Portalul care te protejează de falsuri

FALS: România pregătește o invazie militară a Republicii Moldova

21 aprilie 2024 1889
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

„Se pregătește o invazie”, „Armata română poate ajunge la Nistru”, „Se pregătește România să invadeze militar Moldova?”, „România planifică să acapareze Moldova, Transnistria și o parte din pământurile Ucrainei” - sunt câteva titluri de pe site-urile pro-Kremlin, care au lansat în ultimele zile speculații referitoare la proiectul noii legi privind Apărarea Națională a României, expus recent pentru dezbateri publice. Documentul prevede că președintele României poate autoriza măsuri necesare pentru „protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național”. Guvernul României a venit cu precizări, la solicitarea Stopfals.md. Prevederile propuse se referă la evacuarea cetățenilor români din alte state în caz de calamități naturale, conflicte armate, dezastre și alte incidente majore, a explicat Biroul de presă al Executivului de la București.

O propunere legislativă devine „invazie” în presa pro-Kremlin

La 1 aprilie 2024, pe site-ul Ministerului Apărării Naționale a României a fost publicat proiectul noii legi privind Apărarea Națională a României. Art. 4 al documentului conține următoarele prevederi:

3) Parlamentul României aprobă angajarea unor capabilități militare și nonmilitare pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, pentru contracararea amenințărilor hibride, la propunerea președintelui României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

4) Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național, conform legii.

Aceste prevederi au fost interpretate imediat de propaganda rusă drept „o pregătire pentru o invazie militară a României asupra Republicii Moldova”. Iată câteva exemple:

RIA Novosti:  „«Se pregătește o invazie». Vecina Ucrainei a primit o sentință aspră. România elaborează o bază legislativă pentru anexarea Moldovei” (în original: «"Готовится вторжение". Соседу Украины вынесли суровый приговор. В Румынии разрабатывают законодательную базу для аннексии Молдавии»).

Независимая Газета, ng.ru: „Armata română poate ajunge la Nistru. Bucureștiul intenționează să-și apere cetățenii din Moldova” (în original: «Румынская армия может выйти на Днестр. Бухарест намерен вступиться за своих граждан в Молдавии»). Acest articol a fost distribuit pe Facebook și de așa-zisul deputat de la Tiraspol, Andrei Safonov.

Новости Приднестровья: „România planifică să acapareze Moldova, Transnistria și o parte din pământurile Ucrainei” (în original: «Румыния планирует захватить Молдову, Приднестровье и часть земель Украины»). Și acest articol a fost distribuit de Andrei Safonov pe Facebook.

Комсомольская Правда в Молдове: „Неужели Румыния готовится к вторжению в Молдову: Что кроется за проектом закона, предусматривающим защиту румын за рубежом – мнение экспертов” (în original: «Se pregătește România să invadeze Moldova: Ce se ascunde în spatele proiectului de lege care prevede protecția românilor din străinătate – opinia experților»). Articolul a fost distribuit și comentat pe Facebook.

Guvernul României: Propunerea se referă la evacuarea cetățenilor români în caz de calamități naturale sau alte incidente majore

Într-un răspuns la solicitarea de informații a portalului Stopfals.md, Guvernul României arată că prevederile propuse se referă, de fapt, la evacuarea cetățenilor români din alte state, nimeriți în situații ce prezintă pericol pentru viața lor: „Soluția de la art. 4 alin. (4), în modul în care este redactată, creează cadrul pentru reacție rapidă și dispunerea unor măsuri adaptate la situații complexe, fiind asigurate integrarea și coordonarea răspunsului la nivel național pentru luarea măsurilor de sprijin în cazul evacuării cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului național. Ipoteza avută în vedere are mai multe situații posibile în care este necesară evacuarea cetățenilor români, cum ar fi calamități naturale, conflicte armate, dezastre și alte incidente majore”, se spune în răspunsul oferit de Biroul de Presă al Guvernului României.

În continuare, instituția explică ce măsuri anume sunt luate în calcul prin propunerea din proiectul de lege: „Pentru evacuare, sunt luate măsuri de sprijin pentru protejarea cetățenilor români pe durata acesteia. În situațiile complexe, care implică o reacție imediată la nivelul mai multor instituții, măsurile pot fi de ordin logistic, medical, de generare a unor capabilități de evacuare, care se stabilesc în funcție de situația concretă și implică cooperarea interinstituțională pentru planificarea, organizarea și desfășurarea evacuării. Ministerul Apărării Naționale poate participa și asigura suportul necesar cu capabilitățile existente, cum sunt cele de transport, medicale, logistice”. Menționăm că proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterilor publice, apoi – votat de deputații României ca să devină lege.

Vitalie Marinuța: Istoria ne arată că țările democratice din arealul euroatlantic, cum este și România, nu folosesc astfel de prevederi ca pretext pentru a invada o țară, așa cum face deja de mai multe secole Rusia

Fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța, căruia i-am solicitat un comentariu, spune că  speculațiile din presa rusă referitor la acest subiect sunt una din formele războiului hibrid declanșat Kremlin împotriva Republicii Moldova. „Proiectul de lege despre care discutăm, odată adoptat, ar putea acorda României posibilitatea legală de a interveni, inclusiv militar, în  afara hotarelor sale pentru a-și apăra cetățenii. Astfel de legislații există în foarte multe țări, inclusiv în Federația Rusă. Sigur, în contextul actual de insecuritate regională, creat odată cu invazia Ucrainei de către Federația Rusă și amenințările în adresa securității naționale a Republicii Moldova, România nu este și nu va fi un actor indiferent față de soarta noastră. Însă, exemplele din istorie ne arată, că țările democratice din arealul euroatlantic, cum este și România, nu folosesc aceste prevederi legislative ca pretext pentru a invada o țară sau alta, așa cum o face deja de mai multe secole Rusia. În perioada de după destrămarea Uniunii Sovietice, Federația Rusă a intervenit militar în mai multe state nou create, inclusiv în Republica Moldova, anume invocând acest pretext de protecție a cetățenilor ruși. Din aceste considerente, speculațiile care au loc în presa din Federația Rusă și în cea pro-rusă din Republica Moldova sunt doar una din formele războiului hibrid declanșat de către Kremlin împotriva Republicii Moldova pentru a o menține în sfera sa de influență și a împiedica procesul de dezvoltare democratică și integrare euroatlantică prin accederea în Uniunea Europeană, sau, cum își propune o altă categorie de cetățeni, prin reunire cu România”, a explicat Vitalie Marinuța.

Subiectul trupelor române/NATO care „sunt gata” să treacă Prutul și să intre în Republica Moldova este unul predilect al narațiunilor de dezinformare pro-Kremlin. În februarie 2023 și în ianuarie 2024 au fost lansate dezinformări care anunțau, folosind imagini cu legendă falsă, că România își concentrează tehnica militară la granița cu Republica Moldova.

 

Viorica Zaharia,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

21 aprilie 2024 1889

Relevant

Comments 0