Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Moldova are resurse energetice suficiente, dar preferă să cumpere electricitate la prețuri mari din România  

12 noiembrie 2022 995
Articole
Imagine simbol
Sursa: Mediafax.ro

Președintele Partidului Social-Democrat Victor Șelin afirmă că Republica Moldova ar avea suficiente resurse energetice, iar achiziționarea acestora din alte țări ar face parte dintr-o schemă infracțională. Într-un recent live pe Facebook, Șelin a declarat că autoritățile de la Chișinău „refuză să procure electricitatea ieftină din regiunea transnistreană” care ar putea fi produsă din rezerva de gaze și preferă să cumpere electricitate din România la prețuri de cinci ori mai mari. Aceste afirmații sunt false. Țara noastră nu a avut și nu are resurse proprii de gaz, decizia autorităților de la Chișinău de a cumpăra resurse energetice din România vine după ce regimul separatist a sistat livrările de curent de la Centrala de la Cuciurgan, iar costul energiei electrice care ar putea fi produsă din rezervele de gaze ar fi mai mare decât cel din România.

Într-un video de peste 20 de minute, Victor Șelin a criticat autoritățile centrale că ar cumpăra nejustificat la prețuri exagerate electricitate, în timp ce țara noastră ar avea rezerve pentru o perioadă: «Газ есть. Россия сократила только на 30% обьем поставок газа. Значит 70% есть...» (în traducere: „Gaze sunt, Rusia a redus cu doar 30% volumul gazelor furnizate. Astfel, 70% există”). În același timp, politicianul acuză Chișinăul că ar cumpăra electricitate cu 200-300 de dolari pentru un megawat la licitațiile din România: «Не хочу говорить о корупционной составляющей. Безусловно что она здесь есть. Помому что абсолютно нелогично отказаться от дешового электричества из Приднестровья и закупать в пять раз, в четыре-пять раз дороже на аукционе в Румынии» (în traducere): „Nu vreau să vorbesc despre elemente de corupție, aceasta există cu certitudine aici. Pentru că este absolut alogic să renunțăm la electricitatea ieftină din Transnistria și să cumpărăm de cinci-patru ori mai scump la licitația din România”.

Spînu: „Costul energiei electrice produse cu gazul din rezerve e mai mare decât costul electricității procurate din România”

Solicitat de portalul Stopfals.md să comenteze aceste afirmații, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că afirmațiile că țara noastră are suficiente rezerve de gaz sunt false, deoarece volumele furnizate de Gazprom au fost reduse cu 50%. În același timp, oficialul a confirmat că țara noastră cumpără resurse energetice din România, la prețurile dictate de piața internațională. „România asigură deja peste 80% din energia electrică necesară Republicii Moldova”, a spus A. Spânu.

Afirmația că autoritățile de la Chișinău ar fi renunțat la electricitatea ieftină din regiunea transnistreană, la fel este falsă, spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Spînu precizează că Guvernul Republicii Moldova nu poate oferi gaze Centralei Termoelectrice Moldovenești deoarece „costul energiei electrice produse cu gazul din rezerve ar fi mai mare decât costul electricității procurate din România”.

Amintim că de la 1 noiembrie curent, Centrala de la Cuciurgan, administrată de regimul separatist de la Tiraspol, nu mai furnizează energie electrică pe malul drept al Nistrului, iar în consecință SA „Moldovagaz” a decis să micșoreze cantitatea de gaz destinată regiunii transnistrene. Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, a explicat pe canalul său de Telegram decizia de a reduce volumul de gaze companiei Tiraspol-Transgaz: „SA Moldovagaz nu are relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene. Întreprinderea, în cadrul legislației naționale a Republicii Moldova, interacționează cu Societatea „Tiraspol-Transgaz” și are dreptul să distribuie independent volumele de gaze naturale achiziționate, în funcție de îndeplinirea condițiilor contractuale”.

La rândul său, Andrei Spînu a declarat că Chișinăul este dispus să furnizeze regiunii transnistrene 3,9 din cei 5,7 milioane de metri cubi de gaze primiți de la Gazprom, dacă Centrala Termoelectrică Moldovenească va oferi 67% din energia electrică necesară malului drept al Nistrului. „În noiembrie am propus să reducem aceste livrări la 47%, menținând totodată același volum de gaze. Dar Tiraspolul nu a acceptat această propunere. Ei sunt gata să furnizeze doar 23% din volumul necesar de energie electrică în schimbul a 3,9 milioane de metri cubi de gaze. Asta nu ne convine, mai ales că ei nu plătesc pentru gaze”, a spus Spînu.

Declarațiile lui Victor Șelin sunt similare celor ale liderului Partidului „Patrioții Moldovei” Mihail Garbuz care afirma că Republica Moldova ar deține zăcăminte impunătoare de petrol, care i-ar asigura necesitățile pentru decenii întregi, însă „România ne fură petrolul”.  Este o dezinformare, deoarece rezervele exploatabile de petrol de care dispune țara noastră ar acoperi consumul pentru ceva mai mult de o lună.

 

Ilie Gulca

Stopfals.md

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

12 noiembrie 2022 995

Relevant

Comments 0