Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Pensionarii ucraineni veniți în Moldova beneficiază de pensii de la buget, în detrimentul pensionarilor moldoveni

5 iulie 2023 1614
Articole, Gândește critic!
Colaj

Recent, site-ul Kp.md (pagina web a ziarului de limbă rusă „Комсомольская правда в Молдове”) a publicat un articol în care se menționează că pensionarii ucraineni, care au trecut cu traiul în Republica Moldova, vor beneficia de pensii din bugetul de stat moldovenesc, speculându-se cu afirmația „le-a mers, nu ca la ai noștri” și că „pensionarii moldoveni nici nu pot visa la așa ceva peste hotare”. Este o afirmație falsă, deoarece potrivit Acordului privind garantarea drepturilor cetățenilor în domeniul asigurării cu pensii, și cetățenii moldoveni care se mută în Ucraina pot beneficia de pensii din bugetul statului vecin.

În  articolul publicat de Kp.md la 15 iunie și plasat în aceeași zi pe Facebook sunt explicate detalii tehnice despre dreptul pensionarilor ucraineni de a primi pensia în R. Moldova dacă s-au mutat cu traiul în țara noastră. „Le-a mers, nu ca la ai noștri, și sumele acolo sunt altele: Pensionarii ucraineni, care au trecut cu traiul la noi, vor primi pensie din bugetul Moldovei. Pensionarii moldoveni nici nu pot visa la așa ceva peste hotare” (în original: «Повезло, не то, что нашим согражданам, и суммы там другие: Украинским пенсионерам, переехавшим в нашу страну, пенсию будут платить из бюджета Молдовы. Молдавским пенсионерам такого счастья и не снилось за границей» - titrat Kp.md. Mesajul a fost preluat și răspândit în aceeași zi de către fostul deputat socialist Oleg Savva. Sursa primară a informațiilor este un site din Ucraina, Informator.ua, care, la rândul său, a citat un alt site ucrainean, Napensii.ua. În aceste texte se vorbește însă în termeni neutri despre drepturile pensionarilor ucraineni de a-și primi pensiile în alte state. La preluarea informației, Kp.md a adăugat afirmația că „pensionarii moldoveni nici nu pot visa la așa ceva peste hotare”.

Moldova și Ucraina plătesc reciproc pensii persoanelor care s-au mutat cu traiul pe teritoriile lor

În realitate, atât pensionarii ucraineni care s-au mutat în Moldova, cât și pensionarii moldoveni care emigrează în Ucraina pot primi pensii din bugetele țărilor unde locuiesc. Un acord privind plata reciprocă a pensiilor între Moldova și Ucraina este în vigoare de 27 de ani. Astfel, guvernele Republicii Moldova și Ucrainei au încheiat în 1995 Acordul privind garantarea drepturilor cetățenilor în domeniul asigurării cu pensii, intrat în vigoare în 1996.

Într-un răspuns transmis portalului Stopfals.md de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) se explică condițiile de acordare a pensiei pentru cetățenii ambelor state: „Conform art. 2 din Acordul nominalizat, asigurarea cu pensii a cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Ucrainei, precum şi a membrilor familiilor lor se efectuează conform legislaţiei statului, pe teritoriul căruia domiciliază. La fel şi art. 5 al Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Ucrainei privind garanţiile drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii prevede că stabilirea pensiilor cetăţenilor ambelor state se efectuează la domiciliul lor permanent. În cazul în care pensionarul trece cu domiciliul de pe teritoriul unui stat pe teritoriul altui stat, plata pensiei la fostul domiciliu se suspendă în conformitate cu legislaţia fiecăruia dintre state”. Acordul reglementează și modul în care cele două state stabilesc mărimea pensiei persoanei strămutate.

Subiectul plății pensiilor către cetățenii ucraineni este abordat în mod manipulator acum pentru a genera atitudini ostile față de refugiații ucraineni care se află pe teritoriul Republicii Moldova.

Kp.md este un site cu o politică editorială pro-Kremlin , iar Oleg Savva este un fost deputat socialist, care a distribuit și anterior informații false despre refugiații ucraineni, dezmințite de portalul Stopfals.md.

Viorica Zaharia,

Stopfals.md

 

 

 

5 iulie 2023 1614

Relevant

Comments 0