Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sunt mai expuse la infectarea cu varianta Omicron  

11 februarie 2023 673
Articole, Gândește critic!
Colaj

Portalul Ortodoxinfo.ro din România, o platformă care promovează teorii ale conspirației despre vaccinare și Coronavirus, a publicat un articol în care se menționează că e posibil ca varianta Omicron XBB.1.5 să-i infecteze mai mult pe cei vaccinați. Medicii infecționiști resping aceste alegații, argumentând că orice se poate infecta cu varianta Omicron, însă pacienții vaccinați suportă boala mai ușor.

Într-un articol, publicat de Ortodoxinfo.ro pe 17 ianuarie 2023, sunt citați ca surse  „oficialii sanitari din New York” (fără a specifica concret despre care experți/instituții medicale este vorba) și Fox News (un canal de televiziune de știri american, afiliat Partidului Republican, cunoscut în mod oficial ca Fox News Channel). În perioada pandemiei, Fox News a fost acuzat de dezinformări despre Covid-19 și vaccinare, iar un grup de organizații au semnat o petiție prin care îi cereau postului TV să înceteze să răspândească minciuni care pun viața oamenilor în pericol. De asemenea, postul făcea publicitate la hidroxiclorochina, promovându-l ca un medicament de tratament împotriva virusului, în ciuda faptului că profesioniștii din domeniul sănătății avertizau publicul să nu folosească acest medicament.

Persoanele vaccinate suportă mai ușor consecințele

Portalul Stopfals.md a discutat cu Petru Paveliuc, medic infecționist la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă, care afirmă că  „nu există nicio dovadă că de varianta Omicron XBB.1.5 se infectează preferențial persoanele vaccinate împotriva COVID-19”. Infecționistul a confirmat că și persoanele vaccinate se pot infecta cu varianta Omicron, însă o persoană vaccinată suportă mai ușor consecințele bolii.

Nicolae Jelamschi, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la fel spune că varianta Omicron XBB.1.5 este foarte contagioasă și se răspândește mai repede, afectând și persoanele vaccinate.  „Totodată, vaccinarea cu schema completă și administrarea dozelor booster previn dezvoltarea formelor grave și severe și previn decesele. Vaccinurile anti-COVID-19 sunt concepute pentru a învăța sistemul imunitar să recunoască și să blocheze, în condiții de siguranță, virusul care cauzează COVID-19, fiind „colacul de salvare” împotriva acestei infecții. În dependență de tipul vaccinului, imunitatea dobândită variază diferit de la 65% până la 95% (nici un vaccin dezvoltat până acum, nu oferă o protecție de 100%). De aceea, posibilitatea de infectare persistă la orice persoană, fie chiar și vaccinată. Doar că fiecare organism reacționează diferit la infecție și boala are o evoluție clinică diferită: unii pot avea o formă asimptomatică sau ușoară, alte persoane pot face o formă severă, cu urmări grave pentru viață și sănătate”, se spune într-un răspuns.pdf oficial transmis portalului Stopfals.md.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sunt expuse la infecția cu varianta Omicron atât persoanele cu comorbidități, cât și cele nevaccinate: Omicron este cea mai recentă variantă de îngrijorare.  „Este un virus mai puțin sever decât Delta, dar este încă periculos. Persoanele infectate cu Omicron pot dezvolta spectrul complet de boli, de la infecție asimptomatică până la boli severe și moarte. Cei cu afecțiuni de bază, persoanele de vârstă înaintată, persoanele nevaccinate pot dezvolta o formă severă de COVID-19 în urma infecției cu Omicron”, este menționat într-un video publicat pe site-ul OMS.

Site cu dezinformări despre viruși și vaccinuri

Ortodoxinfo.ro, care se prezintă ca un site care pune la dispoziție informații care  „să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim”, este cunoscut ca o platformă împotriva vaccinurilor și a vaccinării. Acest site publică diverse falsuri și teorii ale conspirației despre imunizare și COVID-19. În anul 2021, în plină pandemie, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) din România a dispus blocarea conținutului acestui site pentru diseminarea de informații false. În România site-ul nu este accesibil, însă el poate fi deschis în alte țări, fiind deseori citat de conspiraționiști din Republica Moldova.

Maria Doagă, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM,

pentru Stopfals.md

11 februarie 2023 673

Relevant

Comments 0