socialiştilor şi Partidul „Şor” (2019-2020). Abia la 16 decembrie 2020, deja după alegerea în funcția de președinte a Maiei Sandu, majoritatea PSRM-ȘOR a votat în ambele lecturi pentru revenirea la pragul de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani pentru bărbați. Aprobarea acestei legi, dar și a altor câtorva la ultima ședință plenară din sesiunea de toamnă-iarnă 2020 a fost o decizie cu tentă populistă evidentă, or deja era clar că urmează alegeri parlamentare anticipate. Două zile mai târziu, în ultimele zile de mandat, Președintele Igor Dodon a promulgat legea în cauză. Banca Mondială a criticat această decizie, avertizând că reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei. La fel, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură. În decembrie 2021, noua majoritate parlamentară a anulat legea aprobată de majoritatea PSRM-ȘOR.

Dreptul la pensie anticipată

Deja în timpul actualei guvernări, din 1 ianuarie 2022, a apărut încă un tip de pensie - pensia anticipată pentru carieră lungă. Astfel, persoanele care au realizat un stagiu contributiv de cotizare mai mare decât cel standard prevăzut pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă — cu cinci ani pentru bărbați și cu trei ani pentru femei — pot beneficia de dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă.

Pensia pentru limita de vârstă este acordată bărbaților la realizarea unui stagiu contributiv complet de cotizare de 34 de ani, iar pentru femei durata acestuia constituie deocamdată 33 de ani şi 6 luni.

În UE şi în Rusia, vârsta de pensionare, la fel este majorată

Și în ţările europene vârsta de pensionare creşte. Asrfel, în Germania, de exemplu, vârsta de pensionare stabilită prin lege constituie în prezent 67 de ani, aceasta majorându-se treptat, din anul 2012 până în anul 2031, începând cu cei născuţi în 1947. În Belgia, populaţia se pensionează la 65 de ani, totuşi vârsta respectivă va fi majorată treptat la 67 de ani pentru cei care se vor pensiona după 1 februarie 2030.

În total, în UE se anticipează că vârsta de pensionare către anul 2060 va constitui 66,1 ani pentru bărbaţi şi 65,9 ani pentru femei. 

În Rusia, la fel, este reformat sistemul de pensionare. Către anul 2028, vârsta de pensionare va constitui 65 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei (pentru locuitorii regiunilor din Extremul Nord vârsta respectivă este mai mică cu cinci ani).

Majorarea vârstei de pensionare, o măsură impusă de situaţie

Dan Perciun, deputat PAS şi preşedinte al Comisiei parlamentare pentru protecția socială, sănătate și familie, explică necesitatea majorării vârstei de pensionare prin reducerea coraportului dintre salariați și pensionari. „Ne confruntăm cu aceleași probleme cu care se confruntă toate țările din regiune, inclusiv țări mult mai bogate decât noi, care chiar și așa s-au văzut nevoite să majoreze vârstele de pensionare”, a menționat deputatul.

Elena Celak,

Stopfals.md

 

6 iulie 2023 2120

Relevant

Comments 0