Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

3 aprilie 2020 353
Bogdan Țîrdea dezinformează. Consiliul raional Ocnița nu a cumpărat mașina de 600 mii lei în noiembrie 2019
2 aprilie 2020 687
Fals: Virusul mortal a venit în Moldova din Occident, iar ajutoarele - din Rusia și China
27 martie 2020 1436
Cronica site-urilor de ştiri false despre COVID – 19
27 martie 2020 1095
FALS: Pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa
21 martie 2020 1687
Fals: Maia Sandu cere UE să instituie embargo produselor moldovenești
19 martie 2020 1340
FALS: Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova
16 martie 2020 1964
Fals: Cererile moldovenilor pentru redobândirea cetățeniei române ar putea fi refuzate
16 martie 2020 5684
Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19
11 martie 2020 1722
Fals: În Olanda au murit sute de păsări din cauza rețelei 5G
5 martie 2020 556
Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna
3 martie 2020 1396
Fals: Judecătorii au salarii de două ori mai mari decât deputații
26 februarie 2020 2215
O notificare FALSĂ despre Coronavirus, distribuită masiv în rețelele sociale
25 februarie 2020 374
Fals: Parlamentul European a votat rezoluția anti-familie
21 februarie 2020 1091
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: De la scumpirea lumânărilor în biserici cu 50% și taxe pentru moldovenii care vor merge în Europa, până la banane infectate cu virusul coronavirus
13 februarie 2020 752
Hoțul strigă prindeți hoțul, sau Cum utilizează presa pro-Kremlin cazul Rjavitin pentru a face propagandă
10 februarie 2020 1060
FALS: Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo recunoaște că Ucraina a pierdut Crimeea

FALS: ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea forțelor ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană

27 iunie 2018 1137
Articole
Captură foto
Sursa: Iz.ru

La 26 iunie 2018, portalul rusesc Iz.ru (Izvestia) a publicat articolul Не время для выхода (în traducere: Nu e timpul pentru retragere), în care se face referire la Rezoluția adoptată recent de Organizația Națiunilor Unite (ONU) privind retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Deși în Rezoluție este stipulat expres că este vorba despre retragerea completă și necondiționată a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova, Iz.ru distorsionează adevărul și afirmă că s-a cerut retragerea forțelor de menținere a păcii, ceea ce ar pune în pericol securitatea și pacea în regiune.

La 22 iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. În document se stipulează clar că este vorba despre „Grupul Operațional al Forțelor Ruse care nu face parte din contingentul militar al Comisiei Unificate de Control, creată în baza acordului de încetare a ostilităților militare din anul 1992, și prevede folosirea prin rotație a contingentului militar rusesc, prin urmare nu are împuterniciri de a exercita misiuni de pacificare sau de drept” (Оперативная группа российских войск не является частью военного компонента Объединенной контрольной комиссии, созданной в рамках соглашения о прекращении огня 1992 года, который включает подлежащий ротации российский контингент, и в этой связи не наделена каким-либо миротворческим или иным правовым мандатом). În articolul publicat, Izvestia omite aceste constatări, speculând că ONU a cerut retragerea forțelor ruse de menținere a păcii. Sunt citate și declarațiile recente ale președintelui Igor Dodon despre forțele de menținere a păcii din această regiune: „...este imposibilă încheierea misiunii de menținere a păcii în Transnistria, schimbarea formatului și a mandatului misiunii ruse de pacificare în Transnistria este posibilă numai după soluționarea conflictului, iar până atunci „căștile albastre” trebuie să rămână pe Nistru.

Conținutul Rezoluției - interpretat de MAE din Federația Rusă

În articolul publicat de Izvestia se mai afirmă că oficiali de la așa-zisul minister de externe al Transnistriei au declarat că o astfel de rezoluție nu poate fi adoptată fără participarea Tiraspolului, iar Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a calificat decizia ca fiind una odioasă și periculoasă. (В МИД ПМР заявили, что подобные решения не могут приниматься без участия Тирасполя, а в российском внешнеполитическом ведомстве резолюцию назвали одиозной и опасной). Anterior, portalul Tass.ru a citat un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care menționează că „retragerea misiunii de pacificare din Transnistria ar putea submina progresul înregistrat în reglementarea conflictului transnistrean” (Принятая Генассамблеей ООН резолюция о выводе российских миротворцев из Приднестровья может подорвать наметившийся прогресс в приднестровском урегулировании).

Rosian Vasiloi: Igor Dodon și media pro-Kremlin distorsionează esența acestei Rezoluții”

Expertul în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul”, Rosian Vasiloi susține că astfel Kremlinul încearcă să distorsioneze mesajele promovate de R. Moldova pe arena internațională: „Am văzut reacțiile autorităților din Federația Rusă la această Rezoluție, reacție care ulterior a fost preluată de presa rusă, distorsionând esența acestui document, este un stil caracteristic pentru a-și promova mesajele propagandistice. Din păcate, unii oameni care nu sunt informați corect, trag concluzii greșite, atât pe malul stâng, cât și pe cel drept al Nistrului”. Expertul a comentat și declarațiile președintelui Igor Dodon: ”Prin asemenea mesaje, Președintele Dodon manipulează opinia publică și promovează falsuri. Într-o țară normală, președintele este un factor stabilizator și nu cel care promovează ura. Ceea ce face Dodon, de fapt, le convine celor din Federația Rusă și din Transnistria.

Rosian Vasiloi afirmă că această Rezoluție nu are caracter juridic, ci unul pur politic. „Vreau să văd ce va urma după adoptarea Rezoluției, care vor fi pașii autorităților Republicii Moldova. Din păcate, noi nu avem o strategie clară de reintegrare a țării și cum anume vedem noi această retragere a forțelor militare străine”, a conchis expertul IDIS Viitorul”.

Rezoluția Adunării Generale ONU privind retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova a fost votată cu 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abţineri, și a avut drept coautori Canada, Republica Cehă, Georgia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Marea Britanie și Ucraina.

Rodica Malic

Stopfals.md

27 iunie 2018 1137

Relevant

Comments 0