Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Moldova deja acceptă refugiați din Afganistan

13 septembrie 2021 1436
Articole
Colaj:Stopfals.md

Pe câteva site-uri au apărut articole în care se afirmă că Moldova deja acceptă refugiați din Afganistan. Aceste surse scriu că, la 28 august, zeci de refugiați din Afganistan au sosit cu avionul de pe cursa București - Chișinău. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră infirmă informațiile, afirmând că pe 28 august niciun cetățean al Afganistanului n-a traversat frontiera țării noastre cu această cursă. 

La 30 august 2021, portalul Bloknot-moldova.md a publicat articolul „Moldova deja acceptă refugiați din Afganistan”, în care se afirmă că la 28 august, de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” 62 de refugiați din Afganistan, „afgani, sirieni sau poate talibani”, se îndreptau spre Moldova cu o cursă București - Chișinău. În articol se spune că „Moldova acceptă cu drag refugiați din Afganistan”, iar la final site-ul a publicat un sondaj întrebând cititorii: „Sandu va vinde țara în întregime?”. 92,42% dintre cititorii acestui site au răspuns „da”, iar 7,58% au răspuns „nu”.

Articolul a fost preluat de alte câteva site-uri. Astfel, News.mail.ru și Gaga.md au preluat integral conținutul de pe Bloknot-Moldova.md, iar portalul de știri al postului de televiziune  TSV din regiunea transnistreană a postat pe pagina sa de Tik-Tok un grupaj de imagini video însoțit de sunet și textul: „Moldova acceptă refugiați din Afganistan, vin pe calea aerului via România și au cu toții permis de ședere. Ieri, la 21:55, în aeroportul din București, la ghișeul de înregistrare pentru cursa aeriană spre Chișinău, din cei 72 de pasageri cca 10 erau moldoveni, pe când restul afgani, sirieni sau poate talibani, a scris unul dintre pasageri”. Până la 13 septembrie, publicația pe Tik-Tok a acumulat 9545 de like-uri și 529 de comentarii, având și 4275 de redistribuiri.

Sursa: postarea pe Facebook a unui pasager

Site-urile fac referire la o postare pe Facebook a cetățeanului român Alexei Repede, dar în nicio știre informația nu este confirmată din surse oficiale.

În postarea sa pe Facebook, Alexei Repede afirmă că a zburat cu această cursă și scrie că doar 10 din 72 de pasageri sunt moldoveni, restul – afgani și sirieni. „Ieri, ora 21:55, Aeroportul Internațional Henri Coandă. Ruta București - Chișinău. Din totalul de 72 de locuri, aproximativ 10 persoane dintre care 2 copii erau moldoveni. Ceilalți pasageri, afgani, sirieni sau poate talibani. La întrebarea dacă vom avea întârzieri din cauza lor, doamna de la îmbarcare mi-a comunicat ca nu, deoarece toți au deja permise de ședere in Republica Moldova. Extraordinar! Vin studenții la studii. Știe cineva ceva?”, a scris Alexei Repede. Postarea lui este însoțită de câteva poze în care pot fi observate preponderent persoane de origine asiatică care se îndreaptă spre avion după care trec controlul pașapoartelor.

Poliția de Frontieră: „Cetățeni ai Afganistanului și Siriei nu au traversat frontiera Moldovei cu această cursă aeriană”

Portalul Stopfals.md a transmis o solicitare oficială către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră pentru a preciza dacă la data de 28 august la bordul avionului care efectua cursa București – Chișinău au sosit cetățeni ai Afganistanului sau Siriei. „Potrivit datelor din Sistemul Informațional al Poliției de Frontieră, la 28 august, cu cursa indicată, la frontiera de stat a Republicii Moldova, în sensul de intrare, nu au fost înregistrați cetățeni ai Afganistanului și Siriei”, se spune în răspunsul remis de Poliția de Frontieră. Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră, a comunicat portalului Stopfals.md că în acea zi de la București au sosit câțiva cetățeni ai Indiei care au permis de ședere în Moldova.

Informațiile potrivit cărora, la 28 august, la bordul avionului București - Chișinău, se aflau indieni, nu afgani, au fost confirmate și de una dintre pasagerele cursei respective, Viorica Zaharia. „Zborul a fost reținut o oră și noi așteptam la coadă. Mă aflam exact în spatele grupului de tineri care stăteau pentru înregistrare și le-am văzut pașapoartele pe care le țineau în mâini, la fel, am auzit cum răspundeau în engleză că sunt din India”, a declarat această pasageră pentru portalul Stopfals.md.

Avocat „Promo-LEX” despre motivele apariției acestor știri false

Vadim Vieru, avocat la Asociația „Promo-LEX”, afirmă că există câteva motive de apariție a acestor știri false. „În primul rând, sunt generate de frica de străini. În Moldova, multe persoane manifestă xenofobie, adică intoleranță pentru ceva sau cineva străin, necunoscut, dar și perceperea a ceva străin ca indezirabil și periculos. În al doilea rând, unele persoane asociază această situație cu criza refugiaților produsă acum câțiva ani în Europa, cu atât mai mult cu cât unele partide politice fac speculații la subiectul respectiv. În al treilea rând, refugiații din Afganistan și Siria se asociază de către unele persoane cu religia musulmană și cu terorismul”, a declarat Vadim Vieru pentru Stopfals.md. El consideră că este prea puțin probabil ca mulți refugiați să sosească în Moldova, or țara noastră nu este în stare să le ofere condițiile adecvate: „Da, unii dintre refugiați ar putea ajunge la noi în Moldova, totuși nu cred că prezentăm interes pentru ei. Dacă au alternativă, își vor dori să obțină ceva mai bun. Evident, putem și chiar avem datoria să acceptăm refugiații în conformitate cu convenția internațională, dar nu le vom putea oferi condiții decente pentru o integrare socială”.

La 30 august 2021, Republica Moldova, alături de alte circa o sută de țări de pe glob, a semnat o declarație comună prin care se obligă să contribuie la evacuarea doritorilor din Afganistan care sunt expuși pericolului din cauza regimului talibanilor. La 31 august, răspunzând la întrebarea jurnaliștilor dacă Moldova va accepta refugiați din Afganistan, speakerul parlamentului Igor Grosu a spus că autoritățile moldovenești n-au discutat deocamdată despre cât de pregătită este țara noastră pentru a accepta refugiați. El a subliniat că este vorba despre o adevărată criză umanitară și că în pericol se află „copii și mame, jurnaliști, membri ai societății civile din Afganistan”. „Nu trebuie să rămânem indiferenți, dar mai trebuie să estimăm dacă îi putem ajuta și în ce mod”, a spus speakerul.

La 9 septembrie, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vladimir Voronin a solicitat ca, în cadrul ședinței planificate, ministrul de Externe și directorului Serviciului de Informație și Securitate să ofere explicații despre aderarea Moldovei la declarația Departamentului de Stat al SUA cu privire la migranții afgani. Majoritatea parlamentară n-a susținut însă propunerea.

Iuliana Volcova,

pentru Stopfals.md



13 septembrie 2021 1436

Relevant

Comments 0