Falsuri recente
Pe reţele sociale sunt distribuite informaţii potrivit cărora „Moldova îşi va deschide uşile pentru schimburile de organe umane”, iar oamenii ar putea să nu mai fie tratați ca să poată „fi vânduți” pentru organe, iar în acest mod să fie completat bugetul. Și oligarhul fugar Ilan Șor scrie că „UE va cumpăra din țara noastră organe la un preț de nimic”. Declarațiile nu corespund realității. Astfel, Legea privind transplantul de organe este în vigoare în R. Moldova încă din 2008, iar prin hotărârea din 9 octombrie 2024, Guvernul a aprobat instituirea Sistemului Informațional Transplant (SIT), care urmează să coordoneze și să gestioneze activitățile ce țin de donare. Cât privește bugetul, beneficiile materiale de pe urma transplantului de organe sunt ilegale.
Isterie pe Telegram și Facebook la subiectul „schimburilor de organe umane”
„Moldova îşi va deschide uşile pentru schimburile de organe umane, precum și pentru exporturile și importurile de țesuturi și celule umane. În acest scop, Ministerul Sănătății propune ajustarea legilor locale după calapodul celor europene” (în original: «Молдова откроет свои двери для обмена человеческими органами, а также для экспорта и импорта человеческих тканей и клеток. Для этих целей Минздрав предлагает подогнать местные законы под европейские»), anunță o postare pe canalul de Telegram Мамалыга и Токана, cunoscut pentru distribuirea a numeroase falsuri.
„Ca să vezi cum au de gând să completeze bugetul! De ce să tratezi lumea dacă o poți vinde pentru organe în UE” (în original: «Так вот, как они собрались бюджет пополнять! Зачем лечить, когда можно людей на органы в ЕС распродать»), afirmă autorii postării. Afirmații similare au publicat și alte canale de Telegram: Приднестровец, Молдавия сегодня, Канал5, Гагаузская Республика etc. Despre același lucru a scris pe Facebook și Ion Eșanu (exponentul partidului NOI, condus de Vladimir Dachi), care și-a distribuit postarea în grupurile Blocul "RENATO USATÎI" Diaspora, Moldovenii in Rusia. O postare cu un conținut identic sau similar a fost publicată și de alte șase conturi ale utilizatorilor de Facebook.
Pe site-ul КП в Молдове, pe canalul de Telegram cu aceeași denumire și pe pagina de Facebook a apărut știrea cu titlul: „Cine nu va pleca din Moldova de bună voie ar putea fi vândut pe bucăți: Ce implicații are noua inițiativă guvernamentală” (în original: «Кто не уедет из Молдовы добровольно, того могут продать по частям: Чем чревата новая инициатива правительства»). Știrea cu același titlu a fost plasată pe site-ul newsmd.md, precum şi pe site-ul şi pagina de Facebook a Partidului Comuniştilor.
Vom nota că site-ul КП в Молдове (aparține publicaţiei Комсомольская правда), împreună cu alte 30 de site-uri, a fost blocat la 30 septembrie 2023 de Serviciul de Informaţii şi Securitate, pentru difuzarea de informaţiilor în stare „să genereze tensiuni ori conflicte sociale” în Moldova.
Nu fără mâna lui Șor
Politicianul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru implicare în furtul miliardului, nu a ezitat să comenteze „comercializarea de organe” (în original: «продаже органов»), publicând o postare pe rețeaua ВКонтакте. „Domnii spintecători sunt dispuși să transforme Moldova într-o piață ieftină de organe pentru UE” (în original: «Господа потрошители готовы из Молдовы сделать дешевый рынок органов для ЕС»), notează acesta, făcând următoarea presupunere: „Au n-ar putea fi convenabilă cuiva moartea unui sărman?” (în original: «И не станет ли кому-то выгодна смерть бедного человека?»).
Șor este citat de unii utilizatori de Facebook, iar o postare la acest subiect a apărut în grupul Popor dezamăgit. Afirmațiile acestuia au fost preluate de canalele de Telegram ЗАПРЕЩЕННЫЙ КАНАЛ, Молдавский Vагон, Молдавия сегодня, Дежурный по Молдове - блог Ильи Киселёва, Gagauznews — Новости для Гагаузии.
Noua decizie guvernamentală prevede aprobarea Sistemului Informațional Transplant
În realitate, la 9 octombrie curent, Guvernul RM a aprobat instituirea Sistemului Informațional Transplant. De acest lucru ne putem convinge analizând prima pagină a proiectului. Sistemul are misiunea de a coordona și gestiona activitățile de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi și celule umane, fiind destinat prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizați să desfășoare activitățile enumerate supra. Acest lucru este menționat și în comunicatul de presă al Ministerul Sănătății al RM.
Agenția de Transplant (este responsabilă de organizarea şi supravegherea tuturor activităţilor de transplant la nivel naţional) specifică că SIT va spori calitatea și transparența proceselor din domeniul transplantologiei.
Legea privind transplantul există din 2008, iar schimbul de organe a fost lansat din 2012
Primul transplant în Republica Moldova a fost un transplant de țesut, și anume de os cortical, realizat încă în anul 1960. La 25 septembrie 1982, pe teritoriul Republicii Moldova (n. r. – pe atunci Republica Sovietică Socialistă Moldovenească) s-a efectuat primul transplant renal cu rinichi de la un cadavru în „moarte biologică”.
Transplanturile au fost efectuate și ulterior, însă abia din 2008 în țară a intrat în vigoare Legea privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane. Primul Program naţional de transplant a fost elaborat și aprobat în 2012.
În 2013 a avut loc deschiderea oficială a Băncii de Țesuturi și Celule Umane, entitate responsabilă de prelevarea, testarea, procesarea, conservare și depozitarea țesuturilor și celulelor de natură umană. Pe data de 3 octombrie 2013, în Centrul Național de Combustii, la o pacientă de 58 de ani a fost efectuat primul transplant de piele alogenă de la donator decedat, fiind acoperite 10% din defecte.
Până în 2019, transplanturile erau efectuate doar cu organe provenite de la persoane din Republica Moldova. Din 2019, Agenția de Transplant poate face schimb de organe cu instituțiile medicale internaționale, lucru prevăzut de Hotărârea aprobată de Guvernul Filip. Hotărârea respectivă specifică că dacă un pacient din R. Moldova va avea nevoie urgent de un transplant, iar organul nu poate fi prelevat în R. Moldova, atunci Agenția va putea apela la instituțiile medicale autorizate din alte state.
Bugetul de stat nu poate fi completat din contul transplantului de organe
Afirmația precum că „oamenii ar putea să nu mai fie tratați pentru «a fi vânduți» pentru organe ca în acest mod să fie completat bugetul” este absolut falsă. Obţinerea unor profituri financiare ca urmare a donării de organe, ţesuturi sau celule umane este interzisă fiind sancționată cu pedeapsă penală. Legea privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane stipulează că donarea nu poate constitui obiectul unei tranzacţii materiale.
Schimbul de organe între RM şi alte state are loc cu titlu gratuit. Astfel, în 2022, Moldova, în premieră, a făcut schimb de organe cu România. Atunci au fost salvate vieţile a trei persoane. Totodată, în 2022, R. Moldova a trimis în România, pentru prima dată, un organ care a fost transplantat ulterior la doi pacienţi.
Falsurile despre organele umane reapar periodic
De fiecare dată când autorităţile aprobă noi decizii referitoare la sistemul de transplant de organe, acest lucru alimentează alte „sperietori”. Astfel, în noiembrie 2022, pe reţelele sociale era distribuit un anunţ dezinformator conform căruia autorităţile moldoveneşti ar urma să lanseze un registru unde vor fi trecuţi potenţialii donatori de organe. Se anunța că unele persoane ar putea fi incluse în registru fără acordul lor, iar ulterior organele lor vor fi comercializate în America și Europa. În realitate, era vorba despre crearea unui registru electronic în care vor fi trecute persoanele care și-au dat acordul pentru prelevarea organelor în eventualitatea constatării morții cerebrale. Acest fals a fost dezmințit de Stopfals.md.
Elena Celak,
Stopfals.md
Suntem și pe Telegram!
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
Relevant
Comments 0