Falsuri recente
Câteva surse media cu politică editorială pro-PSRM au publicat articole în care afirmă că mai mulți profesori ar fi depus cereri de demisie după ce Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) ar fi condiționat să-și achite din cont propriu testarea la COVID-19 dacă nu sunt vaccinați. În texte se mai menționează că „directorii școlilor municipale sunt îngrijorați de numărul de cereri”, fără a da nume concrete de pedagogi, directori sau instituții de învățământ. Într-un răspuns la solicitarea de informații a portalului Stopfals.md, Ministerul Educației și Cercetării din Moldova menționează că până la momentul actual nu au fost înregistrate solicitări de demisie din partea angajaților din domeniul învățământului ca urmare a deciziei CNESP. Direcția Educație Chișinău la fel dezminte aceste afirmații.
Pe 26 august, portalul Aif.md, deținut de deputatul socialist Corneliu Furculiță, a publicat articolul „Решение о COVID-тестировании за свой счёт: некоторые учителя уже написали заявление об увольнении (ВИДЕО)” (în traducere: „Decizia de a se testa de COVID pe cont propriu: unii profesori au scris deja cereri de demisie”). În text se spune că „decizia guvernului de a obliga profesorii să facă teste coronavirus la fiecare două săptămâni din cont propriu a forțat unii profesori să demisioneze. Directorii școlilor municipale sunt îngrijorați de numărul de cereri scrise în ultimele zile și observă că procesul educațional din ajunul zilei de 1 septembrie este în pericol”. În text nu este menționată sursa acestei informații, fiind inserat doar un reportaj video preluat de pe canalul anonim de Telegram „Factor News”. Articolul Aif.md a fost preluat integral și de site-ul Mejdurecie.md cu titlul „Молдавские учителя, не желающие вакцинироваться, стали увольняться” (în traducere: „Profesorii moldoveni care nu doresc se vaccineze au început să demisioneze”. Textul a fost publicat și de site-ul Point.md.
Sursa: un filmuleț video de pe un canal anonim de Telegram
Pe 25 august canalul anonim de Telegram „Factor News” a publicat un video cu opinii ale unor persoane care ar fi angajați din domeniul educației. În textul de însoțire se spune că „decizia de a-i obliga pe profesori să plătească pentru testele de constatare a prezenței coronavirusului i-a determinat pe mulți să abandoneze serviciul. Managerii școlilor din Capitală sunt alarmați de numărul mare al cererilor de concediere, care amenință procesul de studii. Ei se tem că tendința ar putea lua amploare, în zilele următoare, dacă autoritățile nu-și vor revizui hotărârea”. În materialul video nu le este indicat numele persoanelor intervievate și nici instituția de învățământ despre care ar fi vorba. „Vreau să spun că în instituția noastră deja sunt 2-3 cadre didactice care practic ne-au spus că pun cererea pe masa pentru că refuză din motive, unul religioase, altul nu s-a vaccinat că are alte niște boli și nu-și permite”, afirmă o doamnă în înregistrarea video.
Ministerul Educației și Cercetării: nu am primit notificări de la direcțiile de învățământ
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) dezminte afirmațiile privind demisiile în rândul pedagogilor. Într-un răspuns pentru portalul Stopfals.md se spune că până la data de 04 septembrie 2021, MEC „nu a fost notificat de către Direcțiile de învățământ raionale în acest sens și nu a primit solicitări din partea angajaților din sistem de a li se accepta demisia ca urmare a deciziei CNESP”.
Andrei Păvăloi, șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău, confirmă că în Capitală nu au fost înregistrate demisii urmare a hotărârii CNESP. „În municipiul Chișinău nu au fost cereri de demisie. Au fost unele îngrijorări, iar după ce municipalitatea a alocat resurse financiare pentru procurarea testelor și testarea cadrelor didactice nevaccinate și a personalului, tensiunea a scăzut. Dar eliberări din cauza acestor condiții nu am avut”, a declarat A. Păvăloi pentru Stopfals.md.
Amintim că la 23 august curent, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o hotărâre prin care a dispus ca toate cadrele didactice care nu s-au vaccinat să se testeze din cont propriu, dacă nu doresc să se vaccineze. Unele cadre didactice nevaccinate și sindicatele din educație și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu această decizie, la fel și primarul general al municipiului Chișinău. Prin hotărârea din 3 septembrie 2021 a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a decis alocarea „a 3 milioane de lei din bugetul municipal pentru procurarea testelor de diagnostic pentru detectarea SARS-CoV-2, care vor fi aplicate gratuit cadrelor didactice și personalului auxiliar nevaccinat din instituțiile punicipale publice de învățămât preuniversitar, după necesitate”.
La sfârșitul lunii august, rata de vaccinare în rândul angajaților din domeniul educației din R. Moldova era de 31%. Un studiu al Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, citat de Platforma națională de informare despre vaccinarea COVID-19 din România #ROVaccinare arată că varianta Delta se poate răspândi rapid în școli atunci când profesorii și personalul nevaccinat sunt în interior și nu poartă măști de protecție.
Mariana Jacot
Stopfals.md
Relevant
Comments 0