Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Moldovenii cu cetățenie română sunt limitați în dreptul de a-și perfecta buletin de identitate românesc  

16 februarie 2023 1835
Articole
Colaj

La începutul lunii ianuarie în presa din Republica Moldova a fost lansată o campanie mediatică legată de refuzurile mai frecvente ale autorităților române la eliberarea cărții de identitate (buletinul) pentru cetățenii moldoveni cu dublă cetățenie. Într-o intervenție video, publicată la 9 ianuarie pe pagina de Facebook a companiei Justconsult, care oferă servicii pentru obținerea actelor românești, directorul organizației califică acțiunile autorităților române drept „abuzive” și îndeamnă cetățenii să atace în instanță autoritățile române dacă le sunt lezate drepturile. Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al României dezminte afirmația că cetățenilor moldoveni le sunt limitate drepturile, confirmând că autoritățile române au făcut anumite verificări pentru a contracara abuzurile de genul situațiilor când la o adresă sunt înregistrate sute de persoane. DGEP precizează că până în prezent nu au fost anulate acte de identitate, așa cum s-a speculat, ci doar au fost refuzate unele solicitări de obținere a actelor de identitate.

La 10 ianuarie curent, mai multe instituții media din Republica Moldova, între care Unimedia.info, Stiri.md, Jurnal.md, Protv.md au publicat, la o diferență mică de timp, articole aproape identice, dar cu titluri diferite, în care se anunța că „Moldovenii care dețin cetățenie română și intenționează să-și perfecteze o carte de identitate românească sunt refuzați de către autorități, în urma unor verificări, din oficiu, la adresa de domiciliu”.

Material comercial versus informație verificată din mai multe surse

Articolele făceau trimitere la compania Justconsult, care oferă servicii pentru obținerea actelor românești, iar unele dintre ele conțineau linkuri active către pagina acestei companii. Doar site-ul Protv.md a precizat că articolul este unul comercial.

Potrivit autorilor, „fenomenul, ce ia amploare în ultimele luni, a fost sesizat de către mai mulți cetățeni care intenționau să-și perfecteze un buletin de identitate românesc în București, Iași și Vaslui etc, dar au fost refuzați, astfel fiindu-le încălcat dreptul de a obține un act de identitate”. Justconsult a adresat o petiție Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România „pentru clarificarea motivelor și normelor legale în baza cărora cetățenii români, care anterior au deținut domiciliu în străinătate, sunt refuzați la perfectarea cărții de identitate”.

În articol se mai menționează că autoritățile române pot reține și anula cărțile de identitate ale deținătorilor care nu locuiesc în domiciliile unde își au înregistrată reședința: „Trezește îngrijorări și modul în care este aplicat art. 62 alin 6) din același act normativ. Astfel, în cazul în care se constată că persoana nu mai locuiește la domiciliul înscris în actul de identitate, la momentul legitimării, actul acestuia se reține spre anulare.”

Într-o intervenție video publicată la 9 ianuarie pe pagina de Facebook a Justconsult, directorul companiei, Ion Guștiuc, califică acțiunile autorităților române drept „abuzive și fără o bază legală” și îndeamnă cetățenii să atace în instanță (inclusiv prin intermediul Justconsult) autoritățile române dacă le sunt lezate drepturile. Video-ul a adunat peste 179 de mii de vizualizări pe pagina de Facebook, peste 3 mii de like-uri și peste 300 de comentarii.

Justconsult recomandă amânarea procedurii de obținere a buletinelor românești, după care „se răzgândește”

La 30 ianuarie, Justconsult a publicat pe pagina sa un reportaj la acest subiect realizat de Pro TV Chișinău, în care jurnalista face trimitere la sfatul juriștilor care „le recomandă moldovenilor să mai amâne procedura de obținere cărților de identitate românești”. Și această postare s-a bucurat de popularitate, adunând peste 190 de mii de vizualizări, peste 1.700 de like-uri și peste 100 de comentarii.

La o zi după ce le-a recomandat moldovenilor să amâne procedura de obținere a buletinelor cărților de identitate românești, Justconsult a publicat alt mesaj, în care îi îndeamnă pe cetățeni să-și perfecteze buletine românești „fără grijă și fără frica de a primi refuz din partea autorităților române”. Compania precizează că „piedicile sunt întâlnite doar de către persoanele care își perfectează primul buletin românesc”.

Precizările autorităților române: „Nu există acte de identitate reținute spre anulare”

Într-un comentariu pentru portalului Stopfals.md, semnat de directorul general din cadrul DGEP al MAI din România, Cătălin Giulescu, se menționează că Poliția Română poate efectua verificări la adresele cu mai multe persoane la evidență și poate solicita anularea înregistrării domiciliului, dar după notificarea persoanei: „În cazul în care se constată că persoana fizică în cauză nu locuiește la adresa declarată de domiciliu, după finalizarea verificărilor și notificarea persoanei vizate, funcționarul efectuează mențiuni cu privire la încetarea valabilității mențiunii privind domiciliul, astfel încât aceste date să reprezinte date de istoric”. DGEP a precizat că asemenea verificări se fac după ce în urma administrării sistemelor de evidență informatizată s-a constatat că la anumite adrese și-au stabilit domiciliul un număr nerezonabil de persoane. Totodată, sursa precizează că în prezent nu există acte de identitate reținute spre anulare. Potrivit DGEP, se estimează că, în urma verificărilor, au fost anulate câteva sute de cereri de obținere a actelor românești. „Ne manifestăm disponibilitatea pentru proiecția unei soluții corecte și legale care să permită valorificarea drepturilor personale și vă asigurăm că verificările efectuate în condițiile legii vizează anumite adrese identificate în urma exercitării funcțiilor cu care DGEP a fost abilitată și care a reflectat existența unui număr nerezonabil de persoane care și-au stabilit domiciliul la o anumită adresă”, punctează DGEP din cadrul MAI al României.

Anterior, presa din România a scris despre cazuri când la același domiciliu sunt înregistrate și peste o mie de persoane care nu locuiesc acolo. De obicei, cetățenii Republicii Moldova cu dublă cetățenie recurg la domicilii fictive pentru a obține acte românești cu care să se angajeze la muncă în statele UE și/sau pentru a obține indemnizații, în special pentru copii, de la statul român.

Mariana Colun,

Stopfals.md

16 februarie 2023 1835

Relevant

Comments 0