Portalul care te protejează de falsuri

FALS: Odesa cheamă moldovenii în vacanță pe litoral

11 august 2023 1035
Articole, Gândește critic!

Site-ul Kp.md (pagina web a publicației de limbă rusă „Комсомольская правда в Молдове”) a publicat un articol însoțit de un titlu cu caracter speculativ, în care se afirmă că turiștii moldoveni ar fi invitați în vacanță pe litoralul din regiunea Odesa. Litoralul într-adevăr este pregătit pentru începutul sezonului, totuși o invitație aparte pentru moldoveni nu a fost lansată. Articolul a fost publicat și pe rețelele sociale, iar unii utilizatori presupun că pe moldovenii vorbitori de rusă i-ar putea aștepta „surprize neplăcute din partea celor care cândva le erau vecini apropiați” (în original: русскоязычных молдаван могут ждать «нежданчики с сюрпризами от некогда близких соседей»), alimentând astfel narativul despre rusofobie, distribuit frecvent de sursele pro-Kremlin.

 Kp.md: Moldovenii sunt chemați să se odihnească pe litoralul din Odesa

În articolul „Odesa cheamă turiștii moldovenii în vacanță pe litoral: «Vă așteptăm pe cel mai bun litoral din lume – nu există niciun pericol pentru sănătate în urma detonării barajului la Hidrocentrala din Kahovka» (în original: „Одесса зовет молдавских курортников отдохнуть на море: «Ждем на самых лучших в мире пляжах - опасности для здоровья из-за подрыва Каховской ГЭС нет»”) site-ul Kp.md, făcând referire la Rupor.md, anunță că „La Odesa este planificată lansarea sezonului de odihnă pe litoral din 12-13 august. Anunțul a fost făcut de către șeful Administrației Regionale de Stat din Odesa Oleg Kiper. Anterior, decizia a fost amânată din cauza detonării barajului la Hidrocentrala din Kahovka, care s-a produs la 6 iunie (în original: „В Одессе планируют открыть пляжный сезон уже 12-13 августа. Об этом сообщил глава областной государственной администрации Олег Кипер. Ранее это решение отложили из-за подрыва Каховской ГЭС, который произошел 6 июня). Deși în titlu se afirmă că „Odesa cheamă turiștii moldovenii în vacanță pe litoral” (în original: Одесса зовет молдавских курортников отдохнуть), în text nu există nicio confirmare că invitația ar fi făcută anume moldovenilor.

Kp.md și-a distribuit articolul și pe pagina sa de Facebook. În comentarii, unii cititori se revoltă că, deși în Moldova este în vigoare „starea de urgență din cauza acțiunilor militare din Ucraina”, ucrainenii își deschid litoralul. Una dintre persoanele care a lăsat comentarii a presupus că „pe moldovenii vorbitori de rusă i-ar putea aștepta «suprize neplăcute din partea celor care cândva le erau vecini apropiați». Timp de o zi, comentariul respectiv a acumulat peste o sută de aprecieri. 

 

Pentru turiștii moldoveni n-a fost lansată o invitație aparte

Și Kp.md, și Rupor.md fac referire la declarațiile șefului Administrației Regionale Militare din Odesa Oleg Kiper. Pe canalul său de Telegram, el anunță într-adevăr despre pregătirile pentru lansarea sezonului de odihnă pe litoral. (în traducere) „Deschidem litoralul pentru sezonul de catifea. Atacul terorist comis la Hidrocentrala din Kahovka a dat peste cap lansarea sezonului de odihnă pe litoralul din Odesa. Totuși, potrivit situației la ziua de azi, constatăm că în Marea Neagră calitatea apei s-a stabilizat și corespunde tuturor normelor sanitare”, a scris Oleg Kiper. Acesta mai informează despre măsurile de asigurare a siguranței și securității care sunt luate, anunțând că până la 10 august, la ora 17:00, administrațiile raionale militare din Odesa, Belgorod-Dnestrovsk și Ismail urmează să asigure pregătirea litoralului și să prezinte Administrației Regionale Militare din Odesa actele privind gradul de pregătire.

Șeful Administrației Regionale Militare lansează o invitație generală pentru oameni să se odihnească pe litoralul din Odesa: „Sunt prognozate temperaturi de până la +30 de grade. Așadar, vă așteptăm pe toți pe litoralul nostru, care este cel mai bun din lume”. Astfel, nu este vorba despre o invitație lansată anume pentru turiștii moldoveni de a se odihni pe acest litoral, așa cum scrie Kp.md.

Elena Celak,

Stopfals.md

11 august 2023 1035

Relevant

Comments 0