Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

14 martie 2019 254
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
14 martie 2019 118
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
13 martie 2019 120
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
13 martie 2019 2014
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
11 martie 2019 262
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 186
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 314
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 637
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51
23 februarie 2019 337
FALS: Autoritățile din Moldova au dat Ucrainei în arendă râul Nistru pentru 49 de ani
22 februarie 2019 310
Pliant electoral PDM: promisiuni electorale versus realități
22 februarie 2019 586
Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți
19 februarie 2019 509
Stație de epurare... cu iz electoral
16 februarie 2019 726
FALS: Colaborarea cu NATO ne pune bugetul pe brânci
5 februarie 2019 737
”Invazia” imigranților: altă campanie electorală, același narativ
3 februarie 2019 261
Adevărul despre noile taxe la universitățile din Franța
30 ianuarie 2019 644
FALS: În ultimii trei ani au fost renovate circa 900 de grădinițe

FALS: ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea forțelor ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană

27 iunie 2018 701
Articole
Captură foto
Sursa: Iz.ru

La 26 iunie 2018, portalul rusesc Iz.ru (Izvestia) a publicat articolul Не время для выхода (în traducere: Nu e timpul pentru retragere), în care se face referire la Rezoluția adoptată recent de Organizația Națiunilor Unite (ONU) privind retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Deși în Rezoluție este stipulat expres că este vorba despre retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova, Iz.ru distorsionează adevărul și afirmă că s-a cerut retragerea forțelor de menținere a păcii, ceea ce ar pune în pericol securitatea și pacea în regiune.

La 22 iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. În document se stipulează clar că este vorba despre „Grupul Operațional al Forțelor Ruse care nu face parte din contingentul militar al Comisiei Unificate de Control, creată în baza acordului de încetare a ostilităților militare din anul 1992, și prevede folosirea prin rotație a contingentului militar rusesc, prin urmare nu are împuterniciri de a exercita misiuni de pacificare sau de drept” (Оперативная группа российских войск не является частью военного компонента Объединенной контрольной комиссии, созданной в рамках соглашения о прекращении огня 1992 года, который включает подлежащий ротации российский контингент, и в этой связи не наделена каким-либо миротворческим или иным правовым мандатом). În articolul publicat, Izvestia omite aceste constatări, speculând că ONU a cerut retragerea forțelor ruse de menținere a păcii. Sunt citate și declarațiile recente ale președintelui Igor Dodon despre forțele de menținere a păcii din această regiune: „...este imposibilă încheierea misiunii de menținere a păcii în Transnistria, schimbarea formatului și a mandatului misiunii ruse de pacificare în Transnistria este posibilă numai după soluționarea conflictului, iar până atunci „căștile albastre” trebuie să rămână pe Nistru.

Conținutul Rezoluției - interpretat de MAE din Federația Rusă

În articolul publicat de Izvestia se mai afirmă că oficiali de la așa-zisul minister de externe al Transnistriei au declarat că o astfel de rezoluție nu poate fi adoptată fără participarea Tiraspolului, iar Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a calificat decizia ca fiind una odioasă și periculoasă. (В МИД ПМР заявили, что подобные решения не могут приниматься без участия Тирасполя, а в российском внешнеполитическом ведомстве резолюцию назвали одиозной и опасной). Anterior, portalul Tass.ru a citat un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care menționează că „retragerea misiunii de pacificare din Transnistria ar putea submina progresul înregistrat în reglementarea conflictului transnistrean” (Принятая Генассамблеей ООН резолюция о выводе российских миротворцев из Приднестровья может подорвать наметившийся прогресс в приднестровском урегулировании).

Rosian Vasiloi: Igor Dodon și media pro-Kremlin distorsionează esența acestei Rezoluții”

Expertul în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul”, Rosian Vasiloi susține că astfel Kremlinul încearcă să distorsioneze mesajele promovate de R. Moldova pe arena internațională: „Am văzut reacțiile autorităților din Federația Rusă la această Rezoluție, reacție care ulterior a fost preluată de presa rusă, distorsionând esența acestui document, este un stil caracteristic pentru a-și promova mesajele propagandistice. Din păcate, unii oameni care nu sunt informați corect, trag concluzii greșite, atât pe malul stâng, cât și pe cel drept al Nistrului”. Expertul a comentat și declarațiile președintelui Igor Dodon: ”Prin asemenea mesaje, Președintele Dodon manipulează opinia publică și promovează falsuri. Într-o țară normală, președintele este un factor stabilizator și nu cel care promovează ura. Ceea ce face Dodon, de fapt, le convine celor din Federația Rusă și din Transnistria.

Rosian Vasiloi afirmă că această Rezoluție nu are caracter juridic, ci unul pur politic. „Vreau să văd ce va urma după adoptarea Rezoluției, care vor fi pașii autorităților Republicii Moldova. Din păcate, noi nu avem o strategie clară de reintegrare a țării și cum anume vedem noi această retragere a forțelor militare străine”, a conchis expertul IDIS Viitorul”.

Rezoluția Adunării Generale ONU privind retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova a fost votată cu 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abţineri, și a avut drept coautori Canada, Republica Cehă, Georgia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Marea Britanie și Ucraina.

Rodica Malic

Stopfals.md

27 iunie 2018 701

Relevant

Comments 0