Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: ARN-ul mesager din vaccinul împotriva COVID-19 provoacă diverse tipuri de cancer  

27 ianuarie 2023 799
Articole, Gândește critic!
Colaj

Odată cu răspândirea infecțiilor respiratorii în Europa, în mediul online au reapărut diferite speculații și informații distorsionate care descurajează imunizarea. Un portal cu specific religios din România, blocat anterior de autorități pentru răspândirea falsurilor despre pandemia de COVID-19, a publicat recent un text în care afirmă că vaccinul contra Coronavirusului ar distruge sistemul imunitar și ar provoca diverse tipuri de cancer. Specialiștii în imunizare dezmint categoric aceste afirmații, argumentând că nu există nici o dovadă științifică privind legătura dintre vaccin și cancer.

La 18 ianuarie 2023, portalul Ortodoxinfo.ro a publicat  un articol în care menționează că: „ARN-ul mesager din vaccinul anti-COVID ajunge să distrugă competența sistemului imunitar și, astfel, acesta nu mai distinge sau nu mai poate distruge celulele tumorale, care apar tot timpul în organismele umane”. În calitate de sursă este citată doctorul Oana Mihaela Secară din județul Bacău. Fără a face trimitere la studii în domenii, ea afirmă că mesagerul ARN rămâne prea mult timp în organism, modificând structura celulelor ADN, astfel sistemul imunitar slăbește, ceea ce favorizează procesul de dezvoltare a cancerului.

Oana Mihaela Secară este cunoscută în România ca o anti-vaccinistă activă care promovează diverse teorii ale conspirației despre infecția de Covid-19 și vaccinare, ea fiind printre liderele protestelor împotriva vaccinării obligatorii.

Epidemiolog: „Vaccinurile nu pot duce la dezvoltarea cancerului”

Această informație este falsă. O confirmă Angela Paraschiv, șefa Disciplinei de epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” și președinta Comisiei epidemiologice a Ministerului Sănătății. Dimpotrivă, datele științifice publicate în literatura de specialitate menționează că vaccinarea cu ARNm duc la formarea unui răspuns imun de protecție similar sau chiar mult mai ridicat comparativ cu infecția naturală COVID-19. „Vaccinul nu este capabil să distrugă competența sistemului imunitar, deoarece el are funcția de a ajuta organismul nostru să producă anticorpi pentru a se proteja de infecția COVID-19, fără a trece prin boală. Organismul nostru nu poate produce anticorpi dacă nu a avut contact cu virusul, fie prin boală, fie prin vaccinare. Vaccinul nu conține celula întreaga a virusului, ci doar o informație despre virusul SARS-CoV-2 care contribuie la „învățarea” organismului nostru să producă anticorpi și să lupte contra infecției. Boala COVID-19 este o infecție nemiloasă care poate duce la forme severe, sechele de lungă durată, inclusiv decese. Astfel, pentru a evita aceste riscuri, oamenii de știință au dezvoltat un instrument eficient de luptă prin vaccinare”, spune experta.

Nu există nici o dovadă științifică privind legătura dintre vaccin și cancer, precizează Angela Paraschiv: „Din anul 1796, când Eduard Jenner a descoperit primul vaccin contra variolei și până acum, nu avem nici un studiu științific care ar demonstra dezvoltarea cancerului ca rezultat al vaccinării. Deopotrivă, sunt foarte multe studii bazate pe dovezi științifice care demonstrează dezvoltarea cancerului ca urmare a infectării omului cu virusuri. Printre acestea sunt cancerul colului uterin, provocat de virusul papilom uman, cancerul hepatic determinat de virusul hepatic B și C etc. Unele vaccinuri au fost testate prin utilizarea concomitentă cu tratamentului medicamentos, ceea ce fortifică răspunsul imun al organismului față de tumori. Astfel, vaccinurile nu pot duce la dezvoltarea cancerului”. În prezent se fac cercetări și studii care ar permite aplicarea vaccinurilor ARNm în tratamentul cancerului pancreatic, a cancerului colorectal, melanomei.

Conspirații speculate pe fundalul majorării infecțiilor cu gripă

Site-ul Platformei naționale Vaccinare.gov.md confirmă că vaccinul nu afectează ADN-ul uman. „ARN-ul mesager determină celula să producă proteine pentru a stimula sistemul imunitar, apoi se descompune rapid, fără a afecta cumva ADN-ul. Prin urmare, vaccinul împotriva COVID-19 nu poate produce modificări în ADN-ul uman, pentru că serul nu ajunge la acesta”.

Aceste speculații care descurajează imunizarea au reapărut în mediul online adată cu răspândirea infecțiilor respiratorii în Europa. Potrivit site-ului Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în ultimele două luni ale anul 2022 a fost înregistrată o creștere de aproape cinci ori a numărului de infecții cu gripă în țările europene.

Site blocat în România pentru răspândirea falsurilor

Site-ul Ortodoxinfo.ro din România este una dintre platformele anti-vax care distribuie diverse falsuri despre imunizare și COVID-19. În anul 2021, în plină pandemie, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) din România anunța închiderea site-ului ortodoxinfo.ro pentru diseminarea de informații false, cerând furnizorilor de internet să blocheze imediat accesul utilizatorilor din România. În România site-ul nu este accesibil, însă el poate fi deschis în alte țări, fiind deseori citat de conspiraționiști din Republica Moldova.

Maria Doagă, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM,

pentru Stopfals.md

 

 

27 ianuarie 2023 799

Relevant

Comments 0